Kipróbált kenyér recept kenyérsütőgéphez

Miért fontos, hogy kipróbált legyen a kenyér recept kenyérsütőgéphez? Mert minden kenyérsütőgép más és más, rengeteg típus van forgalomban és feltehetőleg eltérően dagasztanak, kelesztenek és sütnek.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Nekem is készült pár elfuserált kenyerem, amíg ezt a bevált kenyér receptet összeállítottam az én kenyérsütőgépemhez.

A legtöbb receptünk esetén folyamatában fotózzuk az étel elkészültét, itt azonban ettől el kellett tekintenünk. Hogy miért? Jöjjön az első jó tanács:

Ne nyitogasd feleslegesen a kenyérsütőgép tetejét! Még fotózás miatt se! Lássuk a receptet, majd alatta a további bevált tippeket, hogy igazán finom legyen a házi kenyér!

Kipróbált házi kenyér recept kenyérsütőgéphez

Kenyérsütőgépben készült kenyér
Ropogós, barna a héja, puha és finom a belseje

A hozzávalókkal kezdem, és olyan sorrendben tüntetem fel, amilyen sorrendben a kenyérsütőgépbe kerülnek. A pontos mennyiség egy 900 grammos kenyérhez lett összeállítva.

Hozzávalók

 • 325 ml víz
 • 30 g margarin
 • 1 evőkanál ecet
 • 15 g cukor
 • 120 g teljes kiőrlésű liszt
 • 400 g fehér liszt BL 55
 • 1 evőkanál búzasikér
 • 1 teáskanál tejpor
 • 1 tasak szárított élesztő (7g)
 • 15 g só

Így készítsd el a házi kenyeret a kenyérsütőgépben

Először mérd ki a margarint egy edénybe és olvaszd fel a mikróban.

Amíg olvad a margarin, önts a kenyérsütőgép edényébe langyos vizet, mérd bele a cukrot, az ecetet. Ha megolvadt a margarin, öntsd azt is hozzá.

Mérd ki a teljes kiőrlésű lisztet, majd a fehér lisztet. Add hozzá a búzasikért és a tejport. Én a mérőedényben egy villával át szoktam keverni a szárazanyagokat. Nem bízok mindent a kenyérsütőgépre.

Ezután öntsd a lisztes keveréket a gép edényébe. Az előbbi villával készíts egy kis mélyedést a liszt közepébe és az egyik szélére.

A középső mélyedésbe mehet az élesztő, a szélére pedig a só.

Kész, mehet a kenyér a kenyérsütőgépbe!

Állítsd be a kenyér színét, a súlyt, meg amit még kell a gépen és várd az eredményt.

A gépben a folyamat három részből áll. Első a dagasztás, majd a kelesztés, végül jön a sütés. Közben egyszer jól hallható hangjelzést ad a kenyérsütőgép, de erről egy kicsit később.

A kenyérsütőgépben sült kenyér hűtése

Ha elkészült a kenyér, arra a gép hangjelzéssel figyelmeztet. Nyisd ki a tetejét, és kesztyűben, vagy konyharuhával vedd ki az edényt a gépből.

Kenyérsütőgép edényében a kész kenyér
Kivettük a gépből, már csak az edényből kell kiszedni

Vigyázz, forró!

Az edényből én erőteljes mozdulattal ki szoktam rázni az asztalra a kenyeret, mivel a keverő karok még benne vannak, így kapaszkodik az edény aljához.

Ha kicsúszott a kenyér az edényből, tedd rácsra, vagy két-három egymás mellé fektetett főzőkanálra, hogy szépen kihűljön.

Miután kicsit kihűlt, a kenyérben benne maradt keverőlapátokat egy fém kampóval ki tudod húzni. Fordítsd a tetejére a kenyeret és szedd ki a lapátokat!

A kenyérben még benne van a két keverő lapát
A keverőlapátokat ezzel az egyszerű fém kampóval simán ki tudod fordítani a kenyérből.

Melegen ne szeld fel és langyosan se, ha meg tudod állni.

A fenti recept szerint készített kenyérsütőgépes kenyér kenyértartó dobozban több napig eláll, a minősége nem fog változni. Az viszont elvitathatatlan, hogy akkor a legfinomabb, amikor sütés után teljesen kihűlt és el kezded szeletelni.

