13 grillezési tipp a tökéletes grillezéshez

Grillezés tipp, grillezés szabályokBeköszöntött a jó idő, ilyenkor aki csak teheti, nem a konyhában, inkább kinn a szabadban süt-főz. Ennek az egyik legkedveltebb formája a grillezés, természetesen a bográcsozás mellett.

Kezdőknek

Grillezni egyszerű, mindenki tud, de a grillezés szabályainak betartása azért fontos, hogy a rácson készülő étel a lehető legfinomabbra sikerüljön. Reményeink szerint az alábbi grillezési tippek közül az is talál magának valót, aki az elektromos grillsütőt, vagy a gázgrillt használja és az is, aki a kerti grillezéshez hagyományos, faszenes grillsütőt használ. Kezdőknek pedig egyenesen kötelező olvasmány!

A húsokat, zöldségeket és gyümölcsöt (!) feltehetjük a grillrácsra közvetlenül, vagy készíthetünk formás nyársakat is. A vadászgrill például nyárson sült finomság.

Még mielőtt elkezdjük sorolni a grillezés szabályait, tisztázzuk az indirekt és a direkt grillezés közti különbséget. Amikor valaki a húst (vagy mást) úgy helyezi a grillrácsra, hogy a rács és az izzó faszén parázs között nincs semmi, az a direkt grillezés. Amikor csepegtető tálcát helyezünk a rács és a parázs közé, az az indirekt grillezés.

Mikor tanácsos csepegtető tálcát használni a grillezéshez? Amikor arra számítunk, hogy a húsból túl sok zsiradék fog kisülni és az a parázsra csepeg. Ilyenkor a felcsapódó lángok belemarhatnak a grillezett húsba és megégethetik azt.

Parázs készítés

Folyamatosan parázsról beszélünk, így azt is el kell mondanunk, hogyan milyen az igazán jó grillparázs készítés. Nálunk a faszenes grill vált be, melyet begyújtókémény segítségével gyújtunk be.

Tökéletes faszén parázs készíthető grill kémény segítségével
Tökéletes grillparázs készíthető grill kémény segítségével

A grill faszéntartó rácsra tesszük a begyújtókockát, meggyújtjuk.  Ezután belehalmozzuk a szükséges mennyiségű faszenet a begyújtókéményre, amit ráteszünk az égő gyújtósra. Kb.: fél óra múlva a parázs használható – ez ránézésre megállapítható lesz – amit a kéményből a grillbe lehet tölteni. Máris használható a tökéletesen izzó parázs a grillezéshez!

Soha ne locsold a faszenet begyújtó folyadékkal! Csak ha azt akarod, hogy az étel átvegye a szagát, ízét… 🙁

Grillezési tippek

 1. Lehetőleg friss húst grillezzünk, ne fagyasztottat. Aranyigazság, sokszor leírtuk: finom étel csak finom, friss alapanyagból készíthető.
 2. Füstölt húsok grillezése nem ajánlott (értelme se sok van) mert a hő hatására egészségtelen anyagok keletkezhetnek bennük.
 3. Ha túl vastagok a hússzeletek, akkor nehezen sülnek át. Egy apró trükkel meggyorsíthatjuk a sütési folyamatot: vagdossuk be a vastag hússzeleteket. Még jobb, ha eleve vékony szeleteket vágunk a grillezéshez.
 4. A marha és a sertéshúst érdemes a sütés előtti napon bepácolni. Ha ez elmarad, akkor használjunk úgynevezett gyors pácokat és vagdossuk be a húst, hogy a rendelkezésre álló rövidebb idő alatt minél jobban átjárja a pác. A halhúsnak kevesebb idő is elegendő a pácolásra.
 5. Kerüljük a pácoláshoz a műanyag edények használatát, inkább fém, vagy üveg edényben pácoljunk!
 6. A hússzeleteket ne sózzuk meg előre, csak sütés után. A só kivonja a nedvességet a húsból és túl száraz lesz. Különösen igaz ez ha csirkemell készül nyárson, ahol eleve só nélkül ajánlott dolgozni, hiszen ez a fajta hús egykettőre kiszáradhat, ha nem megfelelően sütjük.
 7. Ha a marhahúst hűtőszekrényben tároltuk, akkor sütés előtt legalább fél órával vegyük ki, sütés után pedig szintén fél óráig pihentessük, mielőtt elfogyasztjuk. Így lesz a legfinomabb az íze!
 8. Akkor puhul meg igazán a grillezett hús, ha a pácban van valamilyen savas, húspuhító anyag: ecet, bor, joghurt, stb. Sütés közben sose szurkáld a húst, hogy puha-e. Az agyonszurkált húsból kifolyik az értékes szaft… Egyébként is húsfogót, vagy falapátot használj, ami nem sérti meg a húst, de könnyű vele bánni.
 9. Az inas húsok sütés közben összerándulnak, mikor megfordítjuk a rácson, szinte rá gömbölyödnek. Ezt elkerülendő vagdossuk be az inas húsokat grillezés előtt!
 10. A lángok feletti sütés nem grillezés! Csak akkor helyezzük a rácsra a húst, ha már csak izzik, parázslik a faszén.
 11. A száraz húsokat is tudjuk szaftosra grillezni egy apró trükkel: fóliába csomagolva tegyük először a rácsra, a fólia nem engedi kiszáradni a húst. Amikor már megpárolódott, vegyük le a fóliát és grillezzük szép pirosra a húsokat.
 12. Saslik készítésekor a fapálcika mindkét végét áztassuk be vízbe. Riasztó, amikor kigyullad a fapálcika a grillrácson.
 13. Nincs otthon hús, de grilleznél? A zöldségek bármelyike grillezhető, csak arra kell figyelni hogy hamarabb kész vannak mint a húsok.

A grillezési szabályok összefoglalója

Talán ezek voltak a legfontosabb grillezési szabályok, amelyeket ha betartunk, akkor nem kell attól tartani, hogy nem sikerül a szabadban sült étel. Arra nem tértünk ki, hogy a tüzet és egyáltalán a grillező helyet nem hagyjuk magára a tűz és balesetveszély miatt, de azt gondolom ez evidens.

A grillezéshez jó, szélmentes időt válasszunk, nem csak a nyugalmunk érdekében, hanem azt is elkerülendő, hogy a szél a kész ételre hordja a hamut.

Fentieken túl mindenkinek megvan a maga trükkje, amivel az ő grillezett húsa sikerül a legjobban. Van aki a pác titkos receptjére, van aki a tárcsán grillezett húsra esküszik. Ha van egy olyan grillezési szabály, amit fontosnak tartasz, és nem írtuk be a fenti listába, küld el nekünk hozzászólásban!

Fotó: pixabay

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 3 =

Scroll to top