
A fasírt rúdban sütve, egyben készül, azaz nem lapogatunk a darált húsos masszából pogácsákat. Az egészet rúdban, sütőben sütjük meg. A masszája akár hagyományosnak is mondható, a darált hús mellett hagyma, tojás és zsemle van benne, de erről majd a receptben írok bővebben.
Ha nem szeretnél fasírt pogácsákat készíteni, de szereted a fasírozottat, akkor próbáld ki ezt a receptet! Garantálom, hogy ízleni fog! Ehhez is darált sertéshúst javasolok alapanyagnak, de el lehet készíteni akár darált pulykahúsból is. Te tudod, melyik húsféleséget kedveli jobban a család.
A recept alatt a rúdban, sütőben sült fasírt tálalásához is adok tippet, de most is van egy jó ötletem: ha hús nélküli fasírtot készítenél, akkor azt inkább pogácsában készítsd. Itt van hozzá a cukkini fasírt receptje! De térjünk vissza a mostani ételünkhöz:
Lássuk, hogy készül a fasírt rúdban!
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús,
- 2 egész tojás,
- 2 szikkadt zsemle,
- 1 vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- pirospaprika
- olaj a tepsibe.
Fasírt recept sütőben elkészítve – lépésről-lépésre
- A zsemléket rövid ideig áztasd meg tejben, ezalatt vágd apróra a vöröshagymát és kicsit pirítsd meg.
- A zsemléket csavard ki, morzsold szét, majd keverd össze a tojásokkal, a darált hússal és a gyengén pirított hagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint fűszerezd, kézzel jól dolgozd össze.
- Nagyon vékonyan olajozz ki egy tepsit, és rendezd el benne rúd formában a masszát.
Rendezd el rúd alakúra a fasírt masszát a tepsiben. - Tedd a sütőbe 180 C fokra úgy, hogy a tepsi tetejét letakarod alufóliával. Nem kell légmentesen lezárni, a felesleges gőzök hadd távozzanak!
- A sütés vége felé (kb.: 1,5 óra) vedd le az alufóliát és kb.: 10 perc alatt süsd szép pirosra a rúdban sütött fasírt tetejét. Amikor fólia nélkül sütöd, emelhetsz a sütési hőfokon is, de figyeld a fasírt tetejét!
A rúdban sült fasírt tálalása
Ha kihűlt, szeleteld fel kb.: egy cm-es vastagságúra a fasírt rudat.

Fogyaszthatod főzelékekhez (pl.: szárazbab főzelék, spenót főzelék) feltétként, vagy körettel főételként. Ebben az esetben vágott vegyes savanyúságot javasolok hozzá!
Ha megmarad ebédről a fasírozott, másnap egy hidegtálra is felteheted, vagy készíthetsz belőle szendvicset is.





