Recept:
Nem csak farsang alkalmából lehet fánkot készíteni. A sonkás fánk remek húsvéti vendégváró sós sütemény, semmi köze a farsangi fánkhoz.
A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel, és a tojással. Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyre téve megkelesztjük. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert darált sonkahalmokat teszünk egyenlő távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket középre véve kiszúrjuk. Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.
Hozzávalók
- 30-30 dkg burgonya és liszt,
- 20 dkg főtt füstölt sonka,
- 2 dkg élesztő,
- 4 dl tej,
- 1 tojás,
- 2-3 evőkanál tejföl,
- 3 dl olaj,
- só.
Tálalás
Vendégváró húsvétra? Akkor a sör és/vagy a bor közelébe helyezzük.
Trükk
Nem tudja mi az élesztő felfuttatásának a módszere? Nézze meg a konyhatechnológia rovatunkban!