Sós sütemények kategória bejegyzései

Sós sütemények, pontosabban nem édes sütemények. Azért ez a megfogalmazás, mert a sütemények fogyasztása közben nem az édes a fő íz, hanem bármi más.

Sajtos sós stangli

Sajtos-sós stangli

  • Sajtos-sós stangli
  • Aki már kóstolta ezt a típusú sajtos-sós stanglit, az tudja hogy nagyon veszélyes. Nem lehet abbahagyni! A receptet Horváth Sándorné küldte Sopronból. Köszönjük!
Servings Prep Time Cook Time
4 személyre 90 minutes 60 minutes

Ingredients

  • 1 kg liszt
  • 0,5 liter tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl olaj (vagy 1 kocka margarin)
  • 15 dkg sajt reszelve
  • 2 dl joghurt
  • 1 db tojás
  • szezámmag

Instructions

  1. A liszthez hozzáadjuk az olajat, sót, joghurtot és a langyos tej jó részét.
  2. Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk és hozzáadjuk a liszthez.
  3. Alaposan kidolgozzuk, majd kb.: 1 órán keresztül kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk, gyúrótáblán jól kinyújtjuk olajjal megkenjük és jól beszórjuk reszelt sajttal.
  5. Szorosan összetekerjük, mint a kalácsot.
  6. Az így kapott rudat hosszába elnyújtjuk és kis háromszögeket vágunk, kifli alakúra formázzuk.
  7. Tetejét megkenjük a felvert tojással és jól megszórjuk szezámmaggal.
  8. Nem kell újra keleszteni azonnal süthető! Jó étvágyat hozzá!
Sajtos háromszög

Sajtos háromszög

Békés boldog új esztendőt kíván a Kedvenc-receptek.hu weboldal valamennyi munkatársa!


Sajtos háromszög receptje

Sajtos háromszög
Recept szerző: 
Recept típus: Sós sütemény
Konyha: magyar
 
A sajtos süti attól lesz háromszög alakú, hogy a feltekert tésztát háromszög alakban vágjuk fel.
Recept összetevők
  • 80 dkg liszt,
  • 0,5 l langyos tej,
  • 5 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál só,
  • 1,5 dl olaj,
  • 20 dkg margarin,
  • 3 tojássárgája,
  • 1 tojás,
  • 1 nagy tejföl,
  • 10 dkg sajt,
  • szezámmag.
Recept
  1. A 1 dl tejben az élesztőt megfuttatjuk.
  2. A liszttel, többi tejjel, sóval, olajjal, élesztős tejjel tésztát gyúrunk, kelesztjük.
  3. Mikor megkelt, négy cipóra osztjuk, kinyújtjuk.
  4. A margarint összekeverjük a 3 tojássárgájával, minden kinyújtott tésztadarabot megkenünk vele.
  5. A tésztát feltekerjük, és a rudakból háromszögformákat vágunk.
  6. Tetejüket megkenjük tojással, szórhatunk rá sajtot, vagy akár szezámmagot is, sütjük.

 

Marcsi pogácsája

Marcsi pogácsája

Pogácsa recepttel aztán tele van az internet, van sajtos, tejfölös, tepertős meg még ezerféle. Marcsi pogácsája az egyszerűsége és az íze miatt került be a receptgyűjteménybe. Bárhol megjelenik vele, a népszerű sós sütemények közé tartozik a pogácsa. Főbb jellemzői: élesztős, sajtos, margarinos. Tessék, itt van Marcsi pogácsája:

Marcsi pogácsája
Recept szerző: 
Recept típus: Nassolnivaló
 
Marcsi pogácsájához felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd kiszaggatjuk, megsütjük.
Recept összetevők
Tészta
  • 60 dkg liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 kocka margarin
  • só,
  • fél élesztő.
Tetejére
  • 2 tojás fehérje.
  • reszelt sajt ízlés szerint.
Recept
  1. Az élesztőt a konyhatechnológia részben foglaltak szerint felfuttatjuk.
  2. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
  3. Majd 1 -1,5 cm vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojás fehérjével megkenjük, és sajtot teszünk rá.
  4. Aranyszínűre sütjük.

Marcsi pogácsája

[etarget]

6 pages