Belül rugalmas, finom a tésztája, az oldalán és az alján pedig ropogós, barna a héja. És napokig friss marad, ha megfelelően tárolod.

Kész a kenyérsütőgépben sült kenyér
Ez a kenyér már kihűlt, azért van tányéron!

Akkor nyisd ki a kenyérsütőgép tetejét, ha…

Ha nagyon muszáj. Vagy ha egyéb hozzávalókat adnál a kenyérhez.

Az én gépem hangjelzést ad a sütés közben akkor, amikor felnyithatom a tetejét és adhatok magokat, esetleg hagymát, vagy más ízesítőt a kenyérhez. Nem szoktam, de van rá lehetőség.

Egyébként nem nyitogatom a tetőajtót.

Tudom, sokan kelesztés után kiveszik a nyers tésztát a gépből, kiszedik a dagasztó lapátokat és úgy teszik vissza a kenyér tésztát. Szerintem ezzel feleslegesen kockáztatják, hogy nem lesz szép, megfelelő állagú a kenyér.

Én nem javaslom.

A kenyér recept kenyérsütőgéphez módosítható?

Természetesen, sőt módosítani is kell!

Ha csak a kenyér méretéről van szó, akkor arányosan növeld, vagy csökkentsd a mennyiségeket. A masinád használati utasításában biztosan szerepel, hogy mi az a legnagyobb alapanyag mennyiség, amit bele lehet pakolni. (Az enyémben van) Erre figyelj oda!

Minden kenyérsütőgép más, sőt, az a kenyér, ami szerintem finom, az lehet, hogy neked nem ízlik majd.

Az én kenyér receptemben minden alkotórésznek meg van a szerepe, ezekre most nem térek ki részletesen. A lisztekről azonban kell szólnom.

Az általánosan ajánlott kenyérliszt jelölése BL80-as, ám én a hagyományos, BL55-ös lisztet használtam (kevés teljes kiőrlésű liszttel keverve). Hidd el, ezzel a lisztkeverékkel is isteni gépi kenyér süthető! Kipróbáltam.

A sütés időtartama

Kenyér szeletelés
Kenyér szeletelés: csak ha kihűlt!

Hogy meddig kell sütni a kenyeret, azt a gép használati utasítása tartalmazza. Azonban ha túl barnának találod (ez a ritkább) vagy esetleg sületlennek, akkor nyugodtan változtass az időtartamon. Bármit ír a kenyér recept kenyérsütőgéphez, a valóság felülírhatja a sütési időt.

Sőt, a legtöbb kenyérsütőgép időzíthető, az újak közül szinte mindegyik, így a bruttó sütési idő akár fél nap is lehet.

Egy tipp: ha végzett a megadott programmal a gép, de túl világosnak találod a kenyeret, akkor állítsd a kenyérsütőgépet „Csak sütés” programra és süsd még pár percet. Vagy ha a teteje nagyon világos, bedobhatod a hagyományos sütőbe is, ahol a felső sütést kiválasztva barníthatsz rajta. Ehhez célszerű a hagyományos sütőt előmelegíteni!

A kenyérsütőgép típusa

Ennél a receptnél mindegy. Nekem egy olyan gépem van, amihez nem adtak recepteket, tehát úgy kellett kikísérleteznem. Sok tesztet találhatsz arról, hogy melyik a legjobb kenyérsütőgép, vagy olvasgassd a webáruházak vásárlói értékeléseit.

Szerintem megtalálod azt, ami neked jó lesz.

Összefoglaló

Kipróbált kenyér recept kenyérsütőgéphez - Kedvenc Receptek

Ez nem csak egy kipróbált kenyér recept kenyérsütőgéphez, hanem részletes magyarázat is arra, mit miért kell csinálni. Nézd meg!

Típus: Kenyér

Nemzeti konyha: Magyar

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT3H10M

Összes idő: PT3H20M

Hozzávalók:

 • víz
 • margarin
 • ecet
 • cukor
 • teljes kiőrlésű liszt
 • fehér liszt
 • búzasikér
 • tejpor
 • instant élesztő

Recept útmutatások: Az alapanyagokat abban a sorrendben tedd a kenyérsütőgépbe, ahogy a hozzávalók részben szerepelnek. AZaz alulra a folyékony dolgok, felülre a lisztek és a többi. Részletesen megtalálod a receptben a technikát.

...

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

négy − kettő =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház