Ha van két-három szabad óránk, akkor készítsük el a sajtos-tejfölös tallért, ami viszonylag sok munkával jár, de megéri a fáradtságot! Mi egy múlt századi, öntött vas sütőt használtunk az elkészítéséhez, amit a gáztűzhelyen melegítettünk, de akár gofrisütőben is elkészíthető.
Mindig megemlítjük a recept elején, ha valami hamar elkészül, ezzel a sós süteménnyel azonban van munka bőven! Viszont cserébe napokig eltartható, finom ropogtatni való csemegét kapunk, ami ideális tévénézéshez, nassoláshoz, borozgatáshoz, stb.
Lássuk a receptet!
Sajtos-tejfölös tallér hozzávalók
- 1 kg liszt,
- 30 dkg reszelt sajt
- 25 dkg margarin,
- 1 sütőpor ,
- 4 dl tejföl ,
- 2 db tojás,
- 1 evőkanál só.
Sajtos-tejfölös tallér sütése
- Az alapanyagokat összedolgozzuk.Ízlés szerint diónyi (mogyorónyi) golyócskákat formálunk a tésztából.
- Elhelyezzük a felforrósított tallérsütőben úgy, hogy a kilapított golyók ne érjenek össze.
- Mindkét oldalát egy-két perc alatt barnára sütjük.
Hol tudjuk elhibázni?
- Egyenletesen dolgozzuk el az alapanyagokat, majd megfelelő méretű golyócskákat gyúrjunk belőle.
- Ha nem várjuk meg hogy felforrósodjon a tallérsütő, akkor rá fog ragadni a tészta.
- Ha bekenjük zsiradékkal a sütőfelületet. Nem kell, mert, ha elég forró a sütő, nem kell külön olajjal/zsírral bekenni!