Quantcast

Kipróbált kenyér recept kenyérsütőgéphez

Miért fontos, hogy kipróbált legyen a kenyér recept kenyérsütőgéphez? Mert minden kenyérsütőgép más és más, rengeteg típus van forgalomban és feltehetőleg eltérően dagasztanak, kelesztenek és sütnek.

Nekem is készült pár elfuserált kenyerem, amíg ezt a bevált kenyér receptet összeállítottam az én kenyérsütőgépemhez.

A legtöbb receptünk esetén folyamatában fotózzuk az étel elkészültét, itt azonban ettől el kellett tekintenünk. Hogy miért? Jöjjön az első jó tanács:

Ne nyitogasd feleslegesen a kenyérsütőgép tetejét! Még fotózás miatt se! Lássuk a receptet, majd alatta a további bevált tippeket, hogy igazán finom legyen a házi kenyér!

Kipróbált házi kenyér recept kenyérsütőgéphez

Kenyérsütőgépben készült kenyér
Ropogós, barna a héja, puha és finom a belseje

A hozzávalókkal kezdem, és olyan sorrendben tüntetem fel, amilyen sorrendben a kenyérsütőgépbe kerülnek. A pontos mennyiség egy 900 grammos kenyérhez lett összeállítva.

TopMark webáruház

Hozzávalók

 • 325 ml víz
 • 30 g margarin
 • 1 evőkanál ecet
 • 15 g cukor
 • 120 g teljes kiőrlésű liszt
 • 400 g fehér liszt BL 55
 • 1 evőkanál búzasikér
 • 1 teáskanál tejpor
 • 1 tasak szárított élesztő (7g)
 • 15 g só

Így készítsd el a házi kenyeret a kenyérsütőgépben

Először mérd ki a margarint egy edénybe és olvaszd fel a mikróban.

Amíg olvad a margarin, önts a kenyérsütőgép edényébe langyos vizet, mérd bele a cukrot, az ecetet. Ha megolvadt a margarin, öntsd azt is hozzá.

Mérd ki a teljes kiőrlésű lisztet, majd a fehér lisztet. Add hozzá a búzasikért és a tejport. Én a mérőedényben egy villával át szoktam keverni a szárazanyagokat. Nem bízok mindent a kenyérsütőgépre.

Ezután öntsd a lisztes keveréket a gép edényébe. Az előbbi villával készíts egy kis mélyedést a liszt közepébe és az egyik szélére.

A középső mélyedésbe mehet az élesztő, a szélére pedig a só.

Kész, mehet a kenyér a kenyérsütőgépbe!

Állítsd be a kenyér színét, a súlyt, meg amit még kell a gépen és várd az eredményt.

A gépben a folyamat három részből áll. Első a dagasztás, majd a kelesztés, végül jön a sütés. Közben egyszer jól hallható hangjelzést ad a kenyérsütőgép, de erről egy kicsit később.

A kenyérsütőgépben sült kenyér hűtése

Ha elkészült a kenyér, arra a gép hangjelzéssel figyelmeztet. Nyisd ki a tetejét, és kesztyűben, vagy konyharuhával vedd ki az edényt a gépből.

Kenyérsütőgép edényében a kész kenyér
Kivettük a gépből, már csak az edényből kell kiszedni

Vigyázz, forró!

Az edényből én erőteljes mozdulattal ki szoktam rázni az asztalra a kenyeret, mivel a keverő karok még benne vannak, így kapaszkodik az edény aljához.

Ha kicsúszott a kenyér az edényből, tedd rácsra, vagy két-három egymás mellé fektetett főzőkanálra, hogy szépen kihűljön.

Miután kicsit kihűlt, a kenyérben benne maradt keverőlapátokat egy fém kampóval ki tudod húzni. Fordítsd a tetejére a kenyeret és szedd ki a lapátokat!

A kenyérben még benne van a két keverő lapát
A keverőlapátokat ezzel az egyszerű fém kampóval simán ki tudod fordítani a kenyérből.

Melegen ne szeld fel és langyosan se, ha meg tudod állni.

A fenti recept szerint készített kenyérsütőgépes kenyér kenyértartó dobozban több napig eláll, a minősége nem fog változni. Az viszont elvitathatatlan, hogy akkor a legfinomabb, amikor sütés után teljesen kihűlt és el kezded szeletelni.

