Omlós tepertős pogácsa

Van már egy tepertős pogácsa, – vagy ha jobban tetszik töpörtyűs pogácsa – recept az oldalunkon, az alábbi leírás azonban valamennyire eltér tőle. Élesztővel és rum hozzáadásával készítjük a tésztát.

Hagyományos nassolnivaló a pogácsa, borozgatáshoz, sörözéshez kiváló! Disznótor idején még sokan kisütik a zsírszalonnát, kinyomják belőle a zsírt, a visszamaradó töpörtyűvel azonban – mivel nem szeretik. Nem tudnak mit kezdeni. Tévedés!

Tepertős pogácsa | kedvenc-receptek.hu

Omlós töpörtyűs pogácsa receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt,
  • 20 dkg töpörtyű,
  • 2 dkg élesztő,
  • 10 dkg zsír,
  • őrölt bors,
  • 3 dl tejföl,
  • 3 cl rum,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 tojás,
  • só.

Elkészítése

  1. Az élesztőt 10 dkg liszttel, kevés langyos vízzel elkészítjük, letakarva megkelesztjük.
  2. A töpörtyűt ledaráljuk és összedolgozzuk a langyos zsírral.
  3. A durvára szitált lisztbe morzsoljuk a bekevert töpörtyűt, megsózzuk, borssal fűszerezzük.
  4. Hozzáadjuk a tejfölt és a rumot, valamint a megkelt kovászt és a tojások sárgáját.
  5. Jól összegyúrjuk és hideg helyen 2-3 órát pihentetjük.
  6. Pogácsaszaggatóval (megfelelő méretű pohárral) kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

Hasonló receptek, gasztro írások

Szólj hozzá!

öt × 4 =

Az oldal cookiekat (sütiket) használ! Részletek

A hatályos jogszabályok alapján kötelező tájékoztatni a látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ és tárol a számítógépén. Ha ezt nem szeretné, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását, vagy zárja be a weboldalt. Mik azok a cookie-k? Hogyan tudja tiltani a tárolásukat? Hogyan kezelem a személyes adatokat? Mindenre választ ad a részletes adatvédelmi és cookie tájékoztatóm.

Close