Zöldséges bableves hús nélkül
Böjt idejére, illetve vegánoknak ajánlott a zöldséges bableves, ami hús nélkül készül, ennek ellenére nagyon kiadós.
Babos receptek gyűjteményét találod ezen az oldalon. Itt vannak azok az étel és sütemény receptek, melyekhez babot használunk.
A babos ételekhez használhatsz friss, szárított, fagyasztott vagy konzerv babot. Utóbbi kettőt akár közvetlenül is felhasználhatod a receptekhez. A szárított babot célszerű felhasználás előtt beáztatni, hogy hamarabb megpuhuljon az ételben.
Böjt idejére, illetve vegánoknak ajánlott a zöldséges bableves, ami hús nélkül készül, ennek ellenére nagyon kiadós.
Több étel is olyan elnevezést kapott, ami arra utal, hogy kitalálója, vagy egy híresség az elnevezés alapja. Az ízek és a tálalás szempontjából szinte lényegtelen hogy hívják az ételt, azonban mégis furdalt a kíváncsiság, honnan kapta a nevét egy-egy híres étel.
A híres névadónak is elkerekedne a szeme, ha a róla elnevezett leveshez a babot nem áztatnánk be egy nappal a felhasználás előtt. Mert aki ráharap a főtelen, kemény babszemre, annak elmegy a kedve az egésztől…
A téli húsosfazék egy nagyon laktató Karácsonyi étel! A „kemény” leveseket kedvelőknek ajánljuk.
Ha igazán látványosan akarjuk tálalni a sütőtökös bablevest, akkor a tök kivájt héjába tegyük az asztalra! Ehhez úgy kell elfelezni a tököt, hogy egyrészt ne billegjen az asztalon, másrészt…
Ha előkerül a bogrács, akkor tuti, hogy előbb vagy utóbb babgulyás is fő benne! Akkor lesz a legfinomabb a babgulyásunk, ha a babot egy éjszakán át… Na vajon mit tegyünk vele? Kiderül a receptből.
Négyszer hajtogatott babos pogácsa recept. Mi az hogy hajtogatott? A tésztát kell hajtogatni, hogy miért és hogyan, az kiderül a receptből, mint ahogy az is, hogyan díszítheted a babos pogácsát.
Többféle húsból készül a sólet, de a füstölt csülök nem hiányozhat belőle – a mi receptünk szerint. A babot ne felejtsük el legalább 12 órára beáztatni, az ételünk sikere múlhat rajta!
Szüreti húsosfazék receptünket őszi húsosfazékként is szokták emlegetni. Levesünk – amellett hogy húsos – csülkös, káposztás, szalonnás is.
Ez az étel még mindig a szabad tűzön készült receptek sorát bővíti oldalunkon. Az aratók gulyása egy rendkívül tartalmas étel, ezért ha őszinte akarok lenni, akkor az erős fizikai munkát végzőknek – mint az aratók – ajánlott elsősorban.
A hegyaljai tarkabableves fő hozzávalói – a tarkabab mellett – a füstölt kolbász és a savanyú káposzta. Sűrű. laktató leves, amit érdemes elkészíteni.