Medvehagymás sonkás csiga

Ez a recept egy kelt tésztás, medvehagymás, sajtos, sonkás csiga variáció. Kitűnő csemege nassoláshoz, borozgatáshoz, vagy bármilyen alkalomra!  Sós sütemény. Medvehagymával készítettünk már pogácsát , itt az ideje egy újabb medvehagymás sós süti elkészítésének!

Elsőként elkészítjük a kelt tésztát. Majd következik a krém, a csiga összetekerése és a sütés. Ugye milyen egyszerű? Természetesen a receptben képekkel és részletes leírással is segítek elkészíteni a medvehagymás sajtos csigát.

Megjegyzem, lehet hasonló sütit készíteni leveles tésztából is, de az már egy másik recept és erről a recept alján beszélek bővebben. Most maradjunk az eredeti, kelt tésztás változatnál:

Medvehagymás sajtos sonkás csiga recept

Hozzávalók a kelt tésztához:

  • 60 dkg finomliszt,
  • 320 ml langyos tehéntej,
  • 30 g friss élesztő,
  • 0,5 dl napraforgóolaj,
  • 1 csipet kristálycukor,
  • 1 csipet só,
  • 2 db tojássárgája.

Hozzávalók a medvehagymás, sajtos, sonkás töltelékhez

  • 1 csokor friss medvehagyma,
  • 50 g vaj,
  • 200 g cheddar lapka sajt,
  • 200 g füstölt sonka,
  • 1 csipet só, fehérbors ízlés szerint.

A csigák tetejének kenéséhez még kell 1 db tojás.

Medvehagymás sajtos-sonkás csiga elkészítése

Recept lépésről lépésre.

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukrozott langyos tejben kb. 10-15 perc alatt, majd ezt keverd össze az átszitált liszttel, a tojássárgájával, az olajjal és a sóval.
  2. Dagaszd az így összeállított tésztát. Akár kézzel, akár géppel dagasztasz, csak akkor vagy kész, ha a tészta már nem ragad és a felülete szép egyenletes, amikor bucit formálsz belőle.
  3. Kb.: egy órán át kell keleszteni szobahőmérsékleten a tésztát. Mi kelesztő tálat használtunk, de megteszi egy konyharuhával letakart, kilisztezett edény is.

    Medvehagymás csiga tésztája
    A kis képen az ilyen volt állapotot látod. A tészta kétszeresére kelt!
  4. Miután szépen megnőtt a tészta térfogata, vágd ketté, nyújtsd ki mindkét részt a lehető legvékonyabbra.
  5. A megtisztított (megmosott, lecsepegtetett) medvehagymát aprító géppel aprítsd egészen finomra.

    Medvehagyma megtisztítva
    Egy szűrőben a medvehagyma épp lecsöpög átmosás után
  6. Add hozzá a sonkát, a mikróban megolvasztott vajat és az aprító gépben keverd össze a krémet. Ez így már megfelelő ízt ad a tölteléknek, de ha intenzívebb hatást szeretnél, sóval, fehér borssal tovább ízesítheted. Egy homogén, kenhető krémet kapsz, amit rákenhetsz a tésztákra.
  7. A tésztára egyenletesen kend rá a medvehagymás krémet, majd tépkedd rá a cheddar sajtot.

    A medvehagymás krémet kend a tésztára
    Finoman kenhető krémet kapsz, kend el egyenletesebben, mint én…
  8. Óvatosan tekerd fel a megtöltött tésztákat, majd egy éles késsel 1-1,5 cm vastag szeletekre vágd fel őket. Ez adja a csiga formát.
  9. Kapcsold be a sütőt 180°-ra, hogy amikor használni kell, már elő legyen melegítve!
  10. A lapos tepsire teríts sütőpapírt, mert a sajt alul ki fog folyni (nem nagyon, de kifolyik), miközben sül a medvehagymás csiga.
  11. Egyenletesen rakosgasd rá a csigákat, takard le tiszta egy konyharuhával, majd pihentesd így egy fél órát.
  12. Már csak a tojás van hátra, azt még nem használtuk fel: verd fel, majd egyenletesen kend be vele a csigák tetejét.

    Felvert tojással kend meg a tetejét a csigáknak
    Felvert tojással kend meg a tetejét a csigáknak
  13. Mehet a sütőbe! 180°-on, kb.: 20 perc alatt készre sül. Ha bizonytalan vagy abban, hogy megfelelően átsült-e, végezz tűpróbát! Beszúrsz egy hústűt a csiga tésztájába. Akkor lesz jó a süti, ha miután kihúztad a tűt, nem tapadt rá tészta.
  14. Szerintem langyosan a legfinomabb, így tálald. (Kihűlni úgysem lesz ideje, mert elkapkodják…)
MEdvehagymás sajtos sonkás csiga a tepsin
Szerintem gyönyörű! És milyen finom!

Ha túl sok odahaza a medvehagyma, akkor főfogásként készíthetsz medvehagymás csirkemellet főfogásként.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Variációk a medvehagymás sajtos sonkás csiga elkészítésére

Először is nem kell a krémet túl fűszerezni, a receptben szereplő sót és fehér borsot akár el is hagyhatod. Ha nem szereted a túl fűszeres sütiket, akkor hagyd el ezt a két összetevőt.

Ha lerövidítenéd az elkészítést, használhatsz bolti leveles tésztát a kelt tészta helyett. Nem lesz ugyan ilyen, de az is egyfajta medvehagymás sajtos sonkás csiga lesz.

Cheddar lapka sajtot használtunk, mert szerintem ezzel a legegyszerűbb és a legfinomabb ez a fajta sós süti. Ha egészben veszed a cheddar sajtot, akkor csak reszeld le és NE keverd a krémhez, hanem miután megkented a tésztákat, szórd rá egyenletesen.

Más típusú sajttal még nem próbáltam ezt a medvehagymás sonkás csiga receptet. És Te?

Összefoglaló

Kipróbált medvehagymás, sajtos, sonkás csiga recept

Ez a recept egy kelt tésztás, sajtos, medvehagymás sonkás csiga variáció. Kitűnő csemege nassoláshoz, borozgatáshoz. Próbáld ki!

Típus: Desszert, sós süti, sajtos süti, medvehagymás

Nemzeti konyha: Magyar

Előkészítési idő: PT20M

Főzési idő: PT110M

Összes idő: PT2H10M

Hozzávalók:

  • liszt
  • tej
  • élesztő
  • olaj
  • kristálycukor
  • fehér bors
  • medvehagyma
  • lapka sajt
  • vaj
  • füstölt sonka
  • tojás
  • tojássárgája

Recept útmutatások: A medvehagymás sonkás csiga tésztáját és töltelékét is könnyedén el tudod készíteni, ha követed ennek a receptnek a leírását és a fotóit. Próbáld ki!

Szerkesztő Értékelése:
4.89

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

11 − négy =