Vissza a gyökerekhez: a szezonális étkezés hasznosabb, mint gondolnád!
Az egészséges étkezés fontosságáról sokat hallunk, de vajon tudjuk-e pontosan, mit jelent? Mire van szüksége a szervezetünknek az optimális működéshez? Nézd meg!
Őszi receptek, azaz az oldal szezonális ételei. Van akiket lehangol az ősz, pedig a szőlő szüret évszaka vidáman telik, főleg a bortermelő vidékeken.
Az őszi receptek közé sok szüreti étel került és mivel november hava a disznóölés időszaka, nem maradhattak ki őszi receptjeink közül a disznótoros receptek sem. Van már őszi recept kedvence? Esetleg a Töltöttpaprika? Böngéssze át a gyűjteményünket! Próbálja ki őket a részletes leírás alapján!
Az egészséges étkezés fontosságáról sokat hallunk, de vajon tudjuk-e pontosan, mit jelent? Mire van szüksége a szervezetünknek az optimális működéshez? Nézd meg!
Kolbásszal, lebbencstésztával készítünk slambucot, ráadásul a szabadban. Nézd meg a receptet és próbáld ki!
A rácsos, pudingos, almás pite egy négy rétegű sütemény. A recept alapján te is könnyedén elkészítheted. Pontos mennyiségek, fotók és részletes leírás fog segíteni ebben!
A kocsonya recept elkészítésének részletes leírása és pár apró trükk, amitől tökéletes lesz a kocsonyád. Sertés kocsonya recept képpel.
Disznótor idején érdemes a sertéskörömből, füléből, farkából egy jó pörköltet csinálni. Semmihez sem hasonlítható íze miatt kedveljük, törtburgonyával tálaljuk, fehér kenyérrel tunkoljuk… Ha van magyaros egytálétel, amit csak ritkán kínálnak a vendéglőkben, akkor ez az. Pedig kereslet bizton lenne rá!
Az évszak ételei közül kiemelt figyelmet kapnak a finom és illatos őszi sütemények. Sok családban az esti találkozások és a hétvégi ebédek egyik legfinomabb fogása egy különleges őszi sütemény.
Egy finom körtés pite a délutáni tévézés mellé? A sütemény elkészítése szinte pillanatok alatt megvan és a recept sem túl bonyolult, ha tudsz habot verni és ki tudod mérni a mennyiségeket…
Ha igazán látványosan akarjuk tálalni a sütőtökös bablevest, akkor a tök kivájt héjába tegyük az asztalra! Ehhez úgy kell elfelezni a tököt, hogy egyrészt ne billegjen az asztalon, másrészt…
Ez a pörkölt attól vegyes, hogy nem csak kizárólag húst teszünk bele, hanem belsőséget, pontosabban májat is. Ennél az ételnél arra kell figyelni, hogy a máj hamarabb elkészül mint a hús, azaz később kell a lábasba tenni!
A káposztás sertéscsülök receptünk elősütött hússal és savanyú káposztával készül. A szaftos őszi ételt tálalás előtt még feldobjuk egy kis tejföllel…
A borleves elkészítésénél arra kell figyelni, hogy a benne lévő tojások nehogy összefussanak. Ősszel, szüret idején talán a legaktuálisabb leves receptünk következik!
A magyar konyha hagyományosan népszerű étele a csülök, érdemes megkóstolni az itt bemutatott tejfölös tormamártással is!
Ahogy a neve is mutatja, a körtés sertéskarajt tepsiben készítjük el. Hogy valóban egyedi íze legyen húsos ételünknek, arról a hozzáadott fahéj és cukor fog gondoskodni.
A burgonyapüré leves elkészítése során újburgonyát használunk. Sűrítési eljárásnak mi a tejfölös habarást választottuk.
Az egyszerű szilvás süteménynek van egy apró trükkje: ha szilva helyett sárgabarackot használunk az elkészítéséhez, akkor egyenértékű süteményt kapunk! Aki nem hiszi, próbálja ki!
Szalonnás, gombás, zöldborsós és rizses tölteléket készítünk a szüreti töltött csirkéhez, beletöltjük, majd egészben készre sütjük.
A puttonyosok kenyere a szüret alatt az leszedett szőlőt összegyűjtő, nehéz fizikai munkát végző emberek étele. A megsütött tarját ráhelyezzük a pirított, szaftban forgatott kenyérre.
Így készül egy egyszerű sütemény: a szőlős pite tésztájára rászórjuk a szőlőszemeket és a durvára vágott diót, majd közepes hőmérsékletű sütőben kis lángon megsütjük. Részletesebben…
A szüreti részeges csirke azért szüreti és azért részeges, mert adunk hozzá egy kis száraz fehérbort. A Vincellér csirkéjéhez – ha még emlékeznek a pár nappal ezelőtt megjelent receptünkre – édes fehérbor illett. Ez a recept lényegesen eltér attól és nem csak a borok miatt.
A szüreti szilvás gombóc abban különbözik a hagyományos gombóctól, hogy ennek a közepében nincs szilva, sem szilvalekvár, utóbbit felforrósítva adjuk a kész szilvás gombóchoz. Vigyázat ez egy különleges recept! És különösen finom sütemény.
A mustos lepény tésztájába beletesszük az összes alkotórészt, először habosra verjük, majd összekeverjük – még a szőlőszemeket is beletesszük – és készre sütjük.
Naná hogy szüreti étel a Vincellér csirkéje, de tudják-e hogy ki az a vincellér? Ő a szőlőtermesztő és a pincemester egy személyben. Régebben állandó cseléd látta el ezt a feladatot, aki ezért évi rendes fizetést kapott az urától.
A szőlős rétes receptje rendkívül gyorsan elkészíthető, talán azért is, mert a kész réteslapot használjuk fel hozzá rétestésztaként. Talán csak a kevéske dió – ami a rétes töltelékbe kell – megdarálásával lesz munka.
A szőlős lepényt úgy készítjük, hogy a tésztát kinyújtjuk, felét tepsibe tesszük és ráhelyezzük a szőlőszemeket és a többi tölteléket, betakarjuk a maradék tésztával és forró sütőben megsütjük. Egyszerű sütemény recept.
Az oldal cookiekat (sütiket) használ! Részletek
A hatályos jogszabályok alapján kötelező tájékoztatni a látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ és tárol a számítógépén. Ha ezt nem szeretné, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását, vagy zárja be a weboldalt. Mik azok a cookie-k? Hogyan tudja tiltani a tárolásukat? Hogyan kezelem a személyes adatokat? Mindenre választ ad a részletes adatvédelmi és cookie tájékoztatóm.