13 grillezési tipp a tökéletes grillezéshez

Beköszöntött a jó idő, ilyenkor aki csak teheti, nem a konyhában, inkább kinn a szabadban süt-főz. Ennek az egyik legkedveltebb formája a grillezés, természetesen a bográcsozás mellett.

Kezdőknek


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Grillezni egyszerű, mindenki tud, de a grillezés szabályainak betartása azért fontos, hogy a rácson készülő étel a lehető legfinomabbra sikerüljön. Reményeink szerint az alábbi grillezési tippek közül az is talál magának valót, aki az elektromos grillsütőt, vagy a gázgrillt használja és az is, aki a kerti grillezéshez hagyományos, faszenes grillsütőt használ. Kezdőknek pedig egyenesen kötelező olvasmány!

A húsokat, zöldségeket és gyümölcsöt (!) feltehetjük a grillrácsra közvetlenül, vagy készíthetünk formás nyársakat is. A vadászgrill például nyárson sült finomság.

Még mielőtt elkezdjük sorolni a grillezés szabályait, tisztázzuk az indirekt és a direkt grillezés közti különbséget. Amikor valaki a húst (vagy mást) úgy helyezi a grillrácsra, hogy a rács és az izzó faszén parázs között nincs semmi, az a direkt grillezés. Amikor csepegtető tálcát helyezünk a rács és a parázs közé, az az indirekt grillezés.

Mikor tanácsos csepegtető tálcát használni a grillezéshez? Amikor arra számítunk, hogy a húsból túl sok zsiradék fog kisülni és az a parázsra csepeg. Ilyenkor a felcsapódó lángok belemarhatnak a grillezett húsba és megégethetik azt.

Parázs készítés

Folyamatosan parázsról beszélünk, így azt is el kell mondanunk, hogyan milyen az igazán jó grillparázs készítés. Nálunk a faszenes grill vált be, melyet begyújtókémény segítségével gyújtunk be.

Tökéletes faszén parázs készíthető grill kémény segítségével
Tökéletes grillparázs készíthető grill kémény segítségével

A grill faszéntartó rácsra tesszük a begyújtókockát, meggyújtjuk.  Ezután belehalmozzuk a szükséges mennyiségű faszenet a begyújtókéményre, amit ráteszünk az égő gyújtósra. Kb.: fél óra múlva a parázs használható – ez ránézésre megállapítható lesz – amit a kéményből a grillbe lehet tölteni. Máris használható a tökéletesen izzó parázs a grillezéshez!

Soha ne locsold a faszenet begyújtó folyadékkal! Csak ha azt akarod, hogy az étel átvegye a szagát, ízét… 🙁

Grillezési tippek

 1. Lehetőleg friss húst grillezzünk, ne fagyasztottat. Aranyigazság, sokszor leírtuk: finom étel csak finom, friss alapanyagból készíthető.
 2. Füstölt húsok grillezése nem ajánlott (értelme se sok van) mert a hő hatására egészségtelen anyagok keletkezhetnek bennük.
 3. Ha túl vastagok a hússzeletek, akkor nehezen sülnek át. Egy apró trükkel meggyorsíthatjuk a sütési folyamatot: vagdossuk be a vastag hússzeleteket. Még jobb, ha eleve vékony szeleteket vágunk a grillezéshez.
 4. A marha és a sertéshúst érdemes a sütés előtti napon bepácolni. Ha ez elmarad, akkor használjunk úgynevezett gyors pácokat és vagdossuk be a húst, hogy a rendelkezésre álló rövidebb idő alatt minél jobban átjárja a pác. A halhúsnak kevesebb idő is elegendő a pácolásra.
 5. Kerüljük a pácoláshoz a műanyag edények használatát, inkább fém, vagy üveg edényben pácoljunk!
 6. A hússzeleteket ne sózzuk meg előre, csak sütés után. A só kivonja a nedvességet a húsból és túl száraz lesz. Különösen igaz ez ha csirkemell készül nyárson, ahol eleve só nélkül ajánlott dolgozni, hiszen ez a fajta hús egykettőre kiszáradhat, ha nem megfelelően sütjük.
 7. Ha a marhahúst hűtőszekrényben tároltuk, akkor sütés előtt legalább fél órával vegyük ki, sütés után pedig szintén fél óráig pihentessük, mielőtt elfogyasztjuk. Így lesz a legfinomabb az íze!
 8. Akkor puhul meg igazán a grillezett hús, ha a pácban van valamilyen savas, húspuhító anyag: ecet, bor, joghurt, stb. Sütés közben sose szurkáld a húst, hogy puha-e. Az agyonszurkált húsból kifolyik az értékes szaft… Egyébként is húsfogót, vagy falapátot használj, ami nem sérti meg a húst, de könnyű vele bánni.
 9. Az inas húsok sütés közben összerándulnak, mikor megfordítjuk a rácson, szinte rá gömbölyödnek. Ezt elkerülendő vagdossuk be az inas húsokat grillezés előtt!
 10. A lángok feletti sütés nem grillezés! Csak akkor helyezzük a rácsra a húst, ha már csak izzik, parázslik a faszén.
 11. A száraz húsokat is tudjuk szaftosra grillezni egy apró trükkel: fóliába csomagolva tegyük először a rácsra, a fólia nem engedi kiszáradni a húst. Amikor már megpárolódott, vegyük le a fóliát és grillezzük szép pirosra a húsokat.
 12. Saslik készítésekor a fapálcika mindkét végét áztassuk be vízbe. Riasztó, amikor kigyullad a fapálcika a grillrácson.
 13. Nincs otthon hús, de grilleznél? A zöldségek bármelyike grillezhető, csak arra kell figyelni hogy hamarabb kész vannak mint a húsok.

Melyik a legjobb grillező?

Ennek megválaszolását rád bízom!

Van aki a hagyományos, faszenes grillt részesíti előnybe. Igaz ami igaz: a füstös ízt csak ezzel lehet tökéletesen bele csempészni a grill ételekbe. Ezekkel azonban sok a macera: tüzet kell rakni, parázst őrizni.

Egyszerűbb megoldás az elektromos grillező, amivel szabadban, lakásban egyaránt grillezhetünk.

Vannak gázzal fűtött grillezők is, melyeknél a tűzgyujtás sosem okoz gondot. Viszont a gázgrill nehézkes, kevésbé mobil megoldás, mint egy elektromos készülék.

A grillezési szabályok összefoglalója

Talán ezek voltak a legfontosabb grillezési szabályok, amelyeket ha betartunk, akkor nem kell attól tartani, hogy nem sikerül a szabadban sült étel. Arra nem tértünk ki, hogy a tüzet és egyáltalán a grillező helyet nem hagyjuk magára a tűz és balesetveszély miatt, de azt gondolom ez evidens.

A grillezéshez jó, szélmentes időt válasszunk, nem csak a nyugalmunk érdekében, hanem azt is elkerülendő, hogy a szél a kész ételre hordja a hamut.

Fentieken túl mindenkinek megvan a maga trükkje, amivel az ő grillezett húsa sikerül a legjobban. Van aki a pác titkos receptjére, van aki a tárcsán grillezett húsra esküszik. Ha van egy olyan grillezési szabály, amit fontosnak tartasz, és nem írtuk be a fenti listába, küld el nekünk hozzászólásban!

Fotó: pixabay

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

tizenhét + nyolc =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház