Kocsonya recept

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Kocsonya receptVannak olyan megosztó ételek, mint a kocsonya: vagy nagyon lehet szeretni, vagy nagyon idegenkedik tőle valaki. Sokan a recept elkészítését sem merik vállalni, mert mi van, ha nem dermed meg a kocsonya?

A jó kocsonya titka egyrészt, hogy jó minőségű alapanyagokat használunk hozzá, másrészt pedig az, hogy alaposan le kell szűrni a levet, miután elkészült. Erről további ötleteket is olvashatsz a recept alatt!

Az alábbi hozzávalókhoz ízlés szerint tehetsz fehérrépát, sárgarépát, sőt még tojást is, ám ezek bármelyike elhagyható, akkor is finom lesz a kocsonya.

Kocsonya hozzávalók

  • 50 dkg fejhús,
  • 1 csomag kocsonyahús (kb.: 1 kg bőrke, láb, farok),
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • néhány szem bors,
  • pirospaprika,
  • só.

Sertés kocsonya készítése hagyományos módon

  1. A sertésfejet, a lábat, a farkat és a bőrkét alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd egy nagy lábasban, annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni.
  2. Mikor forrni kezd, minden habot leszedünk róla, megsózzuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a borsot.
  3. Gyöngyöző főzéssel takarék-lángon 4-5 órán át főzzük.
  4. A levet tiszta ruhán átszűrjük, majd teljesen lezsírozzuk.
  5. A fejhúst a csontról leszedve nagyobb kockákra, a lábat kicsontozva, a bőrkét apróbb darabokra vágjuk.
  6. Tányérokba elosztjuk a húst, majd ráöntjük a kihűlt levet.
  7. A tetejét pirospaprikával ízlés szerint gyengén megszórjuk, és hideg helyen (hűtőszekrényben) megdermesztjük.

Így szedd le a felesleges zsírt a kocsonya tetejéről

Kocsonya recept: A zsírt teljesen leszedtük a tetejéről

A zsírt teljesen leszedtük a tetejéről

Amikor elkészültél a főzéssel és leszűrted a kocsonyát, akkor a szűrőn (tiszta ruhán) a darabos részek mellett zsír is fennakad, de ettől még marad elegendő a kocsonyában. Aki ezt sem szeretné elfogyasztani, az tegye vissza a tűzhelyre a levet, és egy-két perc múlva a maradék zsiradék feljön a tetejére. Ezt egy kanállal leszedheted és máris kevésbé zsíros a kocsonyád!

Tálalási tippek

A tökéletes kocsonya átlátszó, nincsenek a tetején zsírfoltok és annyira megdermed, hogy akár késsel is vágható, nem folyik szét. Az asztalra tegyél ki finom fehér kenyeret a kocsonya mellé! Kínálhatod mélytányérban, vagy szegély nélküli tálkákban. A tetejére pár csepp citromlevet, vagy ecetet is szoktak csepegtetni. Ezt azonban mindig külön kínáld, mert nem mindenki szereti! Adhatsz mellé sót, borsot, tormát vagy mustárt is. Ízlés dolga, mi minden nélkül fogyasztjuk.

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Kocsonya | sertés kocsonya
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Receptek képekkel, Sertés receptek Címke: , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =