Gesztenyés kifli

Gesztenyés kifli sütemény receptünk olyan édességet kínál, amit elsősorban karácsony környékén készítenek a háziasszonyok. Ilyenkor van a gesztenyés süti szezonja. A finom aprósüteményt a hagyományos módon készítjük el: a tésztát kelesztjük, a töltelék pedig sima gesztenyepüré lesz. Az isteni vaníliás ízt és illatot a tetejére szórt, vaníliás cukor adja a sütinek.

A karácsonyi időszaknak van egy másik kedvelt sütije (a bejgli mellett), ami hasonló formájú, ám színében és ízében jelentősen eltér az omlós gesztenyés kiflitől. A hókifliről van szó, ami készülhet gesztenyés változatban is, ám előfordul diós, lekváros, vagy akár töltelék nélküli változatban is.  Hókifli receptek találhatók itt, ha a linkre kattintasz.

Finom vendégváró aprósütemény, a karácsony illatával, hangulatával.

A gesztenyés kifli hozzávalók és az elkészítés részletes leírása:

Hozzávalók

  • 50 dkg gesztenyepüré,
  • 40 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 2 dkg élesztő,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 0,3 dl rum,
  • 2 evőkanál tej,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 5 dkg vaníliás porcukor.

Gesztenyés kifli sütemény recept

  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tejfölt és közepes keménységű tésztává gyúrjuk. (Az élesztő felfuttatásáról a linkre kattintva olvashatsz)
  2. A gesztenyés kifli tésztáját letakarjuk és kb.: 20 percig hűvös helyen pihentetjük.
  3. Vékonyra kinyújtjuk, kockára vágjuk, majd a rummal és porcukorral ízesített gesztenyepürével (gesztenyemasszával) megtöltjük.
  4. Kifli alakúra formáljuk, felvert tojással megkenjük, fél óráig meleg helyen letakarva kelesztjük.
  5. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük, vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Tippek a gesztenyés kifli készítéséhez

Omlós gesztenyés kiflit akkor tudsz készíteni, ha ügyelsz arra, hogy mindig hidegek legyenek a felhasznált alapanyagok.

Dobozban sokáig eltarthatod, bár amilyen finom, az a veszély nem fenyeget, hogy megromlik a gesztenyés süti. Hűtőszekrényben tartani felesleges, ráadásul hidegen fogyasztva nem jönnek át az ízek.

Annak, aki már nem akar bejglit készíteni karácsonyra, de őrizné a hagyományokat, remek választás a gesztenyés kifli. Nem túl édes, és szerepel a receptben a jellegzetes karácsonyi íz, a gesztenye. Elképesztően finom édesség.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

egy × öt =