Hólabda sütemény

Hólabda sütemény nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. A vaníliás töltelékes, kókuszban meghempergetett csokis tetejű sütit nálunk mindenki szereti. És nem is olyan macerás elkészíteni, mint amilyenek elsőre tűnik.

A kókuszos sütemények közül a kókuszcsemege mellett a hólabdát szoktuk év közben is készíteni. Ahhoz, hogy az ünnepek alatt el tudjuk készíteni, nem árt a gyakorlás. Mi így készítjük ezt a népszerű süteményt, ahogy lejegyeztük: kipróbált, képes receptet olvashatsz!

A hozzávalókat az érthetőség kedvéért ketté bontottuk, külön vettük a tészta és külön a krém hozzávalóit. Csokoládét mindenki annyit olvaszt rá amennyit akar, ehhez mindenkinek megvan a saját receptje, de azért itt is adunk rá leírást.

Próbáld ki ezt a hólabda receptet, hidd el megéri!

Hólabda recept

Hozzávalók – Tészta

  • 40 dkg cukor,
  • 3 evőkanál kakaó,
  • 10 kanál forróvíz,
  • 6 tojás sárgája és fehérje,
  • 25 dkg liszt,
  • fél sütőpor,

Hozzávalók – Krém

  • 2,5 dl tej,
  • 1 vaníliapuding,
  • 15 dkg margarin,
  • 15 dkg cukor.

Hozzávalók – Csoki krém

  • 5 – 10 dkg csokoládé,
  • 2 dkg vaj.

Hólabda sütemény elkészítése

  1. A tészta elkészítésével kezdjük, amihez először a cukrot és a kakaót forró vízzel leforrázzuk.
  2. A 6 tojás sárgáját egyenként hozzáadjuk, a kihűlésig kevergetjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és végül a 6 tojásfehérjéből keményre vert  habot. (Célszerű a lisztet és a sütőport előre összekeverni egymással! Miután a tojásfehérje habot is hozzáadtad, csak óvatosan kevergesd a tésztát, nehogy „összetörjön” a hab!)
  4. Nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, beletöltjük a nyers tésztát, elegyengetjük.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb.: 15 perc alatt megsütjük. (Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy megsült a hólabda sütemény tésztája, akkor végezzünk tűpróbát!)
  6. Közben a vaníliapudingot a tejben felfőzzük, kihűlés után hozzákeverjük a margarint és a cukrot.
  7. A tésztát kettévágjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
  8. A fél pogácsákat megtöltjük krémmel, összeragasztjuk és az oldalát is megkenjük a vaníliás krémmel.
  9. A csokimázhoz a csokoládét egy tálba tördeljük, hozzáadjuk a vajat, majd gőzfürdő felett megolvasztjuk.
  10. Meghempergetjük kókuszban, majd az elkészült sütemények tetejét bevonjuk a csokimázzal, majd hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen.

Ne felejtsétek el a csoki olvasztáshoz korábban már adtunk tippeket: Csokoládé olvasztás. Egyebek mellett elmondjuk mit tegyél, ha gőz fölött olvasztod és hogyan olvaszd mikróban.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

húsz − 20 =