Paprikás krumpli virslivel

Az olcsó ételek közül a magyaros, paprikás krumpli virslivel az egyik kedvencünk. Nem csak azért mert finom, hanem azért is, mert egyszerűen elkészíthető egytálétel. Nem csak süteményekből áll a világ, tessék kipróbálni az olyan egyszerű ételeket is, mint a töltött paprika, vagy a virslis paprikás krumpli!


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Mivel alig van egy-két hozzávaló, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez egy egyszerű paprikás krumpli recept. Se hús, se kolbász, se galuska, se tarhonya nincs benne. Hogy mégis mitől lesz finom ez az étel? A receptből kiderül. (Kicsit hasonló, de kolbászos étel a Slambuc. A linkre kattintva megnézheted a receptjét).

Ahogy minden ételnél, úgy ennél is igaz: számtalan variáció létezik belőle, az olcsó és finom ételek kedvelőinek azonban ezt az egyszerű, virslis változatot ajánljuk. A krumplis egytálétel leírása alatt kapsz pár tippet, hogy még finomabban tudd elkészíteni.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya,
  • 2 db vöröshagyma,
  • 2 pár virsli,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 csipet őrölt kömény,
  • pirospaprika,
  • bors,
  • só.

Paprikás krumpli virslivel recept

1. Miután előkészítettük a hozzávalókat, kezdjük azzal, hogy apróra vágjuk a hagymát, majd egy közepes méretű lábasban az olajon elkezdjük pirítani.

Paprikás krumpli recept virslivel: Hagymát fonnyasztunk olajon
Hagymát fonnyasztunk olajon

2. Tűzről levéve hozzáadjuk és elkeverjük a pirospaprikát. Ha nem veszed el a hőt, akkor a piros paprika könnyen odaéghet és keserű lesz az ételed!

Paprikás krumpli recept virslivel: hozzáadjuk és elkeverjük a pirospaprikát
Hozzáadjuk és elkeverjük a pirospaprikát

3. Visszahúzva a tűzre beletesszük a szeletelt krumplit, ízlés szerint megsózzuk, adunk hozzá kb. két csipetnyi őrölt köményt és kb.: 0,5 dl vizet. Milyen legyen a szeletelt krumpli? Lehet kocka alakú, hasáb, amelyik neked szimpatikusabb! Mi így csináltuk:

Paprikás krumpli recept virslivel: Így szeltük fel a krumplit.
Így szeltük fel a krumplit.

4. A krumplit átforgatjuk, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, jól összekeverjük, majd fedő alatt – időnként megkeverve – készre főzzük.

5. Ha úgy érezzük, hogy még nem puhult meg a krumpli, de már elfőtte a levét, kevés vizet öntsünk hozzá! Aki hosszabb lével szereti, az önthet alá több vizet.

6. Ha a kész paprikás krumpli alatt sok a víz, és túlzottan levesszerű, néhány krumplit törjünk pépesre egy villával, és forgassuk vissza a krémes jelleg eléréséhez. Van aki a szaftos változatot, van aki a krémesebbet szereti jobban.

Paprikás krumpli recept virslivel: készen vagyunk!
Készen vagyunk!

7. Ha szétfőtt a krumpli, és így túl sűrű, értelemszerűen kevés vizet adjunk hozzá: ennél az ételnél nem nehéz a legvégén beállítani a kívánt állagot.

8. Csemege uborkával és fehér kenyérrel kínáljuk.

Pár tipp hogy igazán finom legyen a paprikás krumplid

  1. Ha a krumplit felszeleteled és ezután csak később kezded el megfőzni, akkor tartsd víz alatt, mert ellenkező esetben meg fog barnulni. Ettől még ehető marad, de…
  2. A hagyma szeletelése mindig megríkat. Van azonban egy ötlet, ami másoknak már segített ezt elkerülni: szeletelés alatt vegyél a szádba vizet és ne nyeld le! A vöröshagymáról írtunk korábban a blogban is, ha elolvasnád, kattints a hivatkozásra!
  3. Ha kolbászt is teszel a paprikás krumpliba, akkor kevesebb pirospaprika (fűszerpaprika) kell az ételbe! A paprikás krumpli kolbásszal és virslivel is finom, emellett népszerű a tarhonyás, galuskás vagy húsos változat is.
  4. Mitől lesz sűrű a paprikás krumpli? A finom füstölt kolbász és a piros paprika adja meg az igazi sűrűségét és a finom szaftját. Ha ilyen sűrű, kicsit füstös ízű szaftos ételt szeretnél, akkor ne virslivel készítsd a paprikás krumplit!
  5. Krumplis egytálételek készítése esetén mindig fenn áll a veszély, hogy szétfőzöd a krumplit. Ilyenkor kásás, ízetlen kotyvalék lehet a finom ebéd helyett. Az egyetlen kivétel talán a paprikás krumpli, hiszen itt ez pont jól jön! Ugyanis a szétfőtt burgonya fogja besűríteni az étel máshoz nem hasonlítható szaftját. Hogyan tudod megállapítani, hogy elkészült az étel? Hát kóstolással! Ha nem megy a krumplifőzés, itt a Főtt krumpli kisokos!
  6. Ha elkészült az étel, azonnal fogyasztható, frissen a legfinomabb. Népszerű kenyérrel és savanyúsággal kínálva, de van aki tejföllel (is) meglocsolja a paprikás krumplit.

Összefoglaló

Paprikás krumpli virslivel recept

Az olcsó ételek közül a paprikás krumpli recept virslivel az egyik kedvencünk. Nem csak azért mert finom, hanem azért is, mert egyszerűen elkészíthető egytálétel. Mivel alig van egy-két hozzávaló, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a legegyszerűbb paprikás krumpli recept.

Típus: Főétel

Nemzeti konyha: Magyar

Előkészítési idő: PT30M

Főzési idő: PT1H

Összes idő: PT1H30M

Hozzávalók:

  • burgonya
  • vöröshagyma
  • virsli
  • olaj
  • kömény
  • pirospaprika
  • bors

Szerkesztő Értékelése:
4.97

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

5 × 2 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház