Sonkás fánk

Recept:

Nem csak farsang alkalmából lehet fánkot készíteni. A sonkás fánk remek húsvéti vendégváró sós sütemény, semmi köze a farsangi fánkhoz.

A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel, és a tojással. Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyre téve megkelesztjük. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert darált sonkahalmokat teszünk egyenlő távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket középre véve kiszúrjuk. Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.

Hozzávalók

  • 30-30 dkg burgonya és liszt,
  • 20 dkg főtt füstölt sonka,
  • 2 dkg élesztő,
  • 4 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 2-3 evőkanál tejföl,
  • 3 dl olaj,
  • só.

Tálalás

Vendégváró húsvétra? Akkor a sör és/vagy a bor közelébe helyezzük.

Trükk

Nem tudja mi az élesztő felfuttatásának a módszere? Nézze meg a konyhatechnológia rovatunkban!

Az összes recept – kedvenc receptek
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − egy =

Scroll to top