A legjobb marhapörkölt fűszerek

A legjobb marhapörkölt fűszerek titkát a szakácsok és a háziasszonyok nem szívesen adják ki idegeneknek. A jó hír az, hogy ebben az írásban többféle fűszerezéssel is megismerkedhetsz, köztük egész meglepő ötletekkel is! Ezek után csak rajtad áll, hogy melyik változatot készíted el.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Annyi önzés azért van bennem, hogy szerintem a vörösboros marhapörkölt a legfinomabb. Ha kíváncsi vagy az elkészítésére, akkor kattints a linkre és nézd meg! Nem fogsz csalódni 🙂

De térjünk vissza az eredeti témánkhoz! Hogyan kell a marhapörköltet fűszerezni? Kell-e egyáltalán vörösbort adni hozzá? Milyen titkos fűszerek adnak neki ellenállhatatlan ízt? Lássuk!

A marhapörkölt fűszerei közül a hagyma az első

A jó marhapörkölt titka a sok hagyma – állítják a mindent tudók. Oké, a hagyma nem is fűszer, de akkor is a legfontosabb alapanyag. Én azt is hozzáteszem az első gondolathoz, hogy szerintem minden pörkölt alapja a sok hagyma. Természetesen azzal együtt, hogy a felhasznált hús és a többi alapanyag is rendben legyen. Azaz jó minőségű, és megfelelő mennyiségű.

Mennyi hagymát használjunk a pörkölthöz?

Én egy kilogramm marhahúshoz – ami pörkölthöz nálunk mindig marhalábszár – 2 – 3 közepes méretű vöröshagymát használok.

Marhapörkölt készítés kevesebb mint egy percben:

Hagyományos fűszerek a marhapörkölthöz

Kimaradhatatlan fűszerek a só, a bors és a pirospaprika. Ezek használatakor nagyot nem tudsz hibázni, maximum, ha elvéted az arányokat.

Érdekességként azért megemlítem, hogy a Horváth Ilona szakácskönyv által közölt marhapörkölt receptben nincs bors!

Kell-e vörösbor a marhapörköltbe?

Vörösbor: Marhapörköltbe és pörkölt mellé is finom!
Marhapörköltbe és pörkölt mellé is finom!

Semmi sem kötelező! A marhapörkölt fűszerezése olyan dolog, hogy a családon belül kialakult hagyományos ízvilág lesz a legfinomabb, akár van az ételbe vörösbor, akár nincs.

A vörösbor az ételben is finom, a jól megválasztott bor pedig az étel mellé kínálva hangsúlyosabbá teszi annak ízét!

Ám aki vörösborral fűszerezi a marhapörköltet, az jó ha tudja, hogy

  • Az alkoholtartalom főzés közben el fog párologni, csak az íze fog az ételben maradni. (Kivéve, ha a főzés végén öntöd a pörkölthöz a bort. De miért tennél ilyet?). Így a gyerekek is ehetnek az ételből.
  • A hús a savas bortól jobban puhul, szaftosabb lesz.
  • A bortól pikánsabb lesz az étel íze
  • Aki bort önt az ételbe, az csak jó bort használjon! Ne olyat, amit egyébként a lefolyóba, vagy a kellemetlen vendég poharába töltene!

Milyen fűszereket használhatunk még?

„A hagyományos pörköltbe sem köménymag, sem babérlevél nem kell” – mondják sokan. De ki mondta, hogy hagyományos ételt akarunk készíteni? Nekünk finom étel kell!

De jöjjenek a különleges fűszerek: borókabogyó, a babérlevél, az oregánó, kakukkfű és áfonyalekvár. Talán az áfonyalekvár az, ami leginkább megdöbbentő, de ahogy utána olvastam az interneten, nem egyedülálló, hogy valaki lekvárral fűszerezi a pörköltet.

Van aki szilvalekvárt is tesz a marhapörköltbe!

Ezekhez képest az őrölt kömény, vagy a majoránna egész elfogadottnak tűnik.

Nálad hogy néz ki a marhapörkölt fűszerezése?

Maradsz a hagyományos só, bors, pirospaprika hármasnál, vagy kipróbálod a szilvalekváros, vagy az áfonyás megoldást?

Bárhogy is döntesz, csak magadra figyelj: ha neked a hagyományos ízek jobban fekszenek, akkor ne térj el a hagyományos receptektől. Ha szereted az újat kipróbálni, akkor legyen vakmerő a marhapörkölt fűszerezése!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

11 + négy =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház