Sajtos-tejfölös tallér

Ha van két-három szabad óránk, akkor készítsük el a sajtos-tejfölös tallért, ami viszonylag sok munkával jár, de megéri a fáradtságot! Mi egy múlt századi, öntött vas sütőt használtunk az elkészítéséhez, amit a gáztűzhelyen melegítettünk, de akár gofrisütőben is elkészíthető.

Mindig megemlítjük a recept elején, ha valami hamar elkészül, ezzel a sós süteménnyel azonban van munka bőven! Viszont cserébe napokig eltartható, finom ropogtatni való csemegét kapunk, ami ideális tévénézéshez, nassoláshoz, borozgatáshoz, stb.

Lássuk a receptet!

Sajtos-tejfölös tallér hozzávalók

  • 1 kg liszt,
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 25 dkg margarin,
  • 1 sütőpor ,
  • 4 dl tejföl ,
  • 2 db tojás,
  • 1 evőkanál só.

Sajtos-tejfölös tallér sütése

  1. Az alapanyagokat összedolgozzuk.Ízlés szerint diónyi (mogyorónyi) golyócskákat formálunk a tésztából.

    Sajtos-tejfölfö tallér: Kis golyócskákat sodrunk az összedolgozott alapanyagból
    Kis golyócskákat sodrunk az összedolgozott alapanyagból
  2. Elhelyezzük a felforrósított tallérsütőben úgy, hogy a kilapított golyók ne érjenek össze.

    Sajtos-tejfölös tallér: A kilapított golyócskák nem értek össze a sütőben
    A kilapított golyócskák nem értek össze a sütőben
  3. Mindkét oldalát egy-két perc alatt barnára sütjük.

Hol tudjuk elhibázni?

  1. Egyenletesen dolgozzuk el az alapanyagokat, majd megfelelő méretű golyócskákat gyúrjunk belőle.
  2. Ha nem várjuk meg hogy felforrósodjon a tallérsütő, akkor rá fog ragadni a tészta.
  3. Ha bekenjük zsiradékkal a sütőfelületet. Nem kell, mert, ha elég forró a sütő, nem kell külön olajjal/zsírral bekenni!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

6 − 1 =