Van már egy tepertős pogácsa, – vagy ha jobban tetszik töpörtyűs pogácsa – recept az oldalunkon, az alábbi leírás azonban valamennyire eltér tőle. Élesztővel és rum hozzáadásával készítjük a tésztát.
Hagyományos nassolnivaló a pogácsa, borozgatáshoz, sörözéshez kiváló! Disznótor idején még sokan kisütik a zsírszalonnát, kinyomják belőle a zsírt, a visszamaradó töpörtyűvel azonban – mivel nem szeretik. Nem tudnak mit kezdeni. Tévedés!
Omlós töpörtyűs pogácsa receptje
Hozzávalók
- 60 dkg liszt,
- 20 dkg töpörtyű,
- 2 dkg élesztő,
- 10 dkg zsír,
- őrölt bors,
- 3 dl tejföl,
- 3 cl rum,
- 2 tojás sárgája,
- 1 tojás,
- só.
Elkészítése
- Az élesztőt 10 dkg liszttel, kevés langyos vízzel elkészítjük, letakarva megkelesztjük.
- A töpörtyűt ledaráljuk és összedolgozzuk a langyos zsírral.
- A durvára szitált lisztbe morzsoljuk a bekevert töpörtyűt, megsózzuk, borssal fűszerezzük.
- Hozzáadjuk a tejfölt és a rumot, valamint a megkelt kovászt és a tojások sárgáját.
- Jól összegyúrjuk és hideg helyen 2-3 órát pihentetjük.
- Pogácsaszaggatóval (megfelelő méretű pohárral) kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.