Medvehagymás pogácsa

Ebben a receptben a medvehagymás pogácsa sajtos, hajtogatott változatát találod. Élesztővel és krémfehérsajttal készül, ettől lesz finom omlós lesz a tészta, ha úgy csinálod, ahogy itt leírtam.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Sokan próbálkoznak a hajtogatott tészták esetében a hajtogatás és a pihentetési idő megspórolásával. Te ne tedd, ha finom pogit akarsz készíteni. Ha valamiért nem sikerülne a tésztát elsőre megfelelően elkészíteni, a recept alján találsz egy kis segítséget arra vonatkozóan, hogyan hozhatod helyre!

Medvehagyma
Medvehagyma, sütéshez előkészítve

Medvehagyma szezonban (március-április) érdemes kipróbálni ezt a receptet: a legfinomabb pogácsák közt nálam benne van a TOP3-ban! Mi magában fogyasztjuk, de kipróbálhatod főzelékek mellé, vagy sűrű levesek (Pl.: lencsegulyás) mellé is. Kiváló vendégváró finomság!

Medvehagymás pogácsa recept

Macerás? Igen. Finom? IGEN! Próbáld ki a receptet, szerintem megéri.És próbáld ki a másik medvehagymás sós süti receptünket is, ami egy sonkás, sajtos csiga. Medvehagymával...

Hozzávalók

  • 2 csokor medvehagyma,
  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg sajt,
  • 25 dkg vaj,
  • 20 dkg krémfehérsajt (egy csomag),
  • 1 db tojás, (majd a tetejére)
  • 2 db tojássárgája,
  • 2 dl tej,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 3 dkg élesztő,
  • 2 teáskanál só.

Medvehagymás pogácsa elkészítése lépésről lépésre

  1. A vajat vedd ki a hűtőből mielőtt el kezdesz sütni, hogy kicsit felengedjen.(könnyebb lesz vele dolgozni)
  2. Keverd bele a cukrot a tejbe, majd morzsold bele az élesztőt, futtasd fel.
  3. Közben a két csokor medvehagymát alaposan mosd meg, majd vágd fel apróra.
  4. Ha felfutott az élesztő, keverd hozzá a liszthez, amit előzőleg átszitáltál.
  5. Add hozzá a tésztához az apróra vágott medvehagymát, a vajat, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót. Gyúrd össze jó alaposan.
  6. Terítsd ki a tésztát és morzsold rá a krémfehérsajtot és azzal is dolgozd jól össze.Morzsold rá a tésztára a krémfehérsajtot!
  7. Csinálj a medvehagymás pogácsa tésztájából gombócot és hagyd pihenni 30 percig.
  8. Lisztezd ki a gyúródeszkát, ezen nyújtsd ki a tésztát körülbelül egy centi vastagra, majd hajtogasd össze.Tészta gyúrás
  9. Hajtogatás: a kinyújtott tésztát oszd fel három részre, de csak gondolatban! Nem kell elvágni. Az egyharmad részét hajtsd a közepére, majd a másik szélét hajtsd erre rá. Az így kapott hosszúkás tészta egyik szélét megint hajtsd a közepére, majd a másik szélét ismét rá. (az egyharmad arány maradjon meg itt is!)
  10. Hajtogatás után 20 perc pihentetés következik.
  11. Ezután ismét nyújtás, hajtogatás és 20 perc pihentetés következik.
  12. Jöhet a szaggatás: a lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát. Kb.: 1 cm-enként óvatosan vagdald be úgy, ahogy a képen látod.Bevagdosva, kiszaggatva
  13. Ezután pogácsa szaggatóval (vagy egy vékony szélű pohárral) szaggasd ki a pogácsákat. A maradék tészta cafatokat gyúrd össze és azokból is készíts pogácsákat.
  14. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, kend meg a tetejét felvert tojással a medvehagymás sajtos pogácsáknak, majd rakosgasd a tepsire.Pogácsák tepsiben
  15. Most kapcsold be a sütőt 180 fokra, a pogácsákat pedig a tepsiben pihentesd 10 percig.
  16. Az előmelegített sütőben, légkeveréses állásban 180 fokon süsd készre a finom vendégváró falatkákat! Ez kb.: 20 perc, de inkább azt figyeld, mikor lesz szép piros a pogi teteje.

Megsült a pohgácsa

Ha nem sikerül a medvehagymás pogácsa tésztája...

Nem biztos, hogy minden elsőre sikerül. Most adok két tippet, hogy lehet a vendégváró sós süti tésztájának állagán javítani:

Ha a tészta túl kemény lenne, akkor egy kevés tejfölt adj hozzá, azzal teheted lágyabbá.
Van hogy túl lágyra sikerül a pogácsatészta. Ilyenkor egy kevés lisztet szórjál még hozzá, azzal teheted keményebbé.


Ezt a receptet és a fotókat is köszönjük Arató Cipra, Harka!

Összefoglaló

Medvehagymás pogácsa

Ebben a receptben a medvehagymás pogácsa sajtos, hajtogatott változatát találod. Élesztővel és krémfehérsajttal készül, ettől lesz finom omlós a tészta, ha úgy csinálod, ahogy itt leírtam.

Típus: Desszert, sós sütemény

Nemzeti konyha: Magyar

Kulcsszavak: pogácsa, tavaszi sütemény, medvehagymás

Előkészítési idő: PT60M

Főzési idő: PT20M

Összes idő: PT80M

Hozzávalók:

  • medvehagyma
  • liszt
  • sajt
  • vaj
  • tojás
  • krémfehérsajt
  • tej
  • cukor
  • élesztő

Szerkesztő Értékelése:
4.83

A medvehagymás csirkemell receptemet kipróbáltad már?

Remélem tetszett a recept és a képek alapján sikerült neked is elkészítened! Kérlek oszd meg a közösségi oldalakon, hogy a barátaid és az ismerőseid is megismerhessék ezt a finom receptet!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

14 − négy =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház