Kitűnő választás a gombával töltött dagadó, amit hidegtálakon, vagy körettel, illetve főzelékekhez feltétnek is kínálhatsz. Nálunk mindenki imádja ezt a kitűnő gombás, húsos ételt.
Ebben a receptben először végigmegyünk a gombával töltött dagadó hozzávalóin, majd lépésről lépésre leírom a receptet, hogy könnyen el tudd készíteni. A recept alatt hasznos tippeket kapsz ahhoz, hogy tökéletesen el tudd készíteni a dagadót.
Kezdjük!
Gombás töltelékkel készült szaftos dagadó recept
Ahogy a képen láthatod, ez egy közepes méretű dagadó, ami kb.: 4 – 6 személy részére lesz elegendő.
Hozzávalók
- 1 darab dagadó,
- 80 dkg csiperkegomba,
- 2 fej vöröshagyma,
- 1 darab tojás,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 darab zsemle,
- só és bors ízlés szerint,
- olaj a sütéshez.
Gombával töltött dagadó elkészítése lépésről lépésre
Pucold meg a gombát, folyóvíz alatt mosd át, szeld fel apró darabokra. Vágd fel a hagymát és kevés olajon dinszteld össze a felszelt gombával. Addig pirítsd a gombát, amíg az összes vízet el nem párologtatja.
Közben a zsemléket kezd el vízben áztatni, a sütőt kezd el 180 fokon előmelegíteni.
Az összedinsztelt gombás-hagymás keveréket ízesítsd sóval és borssal, adj hozzá egy tojást és a zúzott fokhagymát.
Az átázott zsemlékből nyomkodd ki a folyadékot, add a gombához és alaposan keverd össze.
Ha jó a hentesed akkor felszúrta a dagadót, ha nem, akkor neked kell. Egy hegyes éles késsel szúrd fel hosszában és alakítsd i a töltelék helyét. A hús külső részét sózd és borsozd be, töltsd bele a tölteléket, majd a dagadó nyílását zárd le. Én hústűvel szúrtam fel, de használhatsz fogpiszkálót, vagy össze is kötözheted, A lényeg, hogy a gombával töltött dagadó tölteléke ne folyjon ki sütés közben.
Kend ki a tűzálló tálat (vagy tepsit) olajjal, kend be a dagadót is a zsiradékkal, majd az előmelegített sütőben kb.: 90 perc alatt süsd pirosra. A tálat sütés közben takard le légmentesen alufóliával! Sütés közben félóránként vedd le az alufóliát és locsold meg a húst a szaftjával.
Ha szép pirosra sült a dagadó vedd ki és egy éles késsel (vagy bárddal) szeleteld fel. Óvatosan, mert ha összeesik a töltelék, akkor kevésbé lesz étvágygerjesztő…
Mielőtt tippeket adnék arra, hogy mitől lesz igazán finom ez az étel, hadd tegyek fel egy kérdést? Tudod-e, hol van a sertésben a dagadó? A sertés melyik része?
A hasa alja. Részletesebben itt olvashatsz a sertéshúsokról.
Így lesz a gombás töltelékkel készült szaftos dagadó a család kedvence
A töltött dagadó egy ízletes és szaftos húsétel, de készítése némi odafigyelést igényel. A következőkben felsorolok néhány fontos szempontot, amelyekre különösen ügyelni kell a töltött dagadó elkészítése során.
- Hús minősége: Fontos, hogy jó minőségű húst válassz a dagadóhoz. A friss és magas minőségű hús garantálja a jobb ízt és állagot.
- Töltelék: A hús töltelékének összeállításával lehet kreatívan játszani. Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl nedves, mert ez kihat a dagadó sütésére és ízére. Ellenőrizd, hogy a töltelék összetevői jól illeszkedjenek a húshoz. Mint ahogy a töltött csirkecomb esetében, mi zsemlét használtunk kötőanyagként.
- Dagadó kötése: Miután megtöltötted a dagadót, gondosan kösd össze a húst húskötőzsinórral, hústűvel vagy fogpiszkálóval. Ez segít megőrizni a tölteléket a dagadóban, és egyenletes sütést eredményez.
- Sütés hőmérséklete és ideje: A dagadót hőlégkeverés nélküli sütőben alacsony hőfokon kell sütni hosszabb ideig. Ez biztosítja, hogy a hús puha és szaftos maradjon, és a töltelék is megfelelően átsüljön.
- Pihentetés: A sült dagadót mindenképpen pihentesd néhány percig, mielőtt felszeletelnéd. Ez segít, hogy a hús nedvességtartalmának egyenletesen eloszoljon, így nem fog kiszáradni.
- Hőmérő használata: Használhatsz hőmérőt a hús belső hőmérsékletének ellenőrzésére. Így biztos lehetsz benne, hogy a dagadó megfelelően átsült.
- Vágás iránya: Ha felszeleteled a dagadót, ügyelj arra, hogy azok a szeletek merőlegesek legyenek a hús rostjaira. Ez segít megőrizni a szaftosságot.
- Szaft használata: Ha a dagadót sütés közben szafttal locsolod meg, még szaftosabb lesz az eredmény.
Amennyiben betartod ezeket a tippeket, valószínűleg egy ízletes és szaftos töltött dagadót készítesz majd.
Jó sütést!
Összefoglaló
Gombával töltött dagadó, ami levesz a lábadról!
Ebédre, vagy vacsorára kitűnő választás a finom gombával töltött dagadó. Lépésről lépésre elmondom, hogy kell elkészíteni.
Típus: Hidegtál, főétel, sertés recept
Nemzeti konyha: Magyar
Összes idő: PT2H30M
Hozzávalók:
- dagadó
- csiperkegomba
- vöröshagyma
- tojás
- fokhagyma
- zsemle
- só
- bors
- olaj
Recept útmutatások: Először bemutattam a gombával töltött dagadó hozzávalóit, majd lépésről lépésre átvettem a receptet, hogy Te is könnyen el tudd készíteni. A recept alatt hasznos tippeket kaptál ahhoz, hogy tökéletesen el tudd készíteni a gombás töltelékes dagadót. Jó étvágyat kívánok hozzá!
4.8