Omlós tepertős pogácsa

Van már egy tepertős pogácsa, – vagy ha jobban tetszik töpörtyűs pogácsa – recept az oldalunkon, az alábbi leírás azonban valamennyire eltér tőle. Élesztővel és rum hozzáadásával készítjük a tésztát.

Hagyományos nassolnivaló a pogácsa, borozgatáshoz, sörözéshez kiváló! Disznótor idején még sokan kisütik a zsírszalonnát, kinyomják belőle a zsírt, a visszamaradó töpörtyűvel azonban – mivel nem szeretik. Nem tudnak mit kezdeni. Tévedés!

Tepertős pogácsa | kedvenc-receptek.hu

Omlós töpörtyűs pogácsa receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt,
  • 20 dkg töpörtyű,
  • 2 dkg élesztő,
  • 10 dkg zsír,
  • őrölt bors,
  • 3 dl tejföl,
  • 3 cl rum,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 tojás,
  • só.

Elkészítése

  1. Az élesztőt 10 dkg liszttel, kevés langyos vízzel elkészítjük, letakarva megkelesztjük.
  2. A töpörtyűt ledaráljuk és összedolgozzuk a langyos zsírral.
  3. A durvára szitált lisztbe morzsoljuk a bekevert töpörtyűt, megsózzuk, borssal fűszerezzük.
  4. Hozzáadjuk a tejfölt és a rumot, valamint a megkelt kovászt és a tojások sárgáját.
  5. Jól összegyúrjuk és hideg helyen 2-3 órát pihentetjük.
  6. Pogácsaszaggatóval (megfelelő méretű pohárral) kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + tizenegy =

Scroll to top