Belül rugalmas, finom a tésztája, az oldalán és az alján pedig ropogós, barna a héja. És napokig friss marad, ha megfelelően tárolod.

Kész a kenyérsütőgépben sült kenyér
Ez a kenyér már kihűlt, azért van tányéron!

Akkor nyisd ki a kenyérsütőgép tetejét, ha…

Ha nagyon muszáj. Vagy ha egyéb hozzávalókat adnál a kenyérhez.

Az én gépem hangjelzést ad a sütés közben akkor, amikor felnyithatom a tetejét és adhatok magokat, esetleg hagymát, vagy más ízesítőt a kenyérhez. Nem szoktam, de van rá lehetőség.

Egyébként nem nyitogatom a tetőajtót.

Tudom, sokan kelesztés után kiveszik a nyers tésztát a gépből, kiszedik a dagasztó lapátokat és úgy teszik vissza a kenyér tésztát. Szerintem ezzel feleslegesen kockáztatják, hogy nem lesz szép, megfelelő állagú a kenyér.

Én nem javaslom.

A kenyér recept kenyérsütőgéphez módosítható?

Természetesen, sőt módosítani is kell!

Ha csak a kenyér méretéről van szó, akkor arányosan növeld, vagy csökkentsd a mennyiségeket. A masinád használati utasításában biztosan szerepel, hogy mi az a legnagyobb alapanyag mennyiség, amit bele lehet pakolni. (Az enyémben van) Erre figyelj oda!

Minden kenyérsütőgép más, sőt, az a kenyér, ami szerintem finom, az lehet, hogy neked nem ízlik majd.

Az én kenyér receptemben minden alkotórésznek meg van a szerepe, ezekre most nem térek ki részletesen. A lisztekről azonban kell szólnom.

Az általánosan ajánlott kenyérliszt jelölése BL80-as, ám én a hagyományos, BL55-ös lisztet használtam (kevés teljes kiőrlésű liszttel keverve). Hidd el, ezzel a lisztkeverékkel is isteni gépi kenyér süthető! Kipróbáltam.

A sütés időtartama

Kenyér szeletelés
Kenyér szeletelés: csak ha kihűlt!

Hogy meddig kell sütni a kenyeret, azt a gép használati utasítása tartalmazza. Azonban ha túl barnának találod (ez a ritkább) vagy esetleg sületlennek, akkor nyugodtan változtass az időtartamon. Bármit ír a kenyér recept kenyérsütőgéphez, a valóság felülírhatja a sütési időt.

Sőt, a legtöbb kenyérsütőgép időzíthető, az újak közül szinte mindegyik, így a bruttó sütési idő akár fél nap is lehet.

Egy tipp: ha végzett a megadott programmal a gép, de túl világosnak találod a kenyeret, akkor állítsd a kenyérsütőgépet „Csak sütés” programra és süsd még pár percet. Vagy ha a teteje nagyon világos, bedobhatod a hagyományos sütőbe is, ahol a felső sütést kiválasztva barníthatsz rajta. Ehhez célszerű a hagyományos sütőt előmelegíteni!

A kenyérsütőgép típusa

Ennél a receptnél mindegy. Nekem egy olyan gépem van, amihez nem adtak recepteket, tehát úgy kellett kikísérleteznem. Sok tesztet találhatsz arról, hogy melyik a legjobb kenyérsütőgép, vagy olvasgassd a webáruházak vásárlói értékeléseit.

Szerintem megtalálod azt, ami neked jó lesz.

Összefoglaló

Kipróbált kenyér recept kenyérsütőgéphez - Kedvenc Receptek

Ez nem csak egy kipróbált kenyér recept kenyérsütőgéphez, hanem részletes magyarázat is arra, mit miért kell csinálni. Nézd meg!

Típus: Kenyér

Nemzeti konyha: Magyar

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT3H10M

Összes idő: PT3H20M

Hozzávalók:

 • víz
 • margarin
 • ecet
 • cukor
 • teljes kiőrlésű liszt
 • fehér liszt
 • búzasikér
 • tejpor
 • instant élesztő

Recept útmutatások: Az alapanyagokat abban a sorrendben tedd a kenyérsütőgépbe, ahogy a hozzávalók részben szerepelnek. AZaz alulra a folyékony dolgok, felülre a lisztek és a többi. Részletesen megtalálod a receptben a technikát.

...

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

2 × 4 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház