Hogyan kerüljük el a karácsonyi gyomorrontás?

Minden év végén már előre attól rettegünk, hogy milyen úton-módon kerüljük el a leselkedő gyomorrontást és a közelgő súlyfelesleg felszedését. Ilyenkor az emésztési panaszok sokasodnak és a gyomorrontás mindennapossá válik. A mértékletesség a legfontosabb ebben az időszakban. Van néhány trükk, amelynek segítségével szó szerint megúszhatjuk a karácsonyi lakomákat gyomorrontás nélkül. Sokan pontosan a karácsonyi és újévi időszakra felfüggesztik az addig tartott diétát, hogy végre a kulináris élvezeteknek hódoljanak. A számtalan átéhezett nap után alig várják, hogy pár finom falathoz jussanak, ilyenkor azonban a gyomorrontás biztos, hiszen az addig megkímélt gyomrot minden esetben túlterhelik. Az emésztőrendszer már átállt a fogyókúrás étrendhez és most hirtelen megérkeznek a zsíros és nehéz ételek.

Pár tipp, hogy minként kerüljük el a gyomorrontást


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Étkezések előtt fogyasszunk el pár pohár vizet ezáltal a telítettség érzése jelentkezik és gyomrunk máris nem lesz annyira kiéhezve a finom falatokra. Az ünnepi asztalokra mindig tegyünk ki sok folyadékot, leginkább vizet, hogy a vendégek vagy mi magunk, bármikor ihassunk a hűsítő folyadékból.

A karácsonyi menüsorok ritkán tartalmaznak olyan ételeket, amelyekben sok a vitamin és az ásványi anyag, ezért azok pótlásáról mindenképpen gondoskodni kell. Reggeliknél vagy akár napközben is fogyasszunk el egy kevés gyümölcsöt vagy nyers zöldséget, hiszen ezzel pótolhatjuk az egészséges ételeket.

Minden ünnep alatt igyekezzünk a sportolást is beiktatni a napi tevékenységeink közé. Ez lehet egy kiadós kocogás, vagy esetleg ha van otthon tornaeszközünk, akkor használjuk azokat. Szobabicikli, vagy pár tornagyakorlat végzése is teljesen megteszi. Ha egy hosszabb sétán iktatunk be az étkezés után a családtagokkal, az is nagyon segíti az anyagcsere-folyamatok felgyorsulását, melynek során sokkal hamarabb szabadulhatunk meg a szervezetünket megterhelő tápanyagoktól.

(További tippek gyomorrontás esetére itt!)

Vacsorára csak keveset együnk, ne terheljük a szervezetet éjszakára!

Figyeljünk oda, hogy ha vendégeket várunk, vagy ha vendégségbe megyünk, mindig ebédre fogyasszuk el a megterhelőbb ételeket és ne vacsorára. A nagyobb mennyiségű táplálékot napközben sokkal egyszerűbb és könnyebb is megemészteni, főleg ha egy sétát is teszünk az étkezés után. Amikor vendégségbe készülünk és a menüsor nehéz ételekből áll, akkor napközben inkább a gyümölcsök fogyasztását helyezzük előtérbe, így a gyomrunk már eleve nem megterhelten lát neki a finom vacsorához. A gyümölcsök fogyasztása ezen felül képes csökkenteni az étvágyat is.

A fő ételeket mindig kisebb tányérra adagoljuk ki, így sokkal kevesebb megterhelő étel kerül a tányérra, ezáltal a szervezetbe is sokkal kevesebb jut belőle. Optikailag képesek leszünk így becsapni az agyunkat, de ezáltal sokkal kellemesebb lesz a közérzetünk is. Nem lép fel egyáltalán hiányérzet, hiszen a teli tányért fogjuk látni magunk előtt. Ha úgy gondoljuk, hogy az adott étel nagyon ízlik nekünk és még egy adaggal szeretnénk belőle fogyasztani, akkor a rákövetkező fogások valamelyikét hagyjuk ki.

Minden ételt alaposan rágjunk meg, hiszen az emésztési folyamat már a szánkban elkezdődik, a nyál segít ebben. A gyomrot sokkal kevésbé fogja megterhelni egy jobban, alaposabban megrágott étel. Amíg tele van a szánk és rágjuk a falatot, addig ne tegyünk újabb falatot a szánkba, ne habzsoljunk.

