Sokan azt mondják, a legfinomabb fasírt recept a sütőben, rúdban sült fasírozott, mi azonban a hagyományos fasírt receptet jobban szeretjük, azaz pogácsa alakban olajban kisütve készítjük. Hidegtálakon, önmagában körettel, vagy főzelékekhez feltétként is szívesen fogyasztjuk a fasírozottat, ezért érdemes részletezni, hogyan készíthetünk tökéletes fasírtot!
A házi fasírt recepthez sertés darált húst javasolunk, természetesen lehet más alapanyagot is használni. A legjobb fasírt combból, vagy lapockából készíthető, melyet lehetőleg te daráltass le a húsosnál és ne az előre csomagolt darált húst válaszd!
A fasírt elkészítése és sütése után külön kitérünk a fűszerezésre. Vajon van valami titkos fűszer, amitől a legjobb ízeket elő lehet varázsolni a fasírtból?
Fasírt hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús,
- 2 egész tojás,
- 2 szikkadt zsemle,
- 1 vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- pirospaprika
- liszt,
- zsemlemorzsa,
- olaj a sütéshez.
Fasírt készítése
- A zsemléket rövid ideig tejben áztatjuk, miközben az apróra vágott vöröshagymát kicsit megpirítjuk.
- A zsemléket kicsavarjuk, szétmorzsoljuk, összekeverjük a tojásokkal, a darált hússal és a gyengén pirított hagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, kézzel jól összedolgozzuk.
Összedolgozzuk az alapanyagokat - Lisztel meghintünk egy deszkát, melyre lapos pogácsákat képezünk a húsos masszából.
- Forró olajban, de egyenletes, lassú tűzön mindkét oldalát átsütjük, majd kiszedjük az olajból, lecsepegtetjük és tálra tesszük.
- Amíg meleg, főzelék feltétnek, vagy körettel, vagy salátával kínáljuk. Hidegen irány a hidegtál!
A fasírt sütése
Ha túl lapos pogácsákat képezünk, akkor sütéskor a fasírt kiszáradhat. Ha fasírt golyókat gyúrunk, akkor a közepe nyers maradhat. Az olaj tehát legyen forró amikor a fasírt pogácsákat beletesszük, ám a sütés óvatos, lassú legyen!
Honnan tudod, hogy forró az olaj? Ne nyúlj bele! Egy kevés lisztet, vagy morzsát csípj bele és ha sistereg, látni fogod, hogy megfelelően felforrósodott.
A fenti összetevőkkel a fasírt tepsiben is megsüthető: formázz ízlés szerinti rudakat a húsos masszából, tedd kizsírozott és morzsával meghintett tepsibe és süsd ki!
Fasírt fűszerezése
A legjobb fasírt recept úgy készíthető el, ha a masszát megfelelő arányban fűszerezed. De mi a megfelelő arány? Az ízeket egyebek mellett a darált hús zsírtartalma is befolyásolja, nehéz eldönteni, hogy a zsírosabb húshoz több, vagy kevesebb só, bors kell-e. Ezt csak úgy tudod meg, ha megkóstolod a nyers masszát. Vagy többszöri elkészítés után kitapasztalod.
Szerintem az alaprecept a legfinomabb, semmilyen titkos fűszer nem kell hozzá, de vannak akik majoránnával, őrölt köménnyel is megfűszerezik.
Személy szerint a csípős fűszereket – erős paprikát, chilit – nem javasolom, mert elnyomja a fasírt jellegzetes ízét.
Ha bővebben érdekel ez a része a receptnek, nézd meg ezt a cikket, melynek pont a fasírt fűszerezése a témája!
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!