Ez az aranygaluska muffin élesztő nélkül készül, de a tésztája ugyan olyan omlós és finom lesz, mint a hagyományos módon készített aranygaluskáé. Természetesen vaníliasodóval tálaljuk, mert úgy az igazi!
Aranygaluska muffin recept
Gyorsan elkészíthető desszert, kevesebb mint egy óra alatt. Hiszen nem kell keleszteni!
Hozzávalók
- 36 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 2 dl natúr joghurt
- 8 evőkanál darált dió
Vaníliasodóhoz
- 1 liter tej
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 dkg vaj
Az aranygaluska muffin elkészítése
- Szitáld át a lisztet és keverd bele a sütőport.
- A tojást a cukorral és az olajjal keverd ki habosra, majd add hozzá a lisztet és a joghurtot.
- Miután alaposan összedolgoztad a tésztát, a muffin sütőformát béleld ki muffin papírral.
- Kapcsold be a sütőt, kezd előmelegíteni 180 fokra.
- Az aranygaluska muffin nyers tésztájából tegyél egy kanálnyit a sütőpapirokba. Ezután szórd meg darált dióval (ne sajnáld a diót!), majd újra egy kanál massza jön, dió és így tovább.
- Kb.: 3/4-ig töltsd meg a formát a diós tésztás keverékkel úgy, hogy a tetejére dió kerüljön.
- Az előmelegített sütőben 180 fokon kb.: 25 percig süsd. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a tészta közepe nem maradt-e nyers!
- Amíg sül a tészta, elkészítheted a vaníliás öntetet.
- A tojássárgákat a cukorral, a liszttel, és kb. 1 dl tejjel keverd össze csomómentesre.
- A tejet a vaníliás cukorral tedd fel főni, majd amikor felforrt, akkor ötsd hozzá a tojásos-lisztes masszát.
- Kevergetés mellett forrald össze
- Mikor kész, vedd le a tűzről és add hozzá a vajat, jól keverd el benne.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A recept alapján szerintem Te is simán el tudod készíteni ezt a finom édességet. De van még pár dolog, amit érdemes figyelembe venned, ha igazán finom desszertet akarsz készíteni.
További tippek a vaníliás-diós édesség elkészítéséhez
A tészta összeállításakor sokan kihagyják a liszt átszitálását. Pedig a szitálástól könnyebb, lágyabb lesz a tészta. Szerintem ne hagyd ki ezt az egyszerű dolgot, én sosem teszem.
A muffin sütése közben ne nyitogasd a sütő ajtaját! Úgyis látod, hogy mikor sült szép barnára a tészta. A sok sütőajtó nyitogatástól összeeshet a muffin, csúnya és tömött lesz.
A vaníliasodó készítésekor fontos, hogy folyamatosan kevergesd az öntetet, mert különben leég. A legérzékenyebb rész, amikor a tojásos-lisztes keveréket adod hozzá a tejhez.
Vaníliás öntetet pudingporból is készíthetsz.