A sajtos rúd recept lényege a tejben felfuttatott élesztővel készült tészta, tetején tojássárgája, sajt és szezámmag. A sós sütemények egyik legkelendőbb típusa, a sós rúd és a sonkás stangli mellett ezt szeretjük a legjobban!
Ha mindent jól csinálunk ilyen tányért lehet összerakni a finom sajtos nassolni valóból:
Ennél a sajtos sütinél is igaz, hogy amilyen minőségű alapanyagot használsz, olyan minőségű lesz a süteményed. A fasírt sem készíthető el akár milyen húsból, itt is figyelj oda, hogy milyen sajtot szórsz a sajtosrúd tetejére és milyen margarint, tejfölt használsz! Ha minőségi anyagokat gyűjtesz össze, akkor is olcsó recept marad a sajtos rúdé:
Sajtos rúd recept
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- 1 pohár tejföl,
- 25 dkg margarin,
- 20 dkg kemény sajt,
- 1 kiskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1-1,5 dl tej
Sajtos rúd elkészítése
- Összekeverjük a lisztet, a tejfölt és a margarint.
- Megsózzuk, majd a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Ha nem megy, akkor így csináld: élesztő felfuttatása
- Érdemes kb.: fél órát pihentetni a tésztát, majd ezután ízlés szerinti vastagságra kisodorjuk.
- A tetejét megkenjük tojássárgájával, majd meghintjük reszelt sajttal, ízlés szerint szezámmaggal.
- Vágó tárcsával (derelye metszővel) rudakat metszünk belőle, majd forró sütőben aranysárgára kisütjük.
A sós sütik kedvelői igazán nem panaszkodhatnak: a kategória egyik legfinomabb receptjét osztottuk meg velük a sajtos rúd receptünkkel!
A recept végén elárulunk egy sajtos trükköt: ha túl puha a sajt és csak morzsolódik a reszelőn, akkor tedd be a fagyasztóba addig, amíg megkeményedik. Ezután már szép egyenletesen le tudod reszelni!