Fasírt recept

Sokan azt mondják, a legfinomabb fasírt recept a sütőben, rúdban sült fasírozott, mi azonban a hagyományos fasírt receptet jobban szeretjük, azaz pogácsa alakban olajban kisütve készítjük. Hidegtálakon, önmagában körettel, vagy főzelékekhez feltétként is szívesen fogyasztjuk a fasírozottat, ezért érdemes részletezni, hogyan készíthetünk tökéletes fasírtot!


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A házi fasírt recepthez sertés darált húst javasolunk, természetesen lehet más alapanyagot is használni. A legjobb fasírt combból, vagy lapockából készíthető, melyet lehetőleg te daráltass le a húsosnál és ne az előre csomagolt darált húst válaszd!

A fasírt elkészítése és sütése után külön kitérünk a fűszerezésre. Vajon van valami titkos fűszer, amitől a legjobb ízeket elő lehet varázsolni a fasírtból?

Fasírt hozzávalók

  • 50 dkg darált sertéshús,
  • 2 egész tojás,
  • 2 szikkadt zsemle,
  • 1 vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • bors,
  • pirospaprika
  • liszt,
  • zsemlemorzsa,
  • olaj a sütéshez.

Fasírt készítése

  1. A zsemléket rövid ideig tejben áztatjuk, miközben az apróra vágott vöröshagymát kicsit megpirítjuk.
  2. A zsemléket kicsavarjuk, szétmorzsoljuk, összekeverjük a tojásokkal, a darált hússal és a gyengén pirított hagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, kézzel jól összedolgozzuk.

    Fasírt recept: Összedolgozzuk az alapanyagokat
    Összedolgozzuk az alapanyagokat
  3. Lisztel meghintünk egy deszkát, melyre lapos pogácsákat képezünk a húsos masszából.
  4. Forró olajban, de egyenletes, lassú tűzön mindkét oldalát átsütjük, majd kiszedjük az olajból, lecsepegtetjük és tálra tesszük.
  5. Amíg meleg, főzelék feltétnek, vagy körettel, vagy salátával kínáljuk. Hidegen irány a hidegtál!

A fasírt sütése

Fasírt recept: Sül a fasírt pogácsa
Sül a fasírt pogácsa

Ha túl lapos pogácsákat képezünk, akkor sütéskor a fasírt kiszáradhat. Ha fasírt golyókat gyúrunk, akkor a közepe nyers maradhat. Az olaj tehát legyen forró amikor a fasírt pogácsákat beletesszük, ám a sütés óvatos, lassú legyen!

Honnan tudod, hogy forró az olaj? Ne nyúlj bele! Egy kevés lisztet, vagy morzsát csípj bele és ha sistereg, látni fogod, hogy megfelelően felforrósodott.

A fenti összetevőkkel a fasírt tepsiben is megsüthető: formázz ízlés szerinti rudakat a húsos masszából, tedd kizsírozott és morzsával meghintett tepsibe és süsd ki!

Fasírt fűszerezése

A legjobb fasírt recept úgy készíthető el, ha a masszát megfelelő arányban fűszerezed. De mi a megfelelő arány? Az ízeket egyebek mellett a darált hús zsírtartalma is befolyásolja, nehéz eldönteni, hogy a zsírosabb húshoz több, vagy kevesebb só, bors kell-e. Ezt csak úgy tudod meg, ha megkóstolod a nyers masszát. Vagy többszöri elkészítés után kitapasztalod.

Szerintem az alaprecept a legfinomabb, semmilyen titkos fűszer nem kell hozzá, de vannak akik majoránnával, őrölt köménnyel is megfűszerezik.

Személy szerint a csípős fűszereket – erős paprikát, chilit – nem javasolom, mert elnyomja a fasírt jellegzetes ízét.

Ha bővebben érdekel ez a része a receptnek, nézd meg ezt a cikket, melynek pont a fasírt fűszerezése a témája!

Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

10 + tíz =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház