Hólabda sütemény nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. A vaníliás töltelékes, kókuszban meghempergetett csokis tetejű sütit nálunk mindenki szereti. És nem is olyan macerás elkészíteni, mint amilyenek elsőre tűnik.
A kókuszos sütemények közül a kókuszcsemege mellett a hólabdát szoktuk év közben is készíteni. Ahhoz, hogy az ünnepek alatt el tudjuk készíteni, nem árt a gyakorlás. Mi így készítjük ezt a népszerű süteményt, ahogy lejegyeztük: kipróbált, képes receptet olvashatsz!
A hozzávalókat az érthetőség kedvéért ketté bontottuk, külön vettük a tészta és külön a krém hozzávalóit. Csokoládét mindenki annyit olvaszt rá amennyit akar, ehhez mindenkinek megvan a saját receptje, de azért itt is adunk rá leírást.
Próbáld ki ezt a hólabda receptet, hidd el megéri!
Hólabda recept
Hozzávalók – Tészta
- 40 dkg cukor,
- 3 evőkanál kakaó,
- 10 kanál forróvíz,
- 6 tojás sárgája és fehérje,
- 25 dkg liszt,
- fél sütőpor,
Hozzávalók – Krém
- 2,5 dl tej,
- 1 vaníliapuding,
- 15 dkg margarin,
- 15 dkg cukor.
Hozzávalók – Csoki krém
- 5 – 10 dkg csokoládé,
- 2 dkg vaj.
Hólabda sütemény elkészítése
- A tészta elkészítésével kezdjük, amihez először a cukrot és a kakaót forró vízzel leforrázzuk.
- A 6 tojás sárgáját egyenként hozzáadjuk, a kihűlésig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és végül a 6 tojásfehérjéből keményre vert habot. (Célszerű a lisztet és a sütőport előre összekeverni egymással! Miután a tojásfehérje habot is hozzáadtad, csak óvatosan kevergesd a tésztát, nehogy „összetörjön” a hab!)
- Nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, beletöltjük a nyers tésztát, elegyengetjük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb.: 15 perc alatt megsütjük. (Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy megsült a hólabda sütemény tésztája, akkor végezzünk tűpróbát!)
- Közben a vaníliapudingot a tejben felfőzzük, kihűlés után hozzákeverjük a margarint és a cukrot.
- A tésztát kettévágjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
- A fél pogácsákat megtöltjük krémmel, összeragasztjuk és az oldalát is megkenjük a vaníliás krémmel.
- A csokimázhoz a csokoládét egy tálba tördeljük, hozzáadjuk a vajat, majd gőzfürdő felett megolvasztjuk.
- Meghempergetjük kókuszban, majd az elkészült sütemények tetejét bevonjuk a csokimázzal, majd hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen.
Ne felejtsétek el a csoki olvasztáshoz korábban már adtunk tippeket: Csokoládé olvasztás. Egyebek mellett elmondjuk mit tegyél, ha gőz fölött olvasztod és hogyan olvaszd mikróban.