A rántott és zsíros ételeket kerüljük el messzire és az öntetekkel is bánjunk nagyon óvatosan. Utóbbiak túlzott fogyasztása szintén túlságosan megterheli a gyomrot. A sajtokra is ugyanez vonatkozik. ha háziasszonyként sajttálat készítünk az ünnepekre, akkor igen apró falatkákból állítsuk össze, mintegy kóstoló jelleggel.

A vacsi utáni beszélgetés is árthat, ha az étkező asztalnál történik

Az ünnepi étkezése végén a beszélgetéseket már ne az étkezőasztalnál folytassuk, hanem üljünk át a nappaliba a kanapéra, vagy induljunk el sétálni családunkkal, barátainkkal. Ha az étkezőasztalnál folytatjuk a csevegést, akkor hajlamosak leszünk arra, hogy még jó pár falatot elcsipegessünk, így a gyomrunkat akár órákon keresztül is folyamatosan megterhelnénk. Muszáj a gyomrunknak is egy kis pihenőt engedélyezni a finom ünnepi vacsora után.

Az ünnepi időszakban, karácsonykor és szilveszterkor is igen sok alkoholt fogyasztunk. Ilyenkor sokan még az autójukat is otthon hagyják, csak hogy a barátokkal és családtagokkal koccinthassanak. Az alkohol is rengeteg kalóriát tartalmaz, ezért lehetőleg ebéd és vacsora közben igyuk meg. Ha így teszünk, akkor az emésztőrendszerünk nem fog nagymértékben károsodni, hiszen az alkohol már csak úgy és annyi fér belénk, amennyi az ételektől még elfér a gyomrunkban. Nem következhet be az, hogy több liter alkoholt igyunk meg egy összejövetel alkalmával.

Ezt tegyük, ha mégis elrontottuk a gyomrunkat

Ha mégis bekövetkezik a karácsonyi időszakban a gyomorrontás, akkor azonnal ne álljunk neki gőzerővel sportolni! A szervezetünk éppen küzd a táplálék megemésztésével!

A hirtelen leterhelt gyomor az erőteljes mozgás hatására csak még rosszabb állapotba kerülhet. Ilyenkor leeshet a vérnyomásunk, felgyorsulhat a szívverésünk, esetenként hányinger és hányás is előfordulhat. A legjobb, ha ilyenkor inkább a sétálásra összpontosítunk, amely laza tempójú legyen.

A friss levegőn 10-15 perc után sokkal jobban leszünk és az is elképzelhető, hogy a gyomorrontásunk illetve annak tünetei teljesen megszűnnek. Igyekezzünk minél jobban odafigyelni a helyes lélegzetvételre, hiszen az is nagyban segíti azt, hogy sokkal jobban érezzük magunkat. Még akkor is ha előtte egy teljes menüsort végig ettünk a nehéz ételekből és a legtöbb esetben még a repetát sem bírtuk otthagyni.

Mi a helyzet a fogyókúrával?

Az ünnepi időszak végén az összes fogyókúrát természetesen tovább kell folytatni, akik pedig nem így tesznek azoknak is ajánlott egy alapos méregtelenítő kúrát végig vinniük, hogy gyomruk túlélje az ünnepi időszakot. Érdemes a neten többfelé is körülnézni, hiszen számtalan honlapon találhatunk nagyon jó ötleteket és tippeket a különböző méregtelenítő kúrákra. Ha családunk többi tagja is hasonló cipőben jár, akkor, ha együtt vállaljuk be a méregtelenítést az sokkal egyszerűbb lesz. A fogyókúrák többségével az a probléma, hogy a többi családtag ugyanúgy eszi az ételeket a fogyókúrázó előtt és ilyenkor a teljes kúra egy kínszenvedés. Segítsük egymást az ünnepi időszak végén. A közös fogyókúrázás vagy méregtelenítés ráadásul a versenyszellemet is előcsalogatja mindenkiből így még könnyebben lehet majd betartani a kiválasztott kúrát.

–PZ–

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

tizenkilenc + tizenöt =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház