Ritka a kifli sütés házilag, mint a fehér holló. Mert ez az a péksütemény, amit általában a boltban vesz meg az ember. Pedig a kifli is akkor a legfinomabb, ha magad készíted, a saját szád íze szerint.
Ha eddig nem tudtad hogyan állj neki, akkor van egy jó hírem. Ez alapján az egyszerű recept alapján Te is könnyedén elkészítheted. Ha képes vagy pár perccel korábban felkelni mint szoktál, akkor reggelire te készítheted a családnak a friss péksüteményt!
Élesztős, kelt tésztás, vajas kiflit készítünk. Jöjjön a recept!
Kifli recept házilag
Kelt tésztából sütjük a kifliket, de sokat nem kell vacakolni a kelesztéssel, majd meglátod.
Hozzávalók
- 2,5 dkg élesztő,
- 35 dkg liszt,
- 2,5 dl tej,
- 2,5 dkg vaj,
- 1 evőkanál cukor,
- 1 teáskanál só,
- tej a kenéshez.
Kifli sütés lépésről lépésre
- Futtasd fel az élesztőt a meleg, cukrozott tejjel.
- A lisztet tedd egy keverőtálba, add hozzá a só, és az olvasztott vajat.
- Keverd össze, majd öntsd bele az élesztős tej is.
- Egy-két perc alatt dagaszd készre a tésztát.
- Amikor elkészült a tészta, vedd kétfelé, nyújtsd ki.
- A kinyújtott lapokat vágd 4 részre és nyújtsd tovább olyan vékonyra, amilyenre csak lehet.
- A kifli sütés következő lépése a kifli feltekerése: a szélesebb részénél kezdve kezd, kifli alakúra formázd, majd rakd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Amikor az összes házilag feltekert kifli a tepsin van, kend meg a tetejüket egy kevés tejjel.
- Kapcsold be a sütőt 200 fokra (előmelegítés), kb.: 15 percig melegítsd a sütőt, addig megkel a kifli is.
- Tedd a sütőt alsó-felső állásba, tegyél az aljára egy kisebb tepsiben vizet.
- Tedd be a kifliket a sütő közepébe és negyed óra alatt süsd készre. A kifli színéből jól láthatod majd, mikor van kész.
Ez a kifli frissen a legfinomabb, úgyhogy sokáig ne tartogasd. Ha letakarás nélkül sokáig előhagyod, akkor bekeményedik a két vége, ropogós lesz.
(Nálunk nem bírt megkeményedni, szinte azonnal, még melegen elfogyott a házilag készített kifli…)
A következő kép alatt adok egy tuti tippet, amivel feldobhatod a kiflidet! De előtte hadd hívjam fel a figyelmedet egy másik sós kifli féleségre. Nézd meg a kefires croissant receptjét!
Egy tipp a végére: ha meg szeretnéd bolondítani egy kicsit ezt a péksüteményt, akkor sütés előtt nagy szemű sóval, köménymaggal, vagy szezám maggal szórd meg a tetejét. Ekkor viszont ne tejjel (ahogy a receptben van), hanem tojássárgájával kend meg a kifliket, azután szórd rájuk a díszítést.