Lekváros fánk sütőben sütve

Ha a lekváros fánk sütőben sütve készül, akkor megúszhatod ennek a finom farsangi sütinek az egyetlen kellemetlen velejáróját, az olajszagot. Mert ha tepsiben sül a fánk, finom sütemény illatú lesz a konyha.

A fánk a farsangi időszak egyik megunhatatlan édessége, melyet többféle módon is elkészíthetsz. Formájában is változó, gondolj csak az omlós, mégis ropogós fonott csörögefánk receptre!

Ez a fánk kelt tésztából készül, attól lesz nagyon puha a tésztája.

Lekváros fánk recept sütőben, olajszag nélkül

A hozzávalókat 30 db fánk elkészítéséhez adtam meg, arányosan növelheted, vagy csökkentheted a mennyiségeket, ha neked a 30 sok, vagy kevés. (Nem sok, majd meglátod!)

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt,
  • 5 dkg margarin,
  • 7 dkg kristálycukor,
  • 3 dkg friss élesztő,
  • 2 tojássárgája,
  • barack lekvár,
  • porcukor a tetejére.

Fánk sütőben sütve, lépésről lépésre

  1. Futtasd fel az élesztőt langyos cukros tejben. (Itt olvashatsz arról, mi az az élesztő felfuttatása).
  2. Egy tálba szitáld bele a lisztet, a puha margarinnal és a tojás sárgájával morzsold el. (Ne hagyd ki a liszt átszitálását, finomabb, lazább tésztád lesz, ha nem hagyod el ezt a lépést).
  3. Ezután add hozzá a felfuttatott élesztőt és jól dagaszd ki.
  4. Közben figyeld, hogy ragad-e még. Ha igen, akkor egy kevés lisztet adj hozzá.
  5. Ha egynemű a tészta és már nem ragad, formázz belőle cipót, takard le, tedd meleg helyre, majd körülbelül egy óra alatt duplájára keleszd meg. Ennyi kelesztés kell, hogy isteni legyen a lekváros fánk sütőben készítve.
  6. Ezután lisztezett felületen gyúrd át kb.: 1 cm vastagra, közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki a fánkokat.
  7. Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, szellősen rakd rá a fánkokat. Egy feles pohár aljával, vagy egy üdítős kupakkal (vagy bármilyen egyszerű, hengeres formával) fél cm-es lyukakat nyomj a fánkok közepébe. Az így nyert mélyedésbe tegyél egy mokkáskanálnyi barack lekvárt.
  8. Kezd el a sütőt előmelegíteni 180 fokra.
  9. Közben még a tepsiben hagyd még kelni a fánkokat, majd amikor a sütő már elég meleg, nagyjából fél óra alatt süsd készre a fánkokat.

Porcukorral meghintve kínáld, a porcukorba keverhetsz egy zacskó vaníliás cukrot is.

Lekváros fánk sütőben sütve
Ha farsang, akkor fánksütés. No de nem mindegy hogy úszik-e a lakás az olajszagban, vagy kellemes süti illatú

Recept, fotók: Arató Cipra, Harka. Köszönjük!


Összefoglaló

Lekváros fánk sütőben

Süssünk fánkot farsangra, olajszag nélkül! Ehhez itt a részletes recept: így készül a lekváros fánk sütőben. Próbáld ki!

Típus: desszert, sütemény, süti

Nemzeti konyha: Magyar

Előkészítési idő: PT35M

Főzési idő: PT20M

Összes idő: PT55M

Hozzávalók:

  • liszt
  • margarin
  • cukor
  • porcukor
  • élesztő
  • tojássárgája
  • lekvár

Recept útmutatások: A sütőben sült fánk élesztővel készült, azaz kelt tészta az alapja. Nézd meg a részletes receptet, hogy kell elkészíteni ezt a finom édességet!

Szerkesztő Értékelése:
4.23

Ha tetszett a fánk sütőben készítésének menete, próbáld ki a receptet és oszd meg közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

húsz − 18 =