Gesztenyés kifli sütemény receptünk olyan édességet kínál, amit elsősorban karácsony környékén készítenek a háziasszonyok. Ilyenkor van a gesztenyés süti szezonja. A finom aprósüteményt a hagyományos módon készítjük el: a tésztát kelesztjük, a töltelék pedig sima gesztenyepüré lesz. Az isteni vaníliás ízt és illatot a tetejére szórt, vaníliás cukor adja a sütinek.
A karácsonyi időszaknak van egy másik kedvelt sütije (a bejgli mellett), ami hasonló formájú, ám színében és ízében jelentősen eltér az omlós gesztenyés kiflitől. A hókifliről van szó, ami készülhet gesztenyés változatban is, ám előfordul diós, lekváros, vagy akár töltelék nélküli változatban is. Hókifli receptek találhatók itt, ha a linkre kattintasz.
Finom vendégváró aprósütemény, a karácsony illatával, hangulatával.
A gesztenyés kifli hozzávalók és az elkészítés részletes leírása:
Hozzávalók
- 50 dkg gesztenyepüré,
- 40 dkg liszt,
- 20 dkg margarin,
- 2 dkg élesztő,
- 10 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 0,3 dl rum,
- 2 evőkanál tej,
- 3 evőkanál tejföl,
- 5 dkg vaníliás porcukor.
Gesztenyés kifli sütemény recept
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tejfölt és közepes keménységű tésztává gyúrjuk. (Az élesztő felfuttatásáról a linkre kattintva olvashatsz)
- A gesztenyés kifli tésztáját letakarjuk és kb.: 20 percig hűvös helyen pihentetjük.
- Vékonyra kinyújtjuk, kockára vágjuk, majd a rummal és porcukorral ízesített gesztenyepürével (gesztenyemasszával) megtöltjük.
- Kifli alakúra formáljuk, felvert tojással megkenjük, fél óráig meleg helyen letakarva kelesztjük.
- Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük, vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Tippek a gesztenyés kifli készítéséhez
Omlós gesztenyés kiflit akkor tudsz készíteni, ha ügyelsz arra, hogy mindig hidegek legyenek a felhasznált alapanyagok.
Dobozban sokáig eltarthatod, bár amilyen finom, az a veszély nem fenyeget, hogy megromlik a gesztenyés süti. Hűtőszekrényben tartani felesleges, ráadásul hidegen fogyasztva nem jönnek át az ízek.
Annak, aki már nem akar bejglit készíteni karácsonyra, de őrizné a hagyományokat, remek választás a gesztenyés kifli. Nem túl édes, és szerepel a receptben a jellegzetes karácsonyi íz, a gesztenye. Elképesztően finom édesség.