Így vigyázz a szerencsédre az év végi lakomáknál!

Nagyon sok étkezéssel kapcsolatos babona kötődik a szilveszterhez. December 31-én, vagy január elsején szinte minden magyar családnál malac kerül az ünnepi asztalra. A lencse hagyományosan az újév legelső napján kerül fel az asztalra. A régi magyar szilveszteri babonáknak paraszti gyökereik vannak és az újév utolsó és első napjának meghatározó szerep jut. Az újév első napján elfogyasztott ételek határozzák meg, hogy a következő évünk hogyan alakul, azaz lesz termésünk a földeken vagy nem és a sorsunk egyéb pontjait is meghatározza. Sok helyen szilveszterkor pogácsát sütnek, és az egyikbe belekerül egy pénzérme is. Ennek a pénzérmének még éjfél előtt illik előkerülnie, hogy biztosan szerencsét hozzon megtalálójának.

Ha lencsét eszünk, akkor gazdagság vár ránk


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Már nagyon sokan tudják és örökítik is tovább tudásukat gyereküknek, hogy az újév első napján lencsét kell enni. De vajon miért? A hagyományok szerint a szemes ételek, például a lencse az aprópénzhez hasonlít. Itt beszélhetünk babról, rizsről vagy akár kölesről is. Azért szükséges a lencsét megenni az év első napján, hogy bőséget és gazdagságot hozzon. Több lencseféle is ismert. Ilyen a zöld, narancssárga, sárga, indiai barna és fekete lencse. Mindig a színük alapján nevezik el őket. Színük és méretük teljesen eltérő lehet, de lapos és korongformájuk van.

A tévhittel ellentétben a lencsét nem kell beáztatni, mielőtt megfőzzük, ellentétbe a többi hüvelyessel, amit viszont igen.

A szép piros ropogósra sült szilveszteri malac

A hiedelmek szerint a malac kitúrja a szerencsénket, és ha kunkori farkát jól megmarkoljuk, ezzel garantálhatjuk jövő évi szerencsénket. A XVI. századból egy igen izgalmas malacsütési fortélyt találtunk. A „Szakács Tudomány” című könyvben a következőt olvashatjuk. A recept szerint az álla alatt fel kell vágni, a nyakát két felől ki kell cövekelni és ahol felhasítottuk ott kell nyársra húzni. Alaposan meg kell sózni, és ha szép pirosra sült, akkor elkészült a malac. Ha nem túl kövér a malacunk, akkor érdemes szalonnával kenegetni és sós vízzel csepegtetni. Ma már természetesen nem nyársaljuk a malacokat, hanem otthon a sütőben készítjük el. A megtisztított szilveszteri malacot belül alaposan meg kell sózni, majd kevés majorannával befűszerezni. Fél órát kell így pihentetni, majd kívülről sertés zsírral kell bekenegetni. Közepesen meleg sütőben egészen addig sütjük, amíg piros és ropogós nem lesz a bőre. Elképzelhető hogy hő hatására a bőr hólyagos lesz, ilyenkor érdemes a hólyagokat tűvel kiszurkálni és lejjebb venni a hőfokot. A farkát és a fülét érdemes fóliával vagy zsírpapírral körbe tekerni, mert az bizony a sütési folyamat végére leéghet.

A malac mellé párolt káposzta dukál, amely lehet boros vagy akár pezsgős káposzta is.

A hal is szerencsét hozhat

Van aki elúszni gondolja a szerencséjét, ha halat fogyaszt szilveszterkor, mások szerencsehozónak tartják. Amennyi pikkely van rajta, annyi pénzt vonzhat be. Ma már egyre nagyobb divat a sima bőrű tengeri halak sütése, azok azonban nem hoznak szerencsét. Szilveszterkor tilos a malacot feltenni az asztalra, de akkor mit fogyasszunk? Lehet szárnyast vagy vadat is választani. A szárnyasok a babonák szerint elkaparják az előző évi gondokat és problémákat, a hal elúszik a sok bajjal a vad pedig el fog szaladni. Az ételeknek év végén nagy szerep jut, hiszen nagyon sokan hisznek a babonákban.

–PZ–

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

hat + 2 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház