Szilveszteri ételek és a hozzájuk kötődő babonák a nagyvilágban

A magyar konyha hagyományosan a halat, a malacot és a lencsét favorizálja az év utolsó napján, mivel a hagyományok szerint a következő év szerencséjét az ezekből készült ételek alapozzák meg. De mi a helyzet a nagyvilágban? Más országokban is ragaszkodnak egy-egy szilveszteri ételhez, vagy ugyanaz az ünnepi menü mint máskor?


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Természetesen mindenhol vannak különleges szilveszteri ételek:

Szőlő, fánk és tészta a szilveszteri menüben

A taljánok például mindent kihajigálnak az ablakokon, hogy helyet teremtsenek a jövő évi új dolgoknak. Miután elvégezték a megunt dolgok kidobását, leülnek közösen az ünnepi asztalhoz. Náluk a lencse kolbásszal együtt dukál.

A hollandok a kör, kerek illetve gyűrű alakú ételek fogyasztásában látják meg szerencséjüket. Kis kerek fánkokat, Olie Bollen-t tesznek az asztalra.

A görögöknél a tészta és kenyérfélék kerülnek előtérbe és itt is pénzt dugnak el a pékáruban.

Szőlő, fehér szőlő, szőlő gyümölcsA spanyolok pontosan éjjel 12 órakor 12 szem szőlőt fogyasztanak el. Minden egyes ütésnél egy szem szőlőt esznek meg, ez minden másodpercet jelent és bizony nem túl egyszerű művelet. A szőlőszemek a hónapokat jelölik. Ha édes a szőlőszem, akkor az a hónap nagyon szerencsés lesz, ha savanyú szem jut nekik, akkor az, nem sok jót jelent.

Tirolban a férfiasság a legmeghatározóbb szilveszter éjjel. A tiroli férfiak minden szilveszterkor meztelenül rázzák az almafákat. Aki ezt megteszi, arra a következő évben számtalan szerelmes éjszaka vár. Az almafák rázogatása után következik a rétes evés, hiszen a rétest nyújtják és az a hosszú életet is jelképezi.

Ázsiában a hosszú tészta szintén a hosszú életet jelenti. Japánban és Kínában újévkor nagyon hosszú tésztákat fogyasztanak, bízva a hosszú és egészséges életben. Akiknek a szájában nem törik el a tészta, az bizony hosszú életet remélhet.

Láthatjuk, hogy mindenhol hatalmas jelentőséget tulajdonítanak bizonyos ételek fogyasztásának. Ez országonként eltér, de mindenhol az ételektől várják a boldog újévet az emberek. Érdemes mindig új recepteket kipróbálni, így biztosak lehetünk abban, hogy nem válnak unalmassá az amúgy minden év végén ismétlődő ünnepi ételek. Számtalan dologgal fel lehet dobni egy ételt és a jelentésén mit sem fog változtatni. Igyekezzünk egymással harmonizáló ételsorokat összeállítani az ünnepi időszakokban!

–PZ–

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

1 × három =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház