Most egy könnyen elkészíthető zöldborsós tokány recept következik képekkel. Lépésről lépésre megmutatom, hogy mit és hogyan csinálj, amikor ezt az ételt készíted. A hagyományos recepthez képest annyit változtattam, hogy a meghatározó sertéshús és zöldborsó mellé a champion gombát is hozzávettem az alapanyagokhoz.
Az alábbi recept egy 8 fős vendégséghez készült főétel leírása, a mennyiségeket eszerint határoztam meg!
Sertéshúsnak lapockát választottam, de elkészíthető tarjából is. Megcsinálhatod csirkehúsból is, mint a tejfölösen készített csikós tokányt.
Következzen a zöldborsós tokány elkészítése:
Hozzávalók
- 15 dkg füstölt szalonna,
- 3 fej vöröshagyma,
- 1,5 kg sertés lapocka,
- 50 dkg champion gomba,
- 60 dkg zöldborsó,
- só,
- bors,
- pirospaprika,
- 1 csapott evőkanál liszt.
Zöldborsós tokány recept elkészítése
- A füstölt szalonnát vágd csíkokra és kevés olajon kezd el olvasztani.
Kezd olvasztani a szalonnát! - A vöröshagymát pucold meg, vágd apróra és add hozzá a szalonnához.
- Mikor a hagyma is és a szalonna is „megüvegesedett”, add hozzá a megtisztított, zsíros részeitől megszabadított, csíkokra vágott sertéshúst.
- Folyóvíz alatt mosd meg a champion gombát, szedd le a héját és szeleteld fel, majd keverd a húshoz.
- Ízlés szerint sóval, borssal és pirospaprikával ízesítsd, keverd össze és fedő alatt kezd el összepárolni.
Kezd el párolni, a zöldborsót még ne add hozzá - Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, add hozzá a zöldborsót. Én mirelit borsót használtam, de nyilván finomabb lesz az étel, ha friss zöldséget használsz.
- Végül egy csapott evőkanál liszttel sűrítettem a szaftot. (Ez a mozzanat akár el is hagyható, mivel amúgy is sűrű az étel leve.)
- Tálaláshoz párolt rizst ajánlok, mi azzal ettük. Nagyon finom!
Ugye milyen pofon egyszerű így elkészíteni a zöldborsós tokány receptjét? Ha mégsem menne simán az elkészítése, a youtube csatornámon találsz egy videót, ami lépésről lépésre végig vezet a tennivalókon!
Ennek az ételnek rengeteg változata van. Nyugodtan kísérletezz! Tehetsz hozzá például zöldpaprikát, paradicsomot, vagy más fajta gombával is kipróbálhatod! Nehéz lesz elrontani.
Jó étvágyat!