A csikós tokány pörköltszerű, finom húsétel, füstölt szalonnával, tejföllel készítve. Habarással sűrített, paprikás, szaftos egytálétel. A tokányokra jellemzően gyufaszerűen szeletelt húsból készül, ellentétben a pörkölttel, melynél a kockára vágott húst használjuk. Mi csirkemellből készítettük, de gyakori a sertés combból, vagy lapockából készült recept.
A hasonlóan finom ételek közül a borsos tokány, a gombás pulykatokány és a padlizsántokány receptje is megtalálható oldalunkon! De lépjünk tovább, a részletes csikós tokány recept előtt beszéljünk a köretről, a tálalásról!
Tálalhatjuk rizzsel, vagy galuskával a csikós tokányt, tetszés szerint fehér kenyeret is kínálhatunk hozzá. Lássuk a hozzávalókat és a recept részletes leírását, ami alapján az étel könnyedén elkészíthető!
Hozzávalók
- 80 dkg csirkemell,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 35 dkg zöldpaprika,
- 20 dkg paradicsom,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- pirospaprika,
- erős paprika,
- őrölt bors,
- só.
Csikós tokány csirkemellből készítve
- Rostjaira merőlegesen, gyufa szerűen felcsíkozzuk a húst és a szalonnát.
- Apróra vágjuk a hagymát, amit a szalonna kiolvasztott zsírján megpirítunk. (Amíg a hagymát pirítjuk, a szalonnát ki kell szedni a zsírjából, nehogy összeégjen!)
- Megszórjuk pirospaprikával és azonnal felengedjük kevés vízzel.
- Amikor visszasült a zsírjára, beletesszük a húst és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, zúzott (reszelt, összenyomott) fokhagymával, erős paprikával.
- Erős tűzön pároljuk, amíg a leve elpárolog.
- Ekkor ismét vizet öntünk alá, fedő alatt rövid lében pörköljük (pároljuk). Addig öntögetünk alá vizet, amíg szükséges, lehet, hogy 3 – 4-szer is pótolni kell az elpárolgott mennyiséget. De mindig csak keveset öntsünk a hús alá!
- Néha meg keverjük, majd amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a korábban kiszedett, pirított szalonnát, darabolt paradicsomot, zöldpaprikát teszünk bele, és készre pároljuk.
- Ezután tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, majd még egyszer összeforraljuk.
- Mikrohullámú sütőben készített párolt rizzsel kínáljuk.
Mire figyeljünk a csikós tokány receptnél?
A kép alatt pár tippet adunk arra vonatkozóan, hogy még finomabb legyen a szaftos tokány!
- Finom, sűrű szafttal készítsük, ne tocsogjon a híg lében a tokány! A habarás elkészítéséhez a linkre kattintva találsz segítséget.
- Az erős paprikát nem szereti mindenki, illetve van aki imádja, de a gyomra nem bírja.
- Ha galuskával kínálod, akkor a tökéletes nokedli receptet szedd le oldalunkról!
- A csikós tokány friss csirkemellből és jó alapanyagokból a legfinomabb, de szükség esetén használhatsz sűrített paradicsomot, vagy mirelit zöldségeket is.
Jó étvágyat kívánunk finom csikós tokányához!