Lencsegulyás

Lencsegulyás

A lencsegulyás füstölt hússal az igazi, nálunk általában füstölt csülökkel készül, de füstölt tarjával és füstölt oldalassal is megfőztük már. Van benne másféle hús is, mert a lencsegulyás gazdagon az igazi!

A hagyományosnak mondható gulyásleves és a babgulyás mellett érdemes kipróbálni a lencsegulyás receptet is, higgyétek el, megéri!

A csülkös lencsegulyás év közben is az asztalra kerül, de hogy szerencsések legyünk az új évben, ezért Újévkor mindig ez a finom leves az ebédünk.

Lencsegulyás

A leves elkészítése egy nappal a tényleges főzés előtt kezdődik: be kell áztatni a megmosott, átválogatott lencsét, hogy másnap rendesen megfőljön, ne olyan legyen, mint az apró kavics a levesben. A füstölt húst is meg szoktuk főzni előző nap, így nem kell arra várni, hogy megpuhuljon a leves készítése közben. És más okból is, de ez majd a receptből kiderül.

Hozzávalók

  • 1 kisebb füstölt csülök (vagy más füstölt hús), Rendesen elázott a lencse
  • 50 dkg sertéscomb,
  • 25 dkg lencse,
  • 3 fej vöröshagyma,
  • 2 db zöldpaprika,
  • 2 paradicsom,
  • 5 szál sárgarépa,
  • 2 szál petrezselyem,
  • 2 evőkanál mangalica zsír,
  • só,
  • bors,
  • 1 - 3 db babérlevél,
  • 2 teáskanál pirospaprika,
  • 1 tojás,
  • liszt.

Lencsegulyás recept

  1. A lencsét egy éjszakán át 1 liter hideg vízben áztasd be.
  2. A leveshez a füstölt csülköt egy nagyobb fazékban, bő vízben rakd fel főni. Addig főzd, amíg a csülök csontja el nem válik a hústól.
  3. Másnap kezd a lencsegulyás receptet azzal, hogy felszeleteled a hagymát és a mangalica zsíron üvegesre pirítod.
  4. Ha megpirult a hagyma, pirospaprikával megszórod, felöntöd kb.: 2 dl vízzel, beleteszed a megpucolt zöldpaprikát és paradicsomot és így főzöd tovább.Levesalap a lencsegulyáshoz
  5. Miután megfőtt a paprika és a paradicsom, egy botmixerrel összeturmixolod a hagymás levet, hozzáadod a kockára vágott sertéscombot, sóval, borssal ízesíted, beledobod a babérlevelet. (Finom, sűrű lesz a leves a megfőtt, összeturmixolt zöldségektől.)Add hozzá a húst a leveshez
  6. Addig főzd fedő alatt a levest, amíg a hús félig puha lesz.
  7. Közben a füstölt csülök húsát (bőröstől) vágd fel akkora kockákra, mint a sertés combot kockáztad. Mivel előre megfőzted a csülköt, hidegen szépen tudod majd szeletelni.Kockázott füstölt csülök
  8. A csülök csontot (vagy más füstölt hús csontját) nyugodtan tedd bele a levesbe, nem fogja elrontani, sőt! Majd tálalás előtt kiveszed a levesből.
  9. Ha ez megvan, tedd bele a lencsét és a csülköt, főzd kb 20 percig.
  10. Ezután beleteheted a megtisztított sárgarépát, fehérrépát. Én a sárgarépát felszeletelve, a fehérrépát egyben teszem bele, mert utóbbit tálalás előtt kiveszem a levesből.
  11. Amíg a zöldség megpuhul, készítsd el a nokedlit. A nokedli tésztához keverd össze a tojást annyi liszttel amennyit felvesz egy csipetnyi sóval ízesítsd, majd szaggató segítségével add a leveshez. Az egészet forrald össze és készen is vagy!Megfőtt a nokedli is, ott úszik a leves tetején

Egy tipp a recept végére: ha teheted, készítsd el a szabadban ezt a sűrű levest! Hidd el sokkal finomabb lesz a lencsegulyás bográcsban főzve!

Jó étvágyat kívánok a lencsegulyáshoz!

Remélem tetszett a recept és a képek alapján sikerült neked is elkészítened! Kérlek oszd meg a közösségi oldalakon, hogy a barátaid és az ismerőseid is megismerhessék ezt a finom receptet!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Lencsegulyás
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 10 =

Scroll to top