Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Szilveszteri ételek és a hozzájuk kötődő babonák a nagyvilágban

Szilveszteri ételek mellé ipezsgő dukála

A magyar konyha hagyományosan a halat, a malacot és a lencsét favorizálja az év utolsó napján, mivel a hagyományok szerint a következő év szerencséjét az ezekből készült ételek alapozzák meg. De mi a helyzet a nagyvilágban? Más országokban is ragaszkodnak egy-egy szilveszteri ételhez, vagy ugyanaz az ünnepi menü mint máskor?

Így vigyázz a szerencsédre az év végi lakomáknál!

Sertés, disznó, sült, malac

A régi magyar babonáknak paraszti gyökereik vannak és az újév utolsó és első napjának meghatározó szerep jut. Az újév első napján elfogyasztott ételek határozzák meg, hogy a következő évünk hogyan alakul, azaz lesz termésünk a földeken vagy nem és a sorsunk egyéb pontjait is meghatározza.

Köröm, füle, farka pörkölt

Köröm, füle, farka pörkölt

Disznótor idején érdemes a sertéskörömből, füléből, farkából egy jó pörköltet csinálni. Semmihez sem hasonlítható íze miatt kedveljük, törtburgonyával tálaljuk, fehér kenyérrel tunkoljuk… Ha van magyaros egytálétel, amit csak ritkán kínálnak a vendéglőkben, akkor ez az. Pedig kereslet bizton lenne rá!