Slambuc recept

Ez a slambuc recept bográcsban készült, ahogy a képen is látszik, ami nem jelenti azt, hogy a gáztűzhelyen ne lehetne ugyan így elkészíteni. Azonban a szabadban készített bográcsos ételek íze szerintem sokkal finomabb, mint amit a konyhában készítesz.

Ezért mi a slambucot bográcsban (vagy más néven öhönt, öreglebbencset) a szabadban főztük.

Hogy az eredeti slambucban van-e füstölt kolbász, vagy nincs, azon lehet vitatkozni. Minden esetre ez egy kolbászos recept, mert szerintem a füstölt húsos kolbász mással össze nem hasonlítható ízt ad az ételnek.

Slambuc recept – bográcsban készítve

Én az alapanyagokból a friss paradicsomot és zöldpaprikát kihagytam, de természetesen tehetsz ebbe az ételbe mindegyikből egy-egy darabot. Nem fogja elrontani egyik sem!

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli,
  • 15 dkg füstölt kolbász,
  • 30 dkg lebbencstészta,
  • 25 dkg füstölt húsos szalonna,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanálnyi pirospaprika,
  • ízlés szerint só
  • zsír.
Mielőtt tovább megyünk a slambuc elkészítésére, hadd hívjam fel a figyelmedet egy másik, kiváló bográcsos ételre: Pásztortarhonya recept. Kattints a linkre és próbáld ki a receptet!

Kolbászos slambuc készítése bográcsban, lépésről lépésre

Még bográcsban rotyog a slambuc
Még bográcsban rotyog a slambuc
  1. Ha elkészítetted a bogrács helyét, elgyújtottad a tüzet, akkor kockázd fel szalonnát és dobd a bográcsba.
  2. Miután a szalonna zsírjára olvadt, adj hozzá még pár fakanálnyi zsírt (én a mangalica zsírt ajánlom, azzal még finomabb lesz az étel), és pirítsd meg rajta a nagyjából egyenletesre összetört lebbencstésztát.
  3. A hagymát és a krumplit ezalatt pucold meg. A krumplit kockára, a hagymát apróra vágd fel.
  4. Miután a lebbencstésztát pár percig pirítottad, add hozzá a hagymát és a pirospaprikát és keverd jól össze a bográcsban.
  5. Ha a vöröshagyma megfonnyadt, akkor mehet bele a krumpli és annyi víz, hogy félig ellepje az ételt.
  6. Főzés közben kevergesd, mozgasd a bográcsot. De hol a kolbász?
  7. Ebben a slambuc receptben akkor tesszük bele a bográcsba a kolbászt, mikor a krumpli is megpuhult és a felesleges vizet szinte teljesen elfőtte az étel. (Így nem fog szétfőni, és az íze is jobban megmarad a kolbásznak, mintha az elején beletettük volna)
  8. A füstölt kolbász egy-két perc alatt kész, a kolbászos slambuc tálalható!
  9. Friss fehér kenyérrel, káposzta salátával, vagy kovászos uborkával kínáld!

Hát így készül a slambuc bográcsban. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Slambuc recept

A receptet Arató Kati küldte Harkáról. Köszönjük!

A slambuc eredetileg egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. Igazi magyar étel, a hajdú-bihari tájon a legjellemzőbb, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. A Hortobágyon kívül a megye többi részén is ismerik és készítik.

Wiki

Ha tetszett a recept, akkor oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Összefoglaló

Slambuc recept bográcsban

Slambuc recept készítése bográcsban, lépésről lépésre. A pontos mennyiségű hozzávalók és a leírás alapján Te is el tudod készíteni.

Típus: Főétel

Nemzeti konyha: Magyar

Előkészítési idő: PT15M

Főzési idő: PT60M

Összes idő: PT1H15M

Hozzávalók:

  • krumpli
  • füstölt szalonna
  • füstölt kolbász
  • hagyma
  • pirospaprika
  • lebbencstészta
  • zsír

Recept útmutatások: Ha a legfontosabb alapanyagokat beleteszed a slambucba, akkor nagyot nem hibázhatsz. A krumpli és a szalonna mellé ebben a receptben még a füstölt kolbász is kiemelt szerepet kap. És ne felejtsd el: a slambuc bográcsban az igazi!

Szerkesztő Értékelése:
4.97

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

8 + 10 =