Ez a recept egy kelt tésztás, medvehagymás, sajtos, sonkás csiga variáció. Kitűnő csemege nassoláshoz, borozgatáshoz, vagy bármilyen alkalomra! Sós sütemény. Medvehagymával készítettünk már pogácsát , itt az ideje egy újabb medvehagymás sós süti elkészítésének!
Elsőként elkészítjük a kelt tésztát. Majd következik a krém, a csiga összetekerése és a sütés. Ugye milyen egyszerű? Természetesen a receptben képekkel és részletes leírással is segítek elkészíteni a medvehagymás sajtos csigát.
Megjegyzem, lehet hasonló sütit készíteni leveles tésztából is, de az már egy másik recept és erről a recept alján beszélek bővebben. Most maradjunk az eredeti, kelt tésztás változatnál:
Medvehagymás sajtos sonkás csiga recept
Hozzávalók a kelt tésztához:
- 60 dkg finomliszt,
- 320 ml langyos tehéntej,
- 30 g friss élesztő,
- 0,5 dl napraforgóolaj,
- 1 csipet kristálycukor,
- 1 csipet só,
- 2 db tojássárgája.
Hozzávalók a medvehagymás, sajtos, sonkás töltelékhez
- 1 csokor friss medvehagyma,
- 50 g vaj,
- 200 g cheddar lapka sajt,
- 200 g füstölt sonka,
- 1 csipet só, fehérbors ízlés szerint.
A csigák tetejének kenéséhez még kell 1 db tojás.
Medvehagymás sajtos-sonkás csiga elkészítése
Recept lépésről lépésre.
- Futtasd fel az élesztőt a cukrozott langyos tejben kb. 10-15 perc alatt, majd ezt keverd össze az átszitált liszttel, a tojássárgájával, az olajjal és a sóval.
- Dagaszd az így összeállított tésztát. Akár kézzel, akár géppel dagasztasz, csak akkor vagy kész, ha a tészta már nem ragad és a felülete szép egyenletes, amikor bucit formálsz belőle.
- Kb.: egy órán át kell keleszteni szobahőmérsékleten a tésztát. Mi kelesztő tálat használtunk, de megteszi egy konyharuhával letakart, kilisztezett edény is.
- Miután szépen megnőtt a tészta térfogata, vágd ketté, nyújtsd ki mindkét részt a lehető legvékonyabbra.
- A megtisztított (megmosott, lecsepegtetett) medvehagymát aprító géppel aprítsd egészen finomra.
- Add hozzá a sonkát, a mikróban megolvasztott vajat és az aprító gépben keverd össze a krémet. Ez így már megfelelő ízt ad a tölteléknek, de ha intenzívebb hatást szeretnél, sóval, fehér borssal tovább ízesítheted. Egy homogén, kenhető krémet kapsz, amit rákenhetsz a tésztákra.
- A tésztára egyenletesen kend rá a medvehagymás krémet, majd tépkedd rá a cheddar sajtot.
- Óvatosan tekerd fel a megtöltött tésztákat, majd egy éles késsel 1-1,5 cm vastag szeletekre vágd fel őket. Ez adja a csiga formát.
- Kapcsold be a sütőt 180°-ra, hogy amikor használni kell, már elő legyen melegítve!
- A lapos tepsire teríts sütőpapírt, mert a sajt alul ki fog folyni (nem nagyon, de kifolyik), miközben sül a medvehagymás csiga.
- Egyenletesen rakosgasd rá a csigákat, takard le tiszta egy konyharuhával, majd pihentesd így egy fél órát.
- Már csak a tojás van hátra, azt még nem használtuk fel: verd fel, majd egyenletesen kend be vele a csigák tetejét.
- Mehet a sütőbe! 180°-on, kb.: 20 perc alatt készre sül. Ha bizonytalan vagy abban, hogy megfelelően átsült-e, végezz tűpróbát! Beszúrsz egy hústűt a csiga tésztájába. Akkor lesz jó a süti, ha miután kihúztad a tűt, nem tapadt rá tészta.
- Szerintem langyosan a legfinomabb, így tálald. (Kihűlni úgysem lesz ideje, mert elkapkodják…)
Ha túl sok odahaza a medvehagyma, akkor főfogásként készíthetsz medvehagymás csirkemellet főfogásként.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Variációk a medvehagymás sajtos sonkás csiga elkészítésére
Először is nem kell a krémet túl fűszerezni, a receptben szereplő sót és fehér borsot akár el is hagyhatod. Ha nem szereted a túl fűszeres sütiket, akkor hagyd el ezt a két összetevőt.
Ha lerövidítenéd az elkészítést, használhatsz bolti leveles tésztát a kelt tészta helyett. Nem lesz ugyan ilyen, de az is egyfajta medvehagymás sajtos sonkás csiga lesz.
Cheddar lapka sajtot használtunk, mert szerintem ezzel a legegyszerűbb és a legfinomabb ez a fajta sós süti. Ha egészben veszed a cheddar sajtot, akkor csak reszeld le és NE keverd a krémhez, hanem miután megkented a tésztákat, szórd rá egyenletesen.
Más típusú sajttal még nem próbáltam ezt a medvehagymás sonkás csiga receptet. És Te?
Összefoglaló
Kipróbált medvehagymás, sajtos, sonkás csiga recept
Ez a recept egy kelt tésztás, sajtos, medvehagymás sonkás csiga variáció. Kitűnő csemege nassoláshoz, borozgatáshoz. Próbáld ki!
Típus: Desszert, sós süti, sajtos süti, medvehagymás
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT20M
Főzési idő: PT110M
Összes idő: PT2H10M
Hozzávalók:
- liszt
- tej
- élesztő
- olaj
- kristálycukor
- só
- fehér bors
- medvehagyma
- lapka sajt
- vaj
- füstölt sonka
- tojás
- tojássárgája
Recept útmutatások: A medvehagymás sonkás csiga tésztáját és töltelékét is könnyedén el tudod készíteni, ha követed ennek a receptnek a leírását és a fotóit. Próbáld ki!
4.89