Babos pogácsa

pogácsa, pogácsák, pogácsa receptA babos pogácsa receptjéhez a babot előző este beáztatjuk, majd ledaráljuk. Egy újabb népszerű pogácsa recept, ahogy mi készítjük. A sós sütemény állítólag Sopronból származik, ahol a szőlő művelő poncihterek babot ültettek a szőlőtőkék közé és a borozgatásokhoz szívesen fogyasztottak babos pogácsát.

Mi négyszer hajtogatjuk a babos pogácsa tésztáját, így lesz a legfinomabb. Mi az a tészta hajtogatás? Természetesen az is kiderül a receptből, de azt tudni kell, hogy ha ezt a fázist elhagyod, akkor sűrű, tömény lesz a pogácsád és nem az a finom lágy sós süti, amilyennek korábban kóstoltad, vagy esetleg elképzelted.

Lássuk, hogy készül a soproni nassolnivaló:

Babos pogácsa recept

Hozzávalók

  • 40 dkg sertészsír,
  • 20 dkg barna szárazbab,
  • 1 kg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 2 tojás,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 dkg élesztő,
  • cukor, őrölt bors, só.

Babos pogácsa elkészítése

  1. Az előző este beáztatott babot sós vízben megfőzzük, húsdarálón átdaráljuk.
  2. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a babot.

    Babos pogácsa: felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban
    Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban
  3. Sóval, borssal ízesítjük, jól összegyúrjuk, majd a tésztát kb.: 10 – 15 percig pihentetjük.
  4. Négyszer hajtogatjuk úgy, hogy a kb.: 1 cm vastagságúra nyújtott tésztát jobbról behajtjuk a 2/3-ig, majd balról ráhajtjuk a maradék 1/3-ot, így három réteget kapunk. Hajtogatásonként 20 perc szünetet iktassunk be!
  5. A hajtogatások után újra kinyújtjuk, a tetejét pogácsamintára bevagdaljuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapírral borított alacsony falú tepsire rakjuk úgy, hogy a pogácsák egymáshoz ne legyenek túl közel!
  7. A tetejét felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben 200 C fokon, hőlégkeveréses állásban kb: 20 perc alatt pirosra sütjük.

Tudod mivel díszítheted a babos pogácsát? A sütés előtt félig belenyomsz a tetejébe egy főtt babszemet!

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Babos pogácsa recept
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 + tizenhárom =

Scroll to top

Az oldal cookiekat (sütiket) használ! Részletek

A hatályos jogszabályok alapján kötelező tájékoztatni a látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ és tárol a számítógépén. Ha ezt nem szeretné, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását, vagy zárja be a weboldalt. Mik azok a cookie-k? Hogyan tudja tiltani a tárolásukat? Hogyan kezelem a személyes adatokat? Mindenre választ ad a részletes adatvédelmi és cookie tájékoztatóm.

Close