Ebben a receptben a medvehagymás pogácsa sajtos, hajtogatott változatát találod. Élesztővel és krémfehérsajttal készül, ettől lesz finom omlós lesz a tészta, ha úgy csinálod, ahogy itt leírtam.
Sokan próbálkoznak a hajtogatott tészták esetében a hajtogatás és a pihentetési idő megspórolásával. Te ne tedd, ha finom pogit akarsz készíteni. Ha valamiért nem sikerülne a tésztát elsőre megfelelően elkészíteni, a recept alján találsz egy kis segítséget arra vonatkozóan, hogyan hozhatod helyre!
Medvehagyma szezonban (március-április) érdemes kipróbálni ezt a receptet: a legfinomabb pogácsák közt nálam benne van a TOP3-ban! Mi magában fogyasztjuk, de kipróbálhatod főzelékek mellé, vagy sűrű levesek (Pl.: lencsegulyás) mellé is. Kiváló vendégváró finomság!
Medvehagymás pogácsa recept
Macerás? Igen. Finom? IGEN! Próbáld ki a receptet, szerintem megéri.És próbáld ki a másik medvehagymás sós süti receptünket is, ami egy sonkás, sajtos csiga. Medvehagymával...
Hozzávalók
- 2 csokor medvehagyma,
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg sajt,
- 25 dkg vaj,
- 20 dkg krémfehérsajt (egy csomag),
- 1 db tojás, (majd a tetejére)
- 2 db tojássárgája,
- 2 dl tej,
- 1 teáskanál cukor,
- 3 dkg élesztő,
- 2 teáskanál só.
Medvehagymás pogácsa elkészítése lépésről lépésre
- A vajat vedd ki a hűtőből mielőtt el kezdesz sütni, hogy kicsit felengedjen.(könnyebb lesz vele dolgozni)
- Keverd bele a cukrot a tejbe, majd morzsold bele az élesztőt, futtasd fel.
- Közben a két csokor medvehagymát alaposan mosd meg, majd vágd fel apróra.
- Ha felfutott az élesztő, keverd hozzá a liszthez, amit előzőleg átszitáltál.
- Add hozzá a tésztához az apróra vágott medvehagymát, a vajat, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót. Gyúrd össze jó alaposan.
- Terítsd ki a tésztát és morzsold rá a krémfehérsajtot és azzal is dolgozd jól össze.
- Csinálj a medvehagymás pogácsa tésztájából gombócot és hagyd pihenni 30 percig.
- Lisztezd ki a gyúródeszkát, ezen nyújtsd ki a tésztát körülbelül egy centi vastagra, majd hajtogasd össze.
- Hajtogatás: a kinyújtott tésztát oszd fel három részre, de csak gondolatban! Nem kell elvágni. Az egyharmad részét hajtsd a közepére, majd a másik szélét hajtsd erre rá. Az így kapott hosszúkás tészta egyik szélét megint hajtsd a közepére, majd a másik szélét ismét rá. (az egyharmad arány maradjon meg itt is!)
- Hajtogatás után 20 perc pihentetés következik.
- Ezután ismét nyújtás, hajtogatás és 20 perc pihentetés következik.
- Jöhet a szaggatás: a lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát. Kb.: 1 cm-enként óvatosan vagdald be úgy, ahogy a képen látod.
- Ezután pogácsa szaggatóval (vagy egy vékony szélű pohárral) szaggasd ki a pogácsákat. A maradék tészta cafatokat gyúrd össze és azokból is készíts pogácsákat.
- Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, kend meg a tetejét felvert tojással a medvehagymás sajtos pogácsáknak, majd rakosgasd a tepsire.
- Most kapcsold be a sütőt 180 fokra, a pogácsákat pedig a tepsiben pihentesd 10 percig.
- Az előmelegített sütőben, légkeveréses állásban 180 fokon süsd készre a finom vendégváró falatkákat! Ez kb.: 20 perc, de inkább azt figyeld, mikor lesz szép piros a pogi teteje.
Ha nem sikerül a medvehagymás pogácsa tésztája...
Nem biztos, hogy minden elsőre sikerül. Most adok két tippet, hogy lehet a vendégváró sós süti tésztájának állagán javítani:
Ha a tészta túl kemény lenne, akkor egy kevés tejfölt adj hozzá, azzal teheted lágyabbá.
Van hogy túl lágyra sikerül a pogácsatészta. Ilyenkor egy kevés lisztet szórjál még hozzá, azzal teheted keményebbé.
Ezt a receptet és a fotókat is köszönjük Arató Cipra, Harka!
Összefoglaló
Medvehagymás pogácsa
Ebben a receptben a medvehagymás pogácsa sajtos, hajtogatott változatát találod. Élesztővel és krémfehérsajttal készül, ettől lesz finom omlós a tészta, ha úgy csinálod, ahogy itt leírtam.
Típus: Desszert, sós sütemény
Nemzeti konyha: Magyar
Kulcsszavak: pogácsa, tavaszi sütemény, medvehagymás
Előkészítési idő: PT60M
Főzési idő: PT20M
Összes idő: PT80M
Hozzávalók:
- medvehagyma
- liszt
- sajt
- vaj
- tojás
- krémfehérsajt
- tej
- cukor
- élesztő
- só
4.83
A medvehagymás csirkemell receptemet kipróbáltad már?
Remélem tetszett a recept és a képek alapján sikerült neked is elkészítened! Kérlek oszd meg a közösségi oldalakon, hogy a barátaid és az ismerőseid is megismerhessék ezt a finom receptet!
Ez teszik, ezt megosztom!