Nem szívja magába az olajat, ha a hekk forrólevegős sütőben készül. Bár a mi készülékünkre az van írva, hogy „meleglevegős fritőz”, szerintem mindenki tudja, miről van szó.
A nyakig olajban sült változat is nagyon finom, a gondolat az volt, hogy próbáljunk hasonlóan finom hekket sütni airfryerben. Ha a rántott hús sütőben készítve is nagyon finom, akkor miért ne lehetne a hal forró levegős sütőben finom? Megpróbáltuk, elkészítettük és most itt a recept képekkel, lépésről lépésre.
A recept alatt elárulok pár tippet, ami segít abban, hogy még tökéletesebb legyen a sült hekk.
Ugrás a recepthez
Hekk sütése forrólevegős sütőben
A recept előtt annyit, hogy nézd meg az Airfryer-ed használati utasítását és aszerint válaszd ki a hekk sütési idejét! Ebben a receptben a saját sütőm javasolt hőfokát és sütési idejét adom meg.
Hozzávalók
- 1 adag fagyasztott hekk törzs (5 db)
- 4 evőkanál liszt
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- só
- kevés olaj.
Hekk forrólevegős sütőben készítve – lépésről lépésre
Első lépésként előző este vedd ki a fagyasztóból és tedd át a „sima” hűtőszekrénybe a hekk törzseket. Másnap, a sütés előtt egy-két órával tedd ki szoba-hőmérsékletű helységbe.
A sütés napján vagyunk. Pucold meg a hekket, akkor is, ha a csomagoláson azt látod, hogy sütésre kész. Távolítsd el a pikkelyeket és a belsejéből minden oda nem valót!
A Hekk hátán, a gerinctől lefele kb.: feléig irdald be a halakat.
Sózd meg alaposan, ne felejtsd el megsózni a hasát sem! Ezután fóliával letakarva tedd a hűtőszekrénybe kb.: 1 órára, hadd járja át a húst a só.
A lisztet, pirospaprikát és kb.: 1 teáskanálnyi sót keverj össze egy olyan tálban, amiben majd bebundázod a hekket. Majd bundázd!
Mielőtt a hekk a forrólevegős sütőbe kerül, egy flakonból spricceld be olajjal. Igaz, hogy ezt a sütési formát sokan úgy emlegetik, hogy hekk sütése olaj nélkül, de egy kevés olaj kell hozzá, ellenkező esetben a paprikás liszt csak rászárad a hekkre, nem lesz szép aranybarna. És az íze sem lesz olyan finom.
Rakj egy sor halat a fritőzbe, olajjal kend/spricceld be őket, majd kezd el sütni. 180C fokon, 18 percig. Így éppen megsül, és nem szárad ki a hekk. (Az én sütőmben! A tiéd használati utasítása mit ír?)
Ha kész, akkor melegen fogyaszd is el, mert frissen a legfinomabb. Köret nélkül, csak friss péksüteménnyel, vagy kenyérrel kínáld. Csemegeuborkával sem rossz, de kovászos uborkával isteni!
Akkor lesz a legjobb a hekk, ha…
Szobahőmérsékleten olvasztod a fagyasztott hekket. Sem mikrohullámú sütőben, sem meleg vízben nem javasolom.
A hal egész felületét spricceld (kend) be olajjal, mert egyébként a paprikás liszt nem rásül, hanem rászárad.
A nem túl vastag hekk darabokat nem kell a sütőben forgatni, a sütési idő alatt szépen átsül az egész hal.
Én ragaszkodom a kovászos uborkához, de van aki tartármártással jobban szereti a sült hekket. Te is kipróbálhatod!
Miért nem Balatoni a hekk?
Mert nincs a tóban! Az a Balatoni hekk, amit a tóparton a büfében megveszel és megeszel. A hekk egyébként egy tengeri ragadozó hal. Kevésbé ismert magyar neve csacsihal, tengeri csuka vagy szürke tőkehal.
Ebből következik, hogy a hekk egész évben fogyasztható, nem kell a nyári szezonra várni!
Összefoglaló
Hekk forrólevegős sütőben - Kedvenc Receptek
Részletesen elmondom, hogyan készül a hekk forrólevegős sütőben. Hal recept képekkel, tippekkel, lépésről lépésre.
Típus: Főétel
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT12M
Főzési idő: PT18M
Összes idő: PT30M
Hozzávalók:
- hekk haltörzs
- liszt
- pirospaprika
- olaj
- só
Recept útmutatások: Bundázd be a hekk törzset a paprikás liszttel, majd süsd meg a forrólevegős sütőben.
4.93