A bakonyi csirkemell recept az egyik kedvencünk, ha felmerül a kérdés, hogy mit főzzünk csirkemellből, akkor legtöbbször erre az ételre esik a választás.
A finom recept elkészítése kapcsán tisztázzuk először is mit jelent az ételek neve előtt a Bakonyi jelző! Ez akkor is jól jöhet, amikor egy étteremben az étlapot böngészed és ott látod a Bakonyi sertésszelet, Bakonyi csirke ragu és hasonló ételeket, de fogalmad sincs, hogy az hogyan van elkészítve. A Bakonyi módra azt jelenti, hogy az adott húsételek tejfölös, gombás mártással készülnek. Tejföl helyett néha tejszínt használnak.
A bakonyi csirkemell recept képekkel és részletes leírással segíti a kezdő háziasszonyoknak a tejfölös sűrítéssel készült étel elkészítését. Apropó tejfölös sűrítés! Pontosan úgy csináld, ahogy a recept tartalmazza, úgy nem lesz csomós a gombás mártásod!
Bakonyi csirkemell recept
Hozzávalók
- 75 dkg csirkemell filé
- 50 dkg csiperkegomba
- 2 db vöröshagyma
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 4 dl tejföl
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 1 evőkanál finomliszt (átszitált)
Bakonyi csirkemell elkészítése
- A gombát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és cikkekre vágjuk.
- Alaposan megtisztítjuk a csirkemellet, majd 1 – 1,5 cm vastagságúra felszeleteljük.
- Besózzuk, lisztben megforgatjuk és kevés olajon lepirítjuk, majd kiszedjük az edényből.
Elősütjük a lisztbe forgatott csirkemellet Kiszedjük az elősütött húst a lábasból - Apróra vágjuk a vöröshagymát és a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk.
Megpirítjuk a vöröshagymát - Megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal, beletesszük a megtisztított gombát, a félretett elősütött hússzeleteket, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk.
Beletesszük a gombát.. Visszatesszük a húsokat is - Amikor a csirkehús megpuhult, kevés liszttel kikavart tejföllel sűrítjük be úgy, hogy a hússzeleteket kiszedjük a lábasból, a fortyogó mártásból pár kanállal kimerünk a lisztes, tejfölös sűrítményünkbe, azzal jól összekeverjük, majd ezt a keveréket adjuk hozzá a mártásunkhoz, amiben jól elkeverjük, mielőtt visszatesszük bele a húsokat.
A kép bal felső sarkában van a lisztel kikevert tejföl (habarás), és látszik, hogy a húst újra kiszedtük Már benn a habarás, csak össze kell keverni és visszatenni a húst. - A húsokkal együtt egyet rottyantunk rajta és kész is van a finom Bakonyi csirkemell szelet.
Elkészült! - A saját receptünk szerint készített finom galuskával tálaljuk. A nokedli készítés részletes leírását a hivatkozásra kattintva tudod elolvasni.
A tökéletes gombás csirkemell elkészítésének titkai
- Pároláskor nem kell sok vizet alá önteni, mivel a gomba is enged valamennyi levet. Ha úgy látod, túl keveset öntöttél alá, akkor főzés közben pótold!
- A húst nem kell kiklopfolni, mivel a vékonyra szelt csirkemell így is finomra párolódik.
- Ha a húst nem forgatod meg lisztben elősütés előtt, akkor nem tapad meg rajt a mártás, pedig attól igazán finom a bakonyi gombás csirkemell.
- A tejfölt helyettesítheted tejszínnel.
- Ez a recept nem ragu! A csirkemell ragu esetén a hús apró kockákra van felszelve, amit sűrű, fűszeres lében készítenek el.
- Elkészítheted csípős pirospaprikával is, de csak akkor, ha azt mindenki szereti. Ha ez nem így van, akkor készítsd a fenti módon és külön kínálj erős paprikát az ételhez.