Recept:
Végre egy szaftos sertés étel receptje – disznóölések különlegessége lehet, de nagyszerű ebéd bármikor!
Kedvenc disznótoros receptek az oldalon, azaz azok az írások, melyek esetében a sertés recept egyik fő jellemzője az, hogy disznótor alkalmával készítik.
Karácsonyi néphagyományok – elfeledett népszokások. Legtöbbjük Jézus születéséhez kapcsolódik: a regölés, betlehem készítés, ünnepi asztal összeállítása és hasonlók.
Fejhús, vese, máj és szív a vegyes sertéspörköltünk alapja. Természetesen disznótor idején jutunk hozzá legegyszerűbben ezekhez az alapanyagokhoz, de manapság nem lehetetlen máskor is beszerezni.
A disznótoros rakott metélt alapja a sertéshús és a sertésmáj. Tepsiben készítjük, de a sütés előtt a tésztát kifőzzük, a húst és a májat megpároljuk…
Serpenyőben kisütjük a szalonnát,majd annak a zsírjában finomra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a vesét, majd a vékony szeletekre vágott gombát…
Tüdő, szív, máj, az alapja a falusi disznótoros levesünknek. Aki szereti az erősebb ízeket, az főzhet bele sertés húsos csontot is, nem fogja vele elrontani! A leves pikantériáját a tejföl és a citrom fogja megadni.
A disznóölésnek hagyományai vannak, hiszen mindenhol másképpen készülnek a disznótoros finomságok. Az igazi házi disznóvágást azonban kevesen ismerik.
A magyar konyha hagyományosan népszerű étele a csülök, érdemes megkóstolni az itt bemutatott tejfölös tormamártással is!
Végre egy szaftos sertés étel receptje – disznóölések különlegessége lehet, de nagyszerű ebéd bármikor!
A szalonnás sertésborda köretének elkészítését most nem taglaljuk, elsősorban a finom hús sütésére koncentrálunk. Annál is inkább, nehogy kicsússzon a töltelék, amit beleteszünk!
Disznóölések kedvence a böllér reggelije recept. Legtöbb helyen azokat nevezik bölléreknek, akik nem hentesmesterek ugyan, de a sertésölésben és a feldolgozásában jártasak, vidéken a házaknál a disznóöléssel bízzák meg őket.
Disznóölések elengedhetetlen szertartása a sült vér elkészítése. Az idősebbek faluhelyen még mindig imádják a sült vért…