Szuper egyszerű lesz a túrós batyu elkészítése ezzel a recepttel, mert a kelesztést a kenyérsütő gépre bízzuk. Természetesen a hagyományos módon is kelesztheted a tésztát, ám az akkor nem lesz ennyire pofon egyszerű.
Ha a hagyományos módot választod, akkor az élesztőt fel kell futtatnod, majd a hozzávalókból egy lágy tésztát kell készítened. Én most nem így mondom el, hanem egyszerűbben.
Önts minden tészta hozzávalót a kenyérsütő gépbe. Hagyd, hogy a gép kelessze, dagassza a tésztát. Majd amikor ez kész, már csak nyújtani, tölteni és sütni kell. Majdnem ilyen egyszerű lesz:
Túrós batyu recept
Természetesen a túrós batyu elkészítését lépésről lépésre bemutatom. Ha túl vagy a kenyérsütőgép választáson, akkor először jöjjenek az alapanyagok:
Hozzávalók a tésztához
- 60 dkg liszt
- 8 dkg olvasztott vaj
- 8 dkg kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- 2 csomag (14 g) instant élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- kb. 3 dl tej
- reszelt citromhéj
Hozzávalók a töltelékhez
- 75 dkg túró
- 3 tojás sárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4-5 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál búzadara
- reszelt citromhéj
- 2 tojás fehérje kemény habbá verve, mazsola ízlés szerint
Bekenéshez
- 2 egész tojás
Túrós batyu elkészítése kenyérsütő gépben
A kenyérsütő gép edényébe öntsd bele a tejet, a kikevert tojás sárgáját, az olvasztott vajat. Add hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot.
Erre öntsd rá a 60 dkg átszitált lisztet, a liszt közepére formázz egy kis gödröt és ebbe öntsd az instant élesztőt. A liszt egyik sarkába jöhet a só, a másikba a reszelt citromhéj.
Fontos a sorrend! Alulra a folyékony összetevők és a cukor, felülre a liszt és a többi. Az én kenyérsütő gépem másfél órán keresztül keleszt. Ezalatt lesz időd elkészíteni a tölteléket.
A túrót keverd ki a többi alapanyaggal, majd a keményre vert tojásfehérje habot lazán keverd hozzá a túróhoz.
A megkelt tésztát egy lisztezett felületre borítsd ki a kenyérsütő gépből, halászd ki a keverőlapátokat, majd nyújtsd ki 2,5 – 3 mm vastagságúra.
Ezután vágd fel négyzetekre, aminek a mérete kb.: 8×8 cm. Ezeknek a közepére adagolj ki egy evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát hajtsd fel a közepe felé, és egy kicsit nyomkodd össze.
Rakd a megtöltött túrós batyukat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd takard le egy konyharuhával a tepsit. Hagyd így kelni az édes tésztát még kb.: negyed órán keresztül.
Kapcsold be a sütőt 180 fokra, majd a negyed óra kelesztés után kend be a batyuk tetejét a felvert tojással. Az előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 15-20 perc alatt süsd készre. Porcukorral meghintve, vagy anélkül kínáld!
Ha nem elég pikáns, vagy kevés a túrós töltelék
Ha citromosabb ízeket szeretsz, akkor a töltelékbe is tehetsz citromhéjat reszelve.
Azt mondják, a túró mazsola nélkül az édes tésztákban olyan, mint a mező virág nélkül. Személy szerint én nem szeretem, de elrontani nem fogja pár szem mazsola.
Van, hogy a készítés közben kiderül: kevés lett a töltelék! Ilyenkor ne ess kétségbe, hanem töltsd meg a maradék tésztát lekvárral! De ezt ne batyu formába hajtogasd, hanem készíts pár darab lekváros buktát!
A kenyérsütő gépről, amivel a túrós batyu tésztáját kelesztettem
Egy korábbi receptben részletesen leírtam, hogyan kell kenyeret sütni kenyérsütő gépben. A variációk száma szinte végtelen a gépi kenyér receptekből is. Van ilyen is és olyan is.
De abban a receptben én egy olyan kenyér elkészítését mutattam be, amit már többszörösen kipróbáltam. Az egy jól bevált recept.
De nem csak kenyeret sütünk a kenyérsütő gépben.
Szerencsére manapság már nem kell azon morfondírozni, hogy a kenyérsütő melyik „kenyeres” programját használjam, hogy csak kelesszen, de ne süsse meg a tésztát. A legtöbb gépnek van önálló kelesztő, dagasztó programja, ami pofon egyszerűvé teszi a munkát.
Sőt, más hasznos program is van rajtuk, mint például a lekvár főző!
Szóval ha nincs még kenyérsütő géped, akkor javasolom, hogy olyat vegyél, amelyik nem csak kenyeret süt, hanem más munkálatokban is segítséget nyújthat neked a konyhában.
Összefoglaló
Túrós batyu kenyérsütő gépben kelesztve - Kedvenc Receptek
Túrós batyu kelt tésztából, kenyérsütő gépben kelesztve. Kipróbált recept, lépésről lépésre, részletes leírás!
Nemzeti konyha: Magyar
Kulcsszavak: túrós táska, túrós batyu
Előkészítési idő: PT2H
Főzési idő: PT20M
Összes idő: PT2H20M
Hozzávalók:
- liszt
- tehén túró
- tojás
- kristálycukor
- instant élesztő
- vaníliás cukor
- só
- tej
- citromhéj
- olvasztott vaj
- búzadara
Recept útmutatások: Önts minden tészta hozzávalót a kenyérsütő gépbe. Hagyd, hogy a gép kelessze, dagassza a tésztát. Majd amikor ez kész, már csak nyújtani, tölteni és sütni kell. Majdnem ilyen egyszerű lesz, olvasd végig a receptet!
4.75