A kelt kalács készítése során fonással rakjuk egybe a tésztát, amit előzőleg édes, diós és nutellás krémmel töltöttünk meg. Azaz fonott is és töltött is a kalács.
A recept alatt azt is elmondom, hogy ha vegán kelt kalácsot akarsz készíteni, akkor ebben a receptben melyik összetevőt mivel tudod kiváltani. Így mindenkinek fogyasztható, ünnepi édességet tudsz készíteni. (Az ünnepekről részletesebben a linkre kattintva tudsz olvasni.)
Ha gyakorlatlan vagy a konyhában, akkor se aggódj! Részletesen, lépésről elmagyarázok mindent és képekkel is megmutatom a receptet:
Fonott kalács recept
Természetesen ez a recept is szabadon variálható. Lehet az egészhez csak diós, vagy csak nutellás tölteléket használni. (De keverve az igazi).
Hozzávalók
A hozzávalókat három részre bontottam: külön-külön vannak a tésztához, a töltelékhez és a kalács tetejére valók.
Tésztához
- 70 dkg liszt,
- 5 dkg élesztő,
- 10 dkg cukor,
- 4 dl tej,
- 5 evőkanál olaj,
- fél citrom reszelt héja,
- só.
Töltelékhez
- 1 doboz Nutella, és
- 25 dkg darált dió,
- 15 dkg porcukor,
- 1 db vaníliás cukor,
- 1/2 citrom reszelt héja,
- 0,5 dl tej.
Tetejére
- 3 evőkanál olaj,
- 1,5 evőkanál cukor
Fonott kalács elkészítése, fonása, sütése
- Melegítsd langyosra a tejet, öntsd bele a cukrot, keverd el és morzsold bele az élesztőt, futtasd fel. Az élesztő felfuttatásáról már sokszor beszéltem, de ha még bizonytalan vagy, akkor olvasd el a lényeget a linkre kattintva!
- A lisztet szitáld át, egy csipet sót és a reszelt citromhéjat add hozzá, végül öntsd bele a felfuttatott élesztőt és az étolajat.
Kalács tészta összedolgozva - Jó alaposan dolgozd össze a tésztát, majd letakarva 1 órát keleszted.
Megkelt a tészta! - Miután megfelelő a kelt kalács tésztája, oszd fel 6 egyenlő részre, kicsit gyúrd át mindegyiket, majd letakarva 15 percig keleszd tovább.
- Készítsd el a kelt kalács diós töltelékét! Ehhez a diót, a porcukrot, vaníliás cukrot és a citrom héjat összekevered, hozzáadod a tejet, jól elkevered és pár perc alatt készre főzöd. Ha kész, hideg vízbe téve kihűtöd.
- Ezután a tésztákat külön-külön nyújtsd ki, olyan hosszú legyen, hogy a tepsidbe majd beférjen, illetve ne legyen túl vastag sem.
- Mindegyik tésztát kend meg valamelyik krémmel.
Ez nutellás lesz. - Én két kalácsot készítettem, hármas fonással. Az egyikben két tészta diós, egy tészta nutellás krémet kapott. A másikban fordítva: kettő nutellás, egy diós krémmel lett megtöltve.
Ez a tészta diós tölteléket kap - Miután megkented a fonott kalács tésztákat, tekerd fel őket. Érdemes a tészták végét összecsípni, hogy a ne folyjon ki a krém sütés közben. Amikor készen vagy, 6 töltött tészta szálad lesz.
- Most kapcsold be a sütőt 180 fokra. Azaz kezd el előmelegíteni!
- Először az egyik kalácsot készíted el hármas fonással, majd a másikat. Ha fonás előtt összekevered a szálakat, akkor lesz egy kelt diós kalácsod és egy kelt nutellás kalácsod…
Hármas fonással készítsd a kalácsot - Amikor végeztél a fonással, ellenőrizd a kalácsok végeit, ha kell csípd össze még egyszer, majd tetejüket kend meg cukros-olajos keverékkel.
Bélelt tepsiben a kalácsok - Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és tedd bele a kalácsokat.
Sülnek a kalácsok - Előmelegített sütőben 180 fokon süsd készre, amíg a kalács teteje szép barna nem lesz. A kelt kalács sütési ideje kb: 50 perc.
Szép barnára sült diós-nutellás kalácsok
Vegán kelt kalács sütése
Mi kell ahhoz, hogy ebből a receptből egy igazi vegán kelt kalács készüljön? Egészen apró változtatások. Először is a tej helyett növényi tejet használj. Lehet rizs tej, szója tej, stb. A nutella helyett pedig vegán mogyorókrémet. Hidd el, így is isteni lesz a sütid!
A recept egyébként szóról szóra ugyan az a vegán kalács készítése esetén is. A kész süti bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét!
Jó étvágyat kívánok!
Összefoglaló
Kelt fonott kalács diós-nutellás töltelékkel
Kelt kalács sütése, készítése, diós, nutellás töltelékkel. Ha megnézed a receptet, pontos mennyiségeket és részletes, érthető leírást kapsz a finom kalács elkészítéséhez. Próbáld ki a receptet!
Típus: desszert, sütemény
Nemzeti konyha: Magyar
Kulcsszavak: kalács, édesség
Előkészítési idő: PT30M
Főzési idő: PT50M
Összes idő: PT80M
Hozzávalók:
- liszt
- élesztő
- cukor
- tej
- olaj
- citromhéj
- só
- dió
- vaníliás cukor
- nutella
Recept útmutatások: Készítsd el a kelt tésztát és a finom töltelékkel töltsd meg. Fond össze kalács formába a süteményt és süsd aranybarnára.
4.5