Ha a lekváros fánk sütőben sütve készül, akkor megúszhatod ennek a finom farsangi sütinek az egyetlen kellemetlen velejáróját, az olajszagot. Mert ha tepsiben sül a fánk, finom sütemény illatú lesz a konyha.
A fánk a farsangi időszak egyik megunhatatlan édessége, melyet többféle módon is elkészíthetsz. Formájában is változó, gondolj csak az omlós, mégis ropogós fonott csörögefánk receptre!
Ez a fánk kelt tésztából készül, attól lesz nagyon puha a tésztája.
Lekváros fánk recept sütőben, olajszag nélkül
A hozzávalókat 30 db fánk elkészítéséhez adtam meg, arányosan növelheted, vagy csökkentheted a mennyiségeket, ha neked a 30 sok, vagy kevés. (Nem sok, majd meglátod!)
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt,
- 5 dkg margarin,
- 7 dkg kristálycukor,
- 3 dkg friss élesztő,
- 2 tojássárgája,
- barack lekvár,
- porcukor a tetejére.
Fánk sütőben sütve, lépésről lépésre
- Futtasd fel az élesztőt langyos cukros tejben. (Itt olvashatsz arról, mi az az élesztő felfuttatása).
- Egy tálba szitáld bele a lisztet, a puha margarinnal és a tojás sárgájával morzsold el. (Ne hagyd ki a liszt átszitálását, finomabb, lazább tésztád lesz, ha nem hagyod el ezt a lépést).
- Ezután add hozzá a felfuttatott élesztőt és jól dagaszd ki.
- Közben figyeld, hogy ragad-e még. Ha igen, akkor egy kevés lisztet adj hozzá.
- Ha egynemű a tészta és már nem ragad, formázz belőle cipót, takard le, tedd meleg helyre, majd körülbelül egy óra alatt duplájára keleszd meg. Ennyi kelesztés kell, hogy isteni legyen a lekváros fánk sütőben készítve.
- Ezután lisztezett felületen gyúrd át kb.: 1 cm vastagra, közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki a fánkokat.
- Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, szellősen rakd rá a fánkokat. Egy feles pohár aljával, vagy egy üdítős kupakkal (vagy bármilyen egyszerű, hengeres formával) fél cm-es lyukakat nyomj a fánkok közepébe. Az így nyert mélyedésbe tegyél egy mokkáskanálnyi barack lekvárt.
- Kezd el a sütőt előmelegíteni 180 fokra.
- Közben még a tepsiben hagyd még kelni a fánkokat, majd amikor a sütő már elég meleg, nagyjából fél óra alatt süsd készre a fánkokat.
Porcukorral meghintve kínáld, a porcukorba keverhetsz egy zacskó vaníliás cukrot is.
Recept, fotók: Arató Cipra, Harka. Köszönjük!
Összefoglaló
Lekváros fánk sütőben
Süssünk fánkot farsangra, olajszag nélkül! Ehhez itt a részletes recept: így készül a lekváros fánk sütőben. Próbáld ki!
Típus: desszert, sütemény, süti
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT35M
Főzési idő: PT20M
Összes idő: PT55M
Hozzávalók:
- liszt
- margarin
- cukor
- porcukor
- élesztő
- tojássárgája
- lekvár
Recept útmutatások: A sütőben sült fánk élesztővel készült, azaz kelt tészta az alapja. Nézd meg a részletes receptet, hogy kell elkészíteni ezt a finom édességet!
4.23
Ha tetszett a fánk sütőben készítésének menete, próbáld ki a receptet és oszd meg közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!