Hekk forrólevegős sütőben

Nem szívja magába az olajat, ha a hekk forrólevegős sütőben készül. Bár a mi készülékünkre az van írva, hogy „meleglevegős fritőz”, szerintem mindenki tudja, miről van szó.

A nyakig olajban sült változat is nagyon finom, a gondolat az volt, hogy próbáljunk hasonlóan finom hekket sütni airfryerben. Ha a rántott hús sütőben készítve is nagyon finom, akkor miért ne lehetne a hal forró levegős sütőben finom? Megpróbáltuk, elkészítettük és most itt a recept képekkel, lépésről lépésre.

A recept alatt elárulok pár tippet, ami segít abban, hogy még tökéletesebb legyen a sült hekk.

Hekk sütése forrólevegős sütőben

Forrólevegős sütőben készül a hekk

A recept előtt annyit, hogy nézd meg az Airfryer-ed használati utasítását és aszerint válaszd ki a hekk sütési idejét! Ebben a receptben a saját sütőm javasolt hőfokát és sütési idejét adom meg.

Hozzávalók

  • 1 adag fagyasztott hekk törzs (5 db)
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • kevés olaj.

Hekk forrólevegős sütőben készítve – lépésről lépésre

Első lépésként előző este vedd ki a fagyasztóból és tedd át a „sima” hűtőszekrénybe a hekk törzseket. Másnap, a sütés előtt egy-két órával tedd ki szoba-hőmérsékletű helységbe.

A sütés napján vagyunk. Pucold meg a hekket, akkor is, ha a csomagoláson azt látod, hogy sütésre kész. Távolítsd el a pikkelyeket és a belsejéből minden oda nem valót!

A Hekk hátán, a gerinctől lefele kb.: feléig irdald be a halakat.

Sózd meg alaposan, ne felejtsd el megsózni a hasát sem! Ezután fóliával letakarva tedd a hűtőszekrénybe kb.: 1 órára, hadd járja át a húst a só.

A lisztet, pirospaprikát és kb.: 1 teáskanálnyi sót keverj össze egy olyan tálban, amiben majd bebundázod a hekket. Majd bundázd!

Paprikás lisztben forgasd meg a hekkeket!
Paprikás lisztben forgasd meg a halakat!

Mielőtt a hekk a forrólevegős sütőbe kerül, egy flakonból spricceld be olajjal. Igaz, hogy ezt a sütési formát sokan úgy emlegetik, hogy hekk sütése olaj nélkül, de egy kevés olaj kell hozzá, ellenkező esetben a paprikás liszt csak rászárad a hekkre, nem lesz szép aranybarna. És az íze sem lesz olyan finom.

Sütőben a halak - még nincsenek teljesen beolajozva!
Sütőben a halak – még nincsenek teljesen beolajozva!

Rakj egy sor halat a fritőzbe, olajjal kend/spricceld be őket, majd kezd el sütni. 180C fokon, 18 percig. Így éppen megsül, és nem szárad ki a hekk. (Az én sütőmben! A tiéd használati utasítása mit ír?)

Ha kész, akkor melegen fogyaszd is el, mert frissen a legfinomabb. Köret nélkül, csak friss péksüteménnyel, vagy kenyérrel kínáld. Csemegeuborkával sem rossz, de kovászos uborkával isteni!

Készen van a forrólevegős sütőben készült hekk
Készen van a forrólevegős sütőben készült hekk

Akkor lesz a legjobb a hekk, ha…

Szobahőmérsékleten olvasztod a fagyasztott hekket. Sem mikrohullámú sütőben, sem meleg vízben nem javasolom.

A hal egész felületét spricceld (kend) be olajjal, mert egyébként a paprikás liszt nem rásül, hanem rászárad.

A nem túl vastag hekk darabokat nem kell a sütőben forgatni, a sütési idő alatt szépen átsül az egész hal.

Én ragaszkodom a kovászos uborkához, de van aki tartármártással jobban szereti a sült hekket. Te is kipróbálhatod!

Miért nem Balatoni a hekk?

Mert nincs a tóban! Az a Balatoni hekk, amit a tóparton a büfében megveszel és megeszel. A hekk egyébként egy tengeri ragadozó hal. Kevésbé ismert magyar neve csacsihal, tengeri csuka vagy szürke tőkehal.

Ebből következik, hogy a hekk egész évben fogyasztható, nem kell a nyári szezonra várni!

Összefoglaló

Hekk forrólevegős sütőben - Kedvenc Receptek

Részletesen elmondom, hogyan készül a hekk forrólevegős sütőben. Hal recept képekkel, tippekkel, lépésről lépésre.

Típus: Főétel

Nemzeti konyha: Magyar

Előkészítési idő: PT12M

Főzési idő: PT18M

Összes idő: PT30M

Hozzávalók:

  • hekk haltörzs
  • liszt
  • pirospaprika
  • olaj

Recept útmutatások: Bundázd be a hekk törzset a paprikás liszttel, majd süsd meg a forrólevegős sütőben.

Szerkesztő Értékelése:
4.93

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

5 × egy =