Gombával töltött dagadó, ami levesz a lábadról!

Kitűnő választás a gombával töltött dagadó, amit hidegtálakon, vagy körettel, illetve főzelékekhez feltétnek is kínálhatsz. Nálunk mindenki imádja ezt a kitűnő gombás, húsos ételt.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Ebben a receptben először végigmegyünk a gombával töltött dagadó hozzávalóin, majd lépésről lépésre leírom a receptet, hogy könnyen el tudd készíteni. A recept alatt hasznos tippeket kapsz ahhoz, hogy tökéletesen el tudd készíteni a dagadót.

Kezdjük!

Gombás töltelékkel készült szaftos dagadó recept

Sütőben sült gombával töltött dagadó

Ahogy a képen láthatod, ez egy közepes méretű dagadó, ami kb.: 4 – 6 személy részére lesz elegendő.

Hozzávalók

  • 1 darab dagadó,
  • 80 dkg csiperkegomba,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 1 darab tojás,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 darab zsemle,
  • só és bors ízlés szerint,
  • olaj a sütéshez.

Gombával töltött dagadó elkészítése lépésről lépésre

Pucold meg a gombát, folyóvíz alatt mosd át, szeld fel apró darabokra. Vágd fel a hagymát és kevés olajon dinszteld össze a felszelt gombával. Addig pirítsd a gombát, amíg az összes vízet el nem párologtatja.

Közben a zsemléket kezd el vízben áztatni, a sütőt kezd el 180 fokon előmelegíteni.

Az összedinsztelt gombás-hagymás keveréket ízesítsd sóval és borssal, adj hozzá egy tojást és a zúzott fokhagymát.

Az átázott zsemlékből nyomkodd ki a folyadékot, add a gombához és alaposan keverd össze.

Ha jó a hentesed akkor felszúrta a dagadót, ha nem, akkor neked kell. Egy hegyes éles késsel szúrd fel hosszában és alakítsd i a töltelék helyét. A hús külső részét sózd és borsozd be, töltsd bele a tölteléket, majd a dagadó nyílását zárd le. Én hústűvel szúrtam fel, de használhatsz fogpiszkálót, vagy össze is kötözheted, A lényeg, hogy a gombával töltött dagadó tölteléke ne folyjon ki sütés közben.

Kend ki a tűzálló tálat (vagy tepsit) olajjal, kend be a dagadót is a zsiradékkal, majd az előmelegített sütőben kb.: 90 perc alatt süsd pirosra. A tálat sütés közben takard le légmentesen alufóliával! Sütés közben félóránként vedd le az alufóliát és locsold meg a húst a szaftjával.

Ha szép pirosra sült a dagadó vedd ki és egy éles késsel (vagy bárddal) szeleteld fel. Óvatosan, mert ha összeesik a töltelék, akkor kevésbé lesz étvágygerjesztő…

Bárddal szeletelt gombával töltött sertésdagadó

Mielőtt tippeket adnék arra, hogy mitől lesz igazán finom ez az étel, hadd tegyek fel egy kérdést? Tudod-e, hol van a sertésben a dagadó? A sertés melyik része?

A hasa alja. Részletesebben itt olvashatsz a sertéshúsokról.

Így lesz a gombás töltelékkel készült szaftos dagadó a család kedvence

A töltött dagadó egy ízletes és szaftos húsétel, de készítése némi odafigyelést igényel. A következőkben felsorolok néhány fontos szempontot, amelyekre különösen ügyelni kell a töltött dagadó elkészítése során.

Gombával töltött dagadó tálalva
  1. Hús minősége: Fontos, hogy jó minőségű húst válassz a dagadóhoz. A friss és magas minőségű hús garantálja a jobb ízt és állagot.
  2. Töltelék: A hús töltelékének összeállításával lehet kreatívan játszani. Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl nedves, mert ez kihat a dagadó sütésére és ízére. Ellenőrizd, hogy a töltelék összetevői jól illeszkedjenek a húshoz. Mint ahogy a töltött csirkecomb esetében, mi zsemlét használtunk kötőanyagként.
  3. Dagadó kötése: Miután megtöltötted a dagadót, gondosan kösd össze a húst húskötőzsinórral, hústűvel vagy fogpiszkálóval. Ez segít megőrizni a tölteléket a dagadóban, és egyenletes sütést eredményez.
  4. Sütés hőmérséklete és ideje: A dagadót hőlégkeverés nélküli sütőben alacsony hőfokon kell sütni hosszabb ideig. Ez biztosítja, hogy a hús puha és szaftos maradjon, és a töltelék is megfelelően átsüljön.
  5. Pihentetés: A sült dagadót mindenképpen pihentesd néhány percig, mielőtt felszeletelnéd. Ez segít, hogy a hús nedvességtartalmának egyenletesen eloszoljon, így nem fog kiszáradni.
  6. Hőmérő használata: Használhatsz hőmérőt a hús belső hőmérsékletének ellenőrzésére. Így biztos lehetsz benne, hogy a dagadó megfelelően átsült.
  7. Vágás iránya: Ha felszeleteled a dagadót, ügyelj arra, hogy azok a szeletek merőlegesek legyenek a hús rostjaira. Ez segít megőrizni a szaftosságot.
  8. Szaft használata: Ha a dagadót sütés közben szafttal locsolod meg, még szaftosabb lesz az eredmény.

Amennyiben betartod ezeket a tippeket, valószínűleg egy ízletes és szaftos töltött dagadót készítesz majd.

Jó sütést!

Összefoglaló

Gombával töltött dagadó, ami levesz a lábadról!

Ebédre, vagy vacsorára kitűnő választás a finom gombával töltött dagadó. Lépésről lépésre elmondom, hogy kell elkészíteni.

Típus: Hidegtál, főétel, sertés recept

Nemzeti konyha: Magyar

Összes idő: PT2H30M

Hozzávalók:

  • dagadó
  • csiperkegomba
  • vöröshagyma
  • tojás
  • fokhagyma
  • zsemle
  • bors
  • olaj

Recept útmutatások: Először bemutattam a gombával töltött dagadó hozzávalóit, majd lépésről lépésre átvettem a receptet, hogy Te is könnyen el tudd készíteni. A recept alatt hasznos tippeket kaptál ahhoz, hogy tökéletesen el tudd készíteni a gombás töltelékes dagadót. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szerkesztő Értékelése:
4.8

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

14 − tíz =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház