A babos pogácsa receptjéhez a babot előző este beáztatjuk, majd ledaráljuk. Egy újabb népszerű pogácsa recept, ahogy mi készítjük. A sós sütemény állítólag Sopronból származik, ahol a szőlő művelő poncihterek babot ültettek a szőlőtőkék közé és a borozgatásokhoz szívesen fogyasztottak babos pogácsát.
Mi négyszer hajtogatjuk a babos pogácsa tésztáját, így lesz a legfinomabb. Mi az a tészta hajtogatás? Természetesen az is kiderül a receptből, de azt tudni kell, hogy ha ezt a fázist elhagyod, akkor sűrű, tömény lesz a pogácsád és nem az a finom lágy sós süti, amilyennek korábban kóstoltad, vagy esetleg elképzelted.
Lássuk, hogy készül a soproni nassolnivaló:
Babos pogácsa recept
Hozzávalók
- 40 dkg sertészsír,
- 20 dkg barna szárazbab,
- 1 kg liszt,
- 2 dl tej,
- 2 tojás,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg élesztő,
- cukor, őrölt bors, só.
Babos pogácsa elkészítése
- Az előző este beáztatott babot sós vízben megfőzzük, húsdarálón átdaráljuk.
- Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a babot.
Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban - Sóval, borssal ízesítjük, jól összegyúrjuk, majd a tésztát kb.: 10 – 15 percig pihentetjük.
- Négyszer hajtogatjuk úgy, hogy a kb.: 1 cm vastagságúra nyújtott tésztát jobbról behajtjuk a 2/3-ig, majd balról ráhajtjuk a maradék 1/3-ot, így három réteget kapunk. Hajtogatásonként 20 perc szünetet iktassunk be!
- A hajtogatások után újra kinyújtjuk, a tetejét pogácsamintára bevagdaljuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral borított alacsony falú tepsire rakjuk úgy, hogy a pogácsák egymáshoz ne legyenek túl közel!
- A tetejét felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben 200 C fokon, hőlégkeveréses állásban kb: 20 perc alatt pirosra sütjük.
Tudod mivel díszítheted a babos pogácsát? A sütés előtt félig belenyomsz a tetejébe egy főtt babszemet!