
Ez a slambuc bográcsban készült, ahogy a képen is látszik, ami nem jelenti azt, hogy a gáztűzhelyen ne lehetne ugyan így elkészíteni. Azonban a szabadban készített bográcsos ételek íze szerintem sokkal finomabb, mint amit a konyhában készítesz.
Ezért mi a slambucot (vagy más néven öhönt, öreglebbencset) a szabadban főztük.
Hogy az eredeti slambucban van-e füstölt kolbász, vagy nincs, azon lehet vitatkozni. Minden esetre ez egy kolbászos recept, mert szerintem a füstölt húsos kolbász mással össze nem hasonlítható ízt ad az ételnek.
Slambuc recept – bográcsban készítve
Én az alapanyagokból a friss paradicsomot és zöldpaprikát kihagytam, de természetesen tehetsz ebbe az ételbe mindegyikből egy-egy darabot. Nem fogja elrontani egyik sem!
Hozzávalók
- 1 kg krumpli,
- 15 dkg füstölt kolbász,
- 30 dkg lebbencstészta,
- 25 dkg füstölt húsos szalonna,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanálnyi pirospaprika,
- ízlés szerint só
- zsír.
Slambuc készítése bográcsban, lépésről lépésre

- Ha elkészítetted a bogrács helyét, elgyújtottad a tüzet, akkor kockázd fel szalonnát és dobd a bográcsba.
- Miután a szalonna zsírjára olvadt, adj hozzá még pár fakanálnyi zsírt (én a mangalica zsírt ajánlom, azzal még finomabb lesz az étel), és pirítsd meg rajta a nagyjából egyenletesre összetört lebbencstésztát.
- A hagymát és a krumplit ezalatt pucold meg. A krumplit kockára, a hagymát apróra vágd fel.
- Miután a lebbencstésztát pár percig pirítottad, add hozzá a hagymát és a pirospaprikát és keverd jól össze a bográcsban.
- Ha a vöröshagyma megfonnyadt, akkor mehet bele a krumpli és annyi víz, hogy félig ellepje az ételt.
- Főzés közben kevergesd, mozgasd a bográcsot. De hol a kolbász?
- Ebben a slambuc receptben akkor tesszük bele a bográcsba a kolbászt, mikor a krumpli is megpuhult és a felesleges vizet szinte teljesen elfőtte az étel. (Így nem fog szétfőni, és az íze is jobban megmarad a kolbásznak, mintha az elején beletettük volna)
- A füstölt kolbász egy-két perc alatt kész, az étel tálalható!
- Friss fehér kenyérrel, káposzta salátával, vagy kovászos uborkával kínáld!
Hát így készül a slambuc bográcsban. Jó étvágyat kívánok hozzá!
A receptet Arató Kati küldte Harkáról. Köszönjük!
Ha tetszett a recept, akkor oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!





