Ez a slambuc recept bográcsban készült, ahogy a képen is látszik, ami nem jelenti azt, hogy a gáztűzhelyen ne lehetne ugyan így elkészíteni. Azonban a szabadban készített bográcsos ételek íze szerintem sokkal finomabb, mint amit a konyhában készítesz.
Ezért mi a slambucot bográcsban (vagy más néven öhönt, öreglebbencset) a szabadban főztük.
Hogy az eredeti slambucban van-e füstölt kolbász, vagy nincs, azon lehet vitatkozni. Minden esetre ez egy kolbászos recept, mert szerintem a füstölt húsos kolbász mással össze nem hasonlítható ízt ad az ételnek.
Slambuc recept – bográcsban készítve
Én az alapanyagokból a friss paradicsomot és zöldpaprikát kihagytam, de természetesen tehetsz ebbe az ételbe mindegyikből egy-egy darabot. Nem fogja elrontani egyik sem!
Hozzávalók
- 1 kg krumpli,
- 15 dkg füstölt kolbász,
- 30 dkg lebbencstészta,
- 25 dkg füstölt húsos szalonna,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanálnyi pirospaprika,
- ízlés szerint só
- zsír.
Kolbászos slambuc készítése bográcsban, lépésről lépésre
- Ha elkészítetted a bogrács helyét, elgyújtottad a tüzet, akkor kockázd fel szalonnát és dobd a bográcsba.
- Miután a szalonna zsírjára olvadt, adj hozzá még pár fakanálnyi zsírt (én a mangalica zsírt ajánlom, azzal még finomabb lesz az étel), és pirítsd meg rajta a nagyjából egyenletesre összetört lebbencstésztát.
- A hagymát és a krumplit ezalatt pucold meg. A krumplit kockára, a hagymát apróra vágd fel.
- Miután a lebbencstésztát pár percig pirítottad, add hozzá a hagymát és a pirospaprikát és keverd jól össze a bográcsban.
- Ha a vöröshagyma megfonnyadt, akkor mehet bele a krumpli és annyi víz, hogy félig ellepje az ételt.
- Főzés közben kevergesd, mozgasd a bográcsot. De hol a kolbász?
- Ebben a slambuc receptben akkor tesszük bele a bográcsba a kolbászt, mikor a krumpli is megpuhult és a felesleges vizet szinte teljesen elfőtte az étel. (Így nem fog szétfőni, és az íze is jobban megmarad a kolbásznak, mintha az elején beletettük volna)
- A füstölt kolbász egy-két perc alatt kész, a kolbászos slambuc tálalható!
- Friss fehér kenyérrel, káposzta salátával, vagy kovászos uborkával kínáld!
Hát így készül a slambuc bográcsban. Jó étvágyat kívánok hozzá!
A receptet Arató Kati küldte Harkáról. Köszönjük!
A slambuc eredetileg egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. Igazi magyar étel, a hajdú-bihari tájon a legjellemzőbb, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. A Hortobágyon kívül a megye többi részén is ismerik és készítik.
Wiki
Ha tetszett a recept, akkor oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!
Összefoglaló
Slambuc recept bográcsban
Slambuc recept készítése bográcsban, lépésről lépésre. A pontos mennyiségű hozzávalók és a leírás alapján Te is el tudod készíteni.
Típus: Főétel
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT15M
Főzési idő: PT60M
Összes idő: PT1H15M
Hozzávalók:
- krumpli
- füstölt szalonna
- füstölt kolbász
- hagyma
- pirospaprika
- lebbencstészta
- zsír
- só
Recept útmutatások: Ha a legfontosabb alapanyagokat beleteszed a slambucba, akkor nagyot nem hibázhatsz. A krumpli és a szalonna mellé ebben a receptben még a füstölt kolbász is kiemelt szerepet kap. És ne felejtsd el: a slambuc bográcsban az igazi!
4.97