A diós hókifli recept tulajdonképpen egy vaníliás kifli dióval készítve. A lényege, hogy amikor megsült a porhanyós diós kifli tésztája, akkor azon melegében vaníliás cukorral kevert porcukorba hempergetjük. Ebben a receptben nem szerepel töltelék! A karácsonyi aprósütemény finom ízét kizárólag a diós tészta és a vaníliás porcukor adja.
A karácsony elképzelhetetlen nálunk enélkül a finom, omlós sütemény nélkül. Remek vendégváró csemege, gyerekek, felnőttek szívesen fogyasztják. Ha van receptes könyved, vagy naptárad, ezt a receptet nyugodtan jegyezd fel a karácsonyi sütik közé. Nem fogsz vele szégyent vallani!
Egy adag elkészítése nem több, mint fél óra! És nem csak ezért mondjuk, hogy gyorsan elkészíthető a recept, hanem mert egy apró trükkel le is rövidíthető az elkészítés ideje. A recept alatt elmondjuk hogyan lesz még gyorsabb a recept!
Próbáld ki, az alábbi leírás megadja a pontos hozzávalókat és lépésről lépésre bemutatja az elkészítését!
A diós, vaníliás kifli hozzávalói
- 25 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin (vagy vaj)
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg porcukorral elkeverve (A hempergetéshez)
Diós kifli recept
- Az aprósütemény tésztájának hozzávalóit lágy tésztává gyúrjuk, majd negyed órára a hűtőbe tesszük, hogy jobban kezelhető legyen.
- A hűtőszekrényből kivéve a tésztából egy-egy egész citromnyi darabokat veszünk és gyúródeszkán kb.: 1 cm-es vastagságú rudakat sodrunk belőlük.
- Az egyenletes vastagságúra sodort diós kifli tészta rudakat 5 centiméterenként elvágjuk és kifliket formázunk belőlük. (Természetesen bármilyen formát kialakíthatsz, én ettem már gyűrű-, vagy „S” alakú vaníliás kiflit is).
- Rakjuk egymástól legalább egy centiméter távolságban sütőpapírral bélelt tepsibe a kifliket, majd 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 15 – 20 perc alatt süssük készre őket.
- Ha kész a tészta, vegyük ki a sütőből, majd pár perc múlva – még melegek legyenek a kiflik! – forgassuk bele a vaníliás cukorral kevert porcukorba őket. Próbáljuk úgy hempergetni a kifliket, hogy a cukros fehér por egyenletesen lepje el a tésztát.
- Kihűlve kínáljuk.
Ez a diós hókifli nagyon egyszerű, és mégis hihetetlenül finom! Eszméletlenül porhanyós a tésztája annak ellenére, hogy ez egy gyors recept. Ráadásul az elkészítése tovább gyorsítható!
Mindjárt elmagyarázom, hogy hogyan:
Plusz egy tipp a diós, vaníliás hókifli tárolásához
Pontosabban a diós kifli nyers tésztájának tárolásához adunk ötletet, ami akár egy váratlan vendég érkezésekor is kisegíthet a bajból.
Ha több tésztát készítesz a karácsonyi aprósüteményhez, mint amennyit meg tudsz sütni, akkor a felesleget nyugodtan fagyaszd le. Kiolvasztás után ugyan úgy tudsz majd dolgozni vele, mint a frissen készített tésztával!
Várj még egy picit! Nézd meg a legjobb sütemény receptek összeállítást is! (benne van a diós hókifli is…)
Összefoglaló
Diós kifli (vaníliás kifli, hókifli)
Finom karácsonyi aprósütemény! A lényege, hogy amikor megsült az omlós, diós hókifli tésztája, akkor azon melegében vaníliás cukorral kevert porcukorba hempergetjük.
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT15M
Főzési idő: PT15M
Összes idő: PT30M
Hozzávalók:
- vaj
- dió
- liszt
- porcukor
- vaníliás cukor
Recept útmutatások: Állítsd össze a diós kifli tésztáját, formázd, majd süsd meg. Ezután hempergesd meg a porcukorban és készen is van a hókifli!
4.1