Slambuc recept

Slambuc tálalva
Tányérban a finom, ízletes slambuc! Lássuk, hogy kell elkészíteni!

Ez a slambuc bográcsban készült, ahogy a képen is látszik, ami nem jelenti azt, hogy a gáztűzhelyen ne lehetne ugyan így elkészíteni. Azonban a szabadban készített bográcsos ételek íze szerintem sokkal finomabb, mint amit a konyhában készítesz.

Ezért mi a slambucot (vagy más néven öhönt, öreglebbencset) a szabadban főztük.

Hogy az eredeti slambucban van-e füstölt kolbász, vagy nincs, azon lehet vitatkozni. Minden esetre ez egy kolbászos recept, mert szerintem a füstölt húsos kolbász mással össze nem hasonlítható ízt ad az ételnek.

Slambuc recept – bográcsban készítve

Én az alapanyagokból a friss paradicsomot és zöldpaprikát kihagytam, de természetesen tehetsz ebbe az ételbe mindegyikből egy-egy darabot. Nem fogja elrontani egyik sem!

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli,
  • 15 dkg füstölt kolbász,
  • 30 dkg lebbencstészta,
  • 25 dkg füstölt húsos szalonna,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanálnyi pirospaprika,
  • ízlés szerint só
  • zsír.

Slambuc készítése bográcsban, lépésről lépésre

Még bográcsban rotyog a slambuc
Még bográcsban rotyog a slambuc
  1. Ha elkészítetted a bogrács helyét, elgyújtottad a tüzet, akkor kockázd fel szalonnát és dobd a bográcsba.
  2. Miután a szalonna zsírjára olvadt, adj hozzá még pár fakanálnyi zsírt (én a mangalica zsírt ajánlom, azzal még finomabb lesz az étel), és pirítsd meg rajta a nagyjából egyenletesre összetört lebbencstésztát.
  3. A hagymát és a krumplit ezalatt pucold meg. A krumplit kockára, a hagymát apróra vágd fel.
  4. Miután a lebbencstésztát pár percig pirítottad, add hozzá a hagymát és a pirospaprikát és keverd jól össze a bográcsban.
  5. Ha a vöröshagyma megfonnyadt, akkor mehet bele a krumpli és annyi víz, hogy félig ellepje az ételt.
  6. Főzés közben kevergesd, mozgasd a bográcsot. De hol a kolbász?
  7. Ebben a slambuc receptben akkor tesszük bele a bográcsba a kolbászt, mikor a krumpli is megpuhult és a felesleges vizet szinte teljesen elfőtte az étel. (Így nem fog szétfőni, és az íze is jobban megmarad a kolbásznak, mintha az elején beletettük volna)
  8. A füstölt kolbász egy-két perc alatt kész, az étel tálalható!
  9. Friss fehér kenyérrel, káposzta salátával, vagy kovászos uborkával kínáld!

Hát így készül a slambuc bográcsban. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Slambuc recept

A receptet Arató Kati küldte Harkáról. Köszönjük!


Ha tetszett a recept, akkor oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Slambuc recept bográcsban
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =

Scroll to top