Túrós batyu kenyérsütő gépben kelesztve

Szuper egyszerű lesz a túrós batyu elkészítése ezzel a recepttel, mert a kelesztést a kenyérsütő gépre bízzuk. Természetesen a hagyományos módon is kelesztheted a tésztát, ám az akkor nem lesz ennyire pofon egyszerű.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Ha a hagyományos módot választod, akkor az élesztőt fel kell futtatnod, majd a hozzávalókból egy lágy tésztát kell készítened. Én most nem így mondom el, hanem egyszerűbben.

Önts minden tészta hozzávalót a kenyérsütő gépbe. Hagyd, hogy a gép kelessze, dagassza a tésztát. Majd amikor ez kész, már csak nyújtani, tölteni és sütni kell. Majdnem ilyen egyszerű lesz:

Túrós batyu recept

Természetesen a túrós batyu elkészítését lépésről lépésre bemutatom. Ha túl vagy a kenyérsütőgép választáson, akkor először jöjjenek az alapanyagok:

Hozzávalók a tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 csomag (14 g) instant élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • kb. 3 dl tej
  • reszelt citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez

  • 75 dkg túró
  • 3 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál búzadara
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojás fehérje kemény habbá verve, mazsola ízlés szerint

Bekenéshez

  • 2 egész tojás

Túrós batyu elkészítése kenyérsütő gépben

Túrós batyu tepsiben
Ezért a látványért érdemes lesz elkészíteni a túrós batyut.

A kenyérsütő gép edényébe öntsd bele a tejet, a kikevert tojás sárgáját, az olvasztott vajat. Add hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot.

Erre öntsd rá a 60 dkg átszitált lisztet, a liszt közepére formázz egy kis gödröt és ebbe öntsd az instant élesztőt. A liszt egyik sarkába jöhet a só, a másikba a reszelt citromhéj.

Fontos a sorrend! Alulra a folyékony összetevők és a cukor, felülre a liszt és a többi. Az én kenyérsütő gépem másfél órán keresztül keleszt. Ezalatt lesz időd elkészíteni a tölteléket.

A túrót keverd ki a többi alapanyaggal, majd a keményre vert tojásfehérje habot lazán keverd hozzá a túróhoz.

A megkelt tésztát egy lisztezett felületre borítsd ki a kenyérsütő gépből, halászd ki a keverőlapátokat, majd nyújtsd ki 2,5 – 3 mm vastagságúra.

Ezután vágd fel négyzetekre, aminek a mérete kb.: 8×8 cm. Ezeknek a közepére adagolj ki egy evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát hajtsd fel a közepe felé, és egy kicsit nyomkodd össze.

Rakd a megtöltött túrós batyukat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd takard le egy konyharuhával a tepsit. Hagyd így kelni az édes tésztát még kb.: negyed órán keresztül.

Kapcsold be a sütőt 180 fokra, majd a negyed óra kelesztés után kend be a batyuk tetejét a felvert tojással. Az előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 15-20 perc alatt süsd készre. Porcukorral meghintve, vagy anélkül kínáld!

Túrós batyu tányéron
Porcukor nem kell rá, de ha szereted, hintsd meg!

Ha nem elég pikáns, vagy kevés a túrós töltelék

Ha citromosabb ízeket szeretsz, akkor a töltelékbe is tehetsz citromhéjat reszelve.

Azt mondják, a túró mazsola nélkül az édes tésztákban olyan, mint a mező virág nélkül. Személy szerint én nem szeretem, de elrontani nem fogja pár szem mazsola.

Van, hogy a készítés közben kiderül: kevés lett a töltelék! Ilyenkor ne ess kétségbe, hanem töltsd meg a maradék tésztát lekvárral! De ezt ne batyu formába hajtogasd, hanem készíts pár darab lekváros buktát!

A kenyérsütő gépről, amivel a túrós batyu tésztáját kelesztettem

Egy korábbi receptben részletesen leírtam, hogyan kell kenyeret sütni kenyérsütő gépben. A variációk száma szinte végtelen a gépi kenyér receptekből is. Van ilyen is és olyan is.

De abban a receptben én egy olyan kenyér elkészítését mutattam be, amit már többszörösen kipróbáltam. Az egy jól bevált recept.

Kenyérsütőgépben készült kenyér
Kész a kény és friss marad, ha jól tárolod!

De nem csak kenyeret sütünk a kenyérsütő gépben.

Szerencsére manapság már nem kell azon morfondírozni, hogy a kenyérsütő melyik „kenyeres” programját használjam, hogy csak kelesszen, de ne süsse meg a tésztát. A legtöbb gépnek van önálló kelesztő, dagasztó programja, ami pofon egyszerűvé teszi a munkát.

Sőt, más hasznos program is van rajtuk, mint például a lekvár főző!

Szóval ha nincs még kenyérsütő géped, akkor javasolom, hogy olyat vegyél, amelyik nem csak kenyeret süt, hanem más munkálatokban is segítséget nyújthat neked a konyhában.

Összefoglaló

Túrós batyu kenyérsütő gépben kelesztve - Kedvenc Receptek

Túrós batyu kelt tésztából, kenyérsütő gépben kelesztve. Kipróbált recept, lépésről lépésre, részletes leírás!

Nemzeti konyha: Magyar

Kulcsszavak: túrós táska, túrós batyu

Előkészítési idő: PT2H

Főzési idő: PT20M

Összes idő: PT2H20M

Hozzávalók:

  • liszt
  • tehén túró
  • tojás
  • kristálycukor
  • instant élesztő
  • vaníliás cukor
  • tej
  • citromhéj
  • olvasztott vaj
  • búzadara

Recept útmutatások: Önts minden tészta hozzávalót a kenyérsütő gépbe. Hagyd, hogy a gép kelessze, dagassza a tésztát. Majd amikor ez kész, már csak nyújtani, tölteni és sütni kell. Majdnem ilyen egyszerű lesz, olvasd végig a receptet!

Szerkesztő Értékelése:
4.75

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

három × kettő =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház