Miért fontos, hogy kipróbált legyen a kenyér recept kenyérsütőgéphez? Mert minden kenyérsütőgép más és más, rengeteg típus van forgalomban és feltehetőleg eltérően dagasztanak, kelesztenek és sütnek.
Mit találsz ebben a receptben?
Nekem is készült pár elfuserált kenyerem, amíg ezt a bevált kenyér receptet összeállítottam az én kenyérsütőgépemhez.
A legtöbb receptünk esetén folyamatában fotózzuk az étel elkészültét, itt azonban ettől el kellett tekintenünk. Hogy miért? Jöjjön az első jó tanács:
Ne nyitogasd feleslegesen a kenyérsütőgép tetejét! Még fotózás miatt se! Lássuk a receptet, majd alatta a további bevált tippeket, hogy igazán finom legyen a házi kenyér!
Kipróbált házi kenyér recept kenyérsütőgéphez
A hozzávalókkal kezdem, és olyan sorrendben tüntetem fel, amilyen sorrendben a kenyérsütőgépbe kerülnek. A pontos mennyiség egy 900 grammos kenyérhez lett összeállítva.
Hozzávalók
- 325 ml víz
- 30 g margarin
- 1 evőkanál ecet
- 15 g cukor
- 120 g teljes kiőrlésű liszt
- 400 g fehér liszt BL 55
- 1 evőkanál búzasikér
- 1 teáskanál tejpor
- 1 tasak szárított élesztő (7g)
- 15 g só
Így készítsd el a házi kenyeret a kenyérsütőgépben
Először mérd ki a margarint egy edénybe és olvaszd fel a mikróban.
Amíg olvad a margarin, önts a kenyérsütőgép edényébe langyos vizet, mérd bele a cukrot, az ecetet. Ha megolvadt a margarin, öntsd azt is hozzá.
Mérd ki a teljes kiőrlésű lisztet, majd a fehér lisztet. Add hozzá a búzasikért és a tejport. Én a mérőedényben egy villával át szoktam keverni a szárazanyagokat. Nem bízok mindent a kenyérsütőgépre.
Ezután öntsd a lisztes keveréket a gép edényébe. Az előbbi villával készíts egy kis mélyedést a liszt közepébe és az egyik szélére.
A középső mélyedésbe mehet az élesztő, a szélére pedig a só.
Kész, mehet a kenyér a kenyérsütőgépbe!
Állítsd be a kenyér színét, a súlyt, meg amit még kell a gépen és várd az eredményt.
A gépben a folyamat három részből áll. Első a dagasztás, majd a kelesztés, végül jön a sütés. Közben egyszer jól hallható hangjelzést ad a kenyérsütőgép, de erről egy kicsit később.
A kenyérsütőgépben sült kenyér hűtése
Ha elkészült a kenyér, arra a gép hangjelzéssel figyelmeztet. Nyisd ki a tetejét, és kesztyűben, vagy konyharuhával vedd ki az edényt a gépből.
Vigyázz, forró!
Az edényből én erőteljes mozdulattal ki szoktam rázni az asztalra a kenyeret, mivel a keverő karok még benne vannak, így kapaszkodik az edény aljához.
Ha kicsúszott a kenyér az edényből, tedd rácsra, vagy két-három egymás mellé fektetett főzőkanálra, hogy szépen kihűljön.
Miután kicsit kihűlt, a kenyérben benne maradt keverőlapátokat egy fém kampóval ki tudod húzni. Fordítsd a tetejére a kenyeret és szedd ki a lapátokat!
Melegen ne szeld fel és langyosan se, ha meg tudod állni.
A fenti recept szerint készített kenyérsütőgépes kenyér kenyértartó dobozban több napig eláll, a minősége nem fog változni. Az viszont elvitathatatlan, hogy akkor a legfinomabb, amikor sütés után teljesen kihűlt és el kezded szeletelni.
Belül rugalmas, finom a tésztája, az oldalán és az alján pedig ropogós, barna a héja. És napokig friss marad, ha megfelelően tárolod.
Akkor nyisd ki a kenyérsütőgép tetejét, ha…
Ha nagyon muszáj. Vagy ha egyéb hozzávalókat adnál a kenyérhez.
Az én gépem hangjelzést ad a sütés közben akkor, amikor felnyithatom a tetejét és adhatok magokat, esetleg hagymát, vagy más ízesítőt a kenyérhez. Nem szoktam, de van rá lehetőség.
Egyébként nem nyitogatom a tetőajtót.
Tudom, sokan kelesztés után kiveszik a nyers tésztát a gépből, kiszedik a dagasztó lapátokat és úgy teszik vissza a kenyér tésztát. Szerintem ezzel feleslegesen kockáztatják, hogy nem lesz szép, megfelelő állagú a kenyér.
Én nem javaslom.
A kenyér recept kenyérsütőgéphez módosítható?
Természetesen, sőt módosítani is kell!
Ha csak a kenyér méretéről van szó, akkor arányosan növeld, vagy csökkentsd a mennyiségeket. A masinád használati utasításában biztosan szerepel, hogy mi az a legnagyobb alapanyag mennyiség, amit bele lehet pakolni. (Az enyémben van) Erre figyelj oda!
Minden kenyérsütőgép más, sőt, az a kenyér, ami szerintem finom, az lehet, hogy neked nem ízlik majd.
Az én kenyér receptemben minden alkotórésznek meg van a szerepe, ezekre most nem térek ki részletesen. A lisztekről azonban kell szólnom.
Az általánosan ajánlott kenyérliszt jelölése BL80-as, ám én a hagyományos, BL55-ös lisztet használtam (kevés teljes kiőrlésű liszttel keverve). Hidd el, ezzel a lisztkeverékkel is isteni gépi kenyér süthető! Kipróbáltam.
A sütés időtartama
Hogy meddig kell sütni a kenyeret, azt a gép használati utasítása tartalmazza. Azonban ha túl barnának találod (ez a ritkább) vagy esetleg sületlennek, akkor nyugodtan változtass az időtartamon. Bármit ír a kenyér recept kenyérsütőgéphez, a valóság felülírhatja a sütési időt.
Sőt, a legtöbb kenyérsütőgép időzíthető, az újak közül szinte mindegyik, így a bruttó sütési idő akár fél nap is lehet.
Egy tipp: ha végzett a megadott programmal a gép, de túl világosnak találod a kenyeret, akkor állítsd a kenyérsütőgépet „Csak sütés” programra és süsd még pár percet. Vagy ha a teteje nagyon világos, bedobhatod a hagyományos sütőbe is, ahol a felső sütést kiválasztva barníthatsz rajta. Ehhez célszerű a hagyományos sütőt előmelegíteni!
A kenyérsütőgép típusa
Ennél a receptnél mindegy. Nekem egy olyan gépem van, amihez nem adtak recepteket, tehát úgy kellett kikísérleteznem. Sok tesztet találhatsz arról, hogy melyik a legjobb kenyérsütőgép, vagy olvasgassd a webáruházak vásárlói értékeléseit.
Szerintem megtalálod azt, ami neked jó lesz.
Összefoglaló
Kipróbált kenyér recept kenyérsütőgéphez - Kedvenc Receptek
Ez nem csak egy kipróbált kenyér recept kenyérsütőgéphez, hanem részletes magyarázat is arra, mit miért kell csinálni. Nézd meg!
Típus: Kenyér
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT10M
Főzési idő: PT3H10M
Összes idő: PT3H20M
Hozzávalók:
- víz
- margarin
- ecet
- cukor
- teljes kiőrlésű liszt
- fehér liszt
- búzasikér
- tejpor
- instant élesztő
- só
Recept útmutatások: Az alapanyagokat abban a sorrendben tedd a kenyérsütőgépbe, ahogy a hozzávalók részben szerepelnek. AZaz alulra a folyékony dolgok, felülre a lisztek és a többi. Részletesen megtalálod a receptben a technikát.