Az olcsó ételek közül a magyaros, paprikás krumpli virslivel az egyik kedvencünk. Nem csak azért mert finom, hanem azért is, mert egyszerűen elkészíthető egytálétel. Nem csak süteményekből áll a világ, tessék kipróbálni az olyan egyszerű ételeket is, mint a töltött paprika, vagy a virslis paprikás krumpli!
Mivel alig van egy-két hozzávaló, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez egy egyszerű paprikás krumpli recept. Se hús, se kolbász, se galuska, se tarhonya nincs benne. Hogy mégis mitől lesz finom ez az étel? A receptből kiderül.
Ahogy minden ételnél, úgy ennél is igaz: számtalan variáció létezik belőle, az olcsó és finom ételek kedvelőinek azonban ezt az egyszerű, virslis változatot ajánljuk. A krumplis egytálétel leírása alatt kapsz pár tippet, hogy még finomabban tudd elkészíteni.


Olcsó, gyors egytálétel
Hozzávalók
- 1 kg burgonya,
- 2 db vöröshagyma,
- 2 pár virsli,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 csipet őrölt kömény,
- pirospaprika,
- bors,
- só.
Paprikás krumpli virslivel recept
1. Miután előkészítettük a hozzávalókat, kezdjük azzal, hogy apróra vágjuk a hagymát, majd egy közepes méretű lábasban az olajon elkezdjük pirítani.


Hagymát fonnyasztunk olajon
2. Tűzről levéve hozzáadjuk és elkeverjük a pirospaprikát. Ha nem veszed el a hőt, akkor a piros paprika könnyen odaéghet és keserű lesz az ételed!


Hozzáadjuk és elkeverjük a pirospaprikát
3. Visszahúzva a tűzre beletesszük a szeletelt krumplit, ízlés szerint megsózzuk, adunk hozzá kb. két csipetnyi őrölt köményt és kb.: 0,5 dl vizet. Milyen legyen a szeletelt krumpli? Lehet kocka alakú, hasáb, amelyik neked szimpatikusabb! Mi így csináltuk:


Így szeltük fel a krumplit.
4. A krumplit átforgatjuk, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, jól összekeverjük, majd fedő alatt – időnként megkeverve – készre főzzük.
5. Ha úgy érezzük, hogy még nem puhult meg a krumpli, de már elfőtte a levét, kevés vizet öntsünk hozzá! Aki hosszabb lével szereti, az önthet alá több vizet.
6. Ha a kész paprikás krumpli alatt sok a víz, és túlzottan levesszerű, néhány krumplit törjünk pépesre egy villával, és forgassuk vissza a krémes jelleg eléréséhez. Van aki a szaftos változatot, van aki a krémesebbet szereti jobban.


Készen vagyunk!
7. Ha szétfőtt a krumpli, és így túl sűrű, értelemszerűen kevés vizet adjunk hozzá: ennél az ételnél nem nehéz a legvégén beállítani a kívánt állagot.
8. Csemege uborkával és fehér kenyérrel kínáljuk.
Pár tipp hogy igazán finom legyen a paprikás krumplid
- Ha a krumplit felszeleteled és ezután csak később kezded el megfőzni, akkor tartsd víz alatt, mert ellenkező esetben meg fog barnulni. Ettől még ehető marad, de…
- A hagyma szeletelése mindig megríkat. Van azonban egy ötlet, ami másoknak már segített ezt elkerülni: szeletelés alatt vegyél a szádba vizet és ne nyeld le! A vöröshagymáról írtunk korábban a blogban is, ha elolvasnád, kattints a hivatkozásra!
- Ha kolbászt is teszel a paprikás krumpliba, akkor kevesebb pirospaprika (fűszerpaprika) kell az ételbe! A paprikás krumpli kolbásszal és virslivel is finom, emellett népszerű a tarhonyás, galuskás vagy húsos változat is.
- Krumplis egytálételek készítése esetén mindig fenn áll a veszély, hogy szétfőzöd a krumplit. Ilyenkor kásás, ízetlen kotyvalék lehet a finom ebéd helyett. Az egyetlen kivétel talán a paprikás krumpli, hiszen itt ez pont jól jön! Ugyanis a szétfőtt burgonya fogja besűríteni az étel máshoz nem hasonlítható szaftját. Hogyan tudod megállapítani, hogy elkészült az étel? Hát kóstolással! Ha nem megy a krumplifőzés, itt a Főtt krumpli kisokos!
- Ha elkészült az étel, azonnal fogyasztható, frissen a legfinomabb. Népszerű kenyérrel és savanyúsággal kínálva, de van aki tejföllel (is) meglocsolja a paprikás krumplit.































