Aki szereti az egyszerű, tepsis ételeket, annak kitűnő választás lesz a tepsis tarja savanyú káposztával. Nem nehéz elkészíteni, laktató, és számtalan finom ízt képes egyetlen tepsiben összesűríteni, majd a tányérra varázsolni!
Ebben a receptben nem fukarkodunk az ízekkel: a savanyú káposzta és a tarja mellé füstölt kolbászt és bacon szalonnát is teszünk a tepsibe.
A receptnek számtalan változata létezik, többet kipróbáltunk, végül nekünk ez vált be:
Tepsis tarja recept savanyú káposztával
Az egyébként is egyszerű receptet képekkel illusztráltuk, így tényleg pofon egyszerűen el tudod majd készíteni az ételt. Sőt, le is videóztam, ahogy készül az étel. A videót a recept alján találod.
Hozzávalók
- 5 szelet bacon szalonna,
- 50 dkg savanyú káposzta,
- 60 dkg sertéstarja,
- 1 db közepes méretű lilahagyma,
- 30 dkg füstölt kolbász,
- 4 db babérlevél,
- 2,5 dl száraz fehér bor,
- só, bors.
Tepsis tarja elkészítése lépésről lépésre
Én tepsi helyett egy 17 cm × 27 cm méretű tűzálló tálat használtam ehhez a recepthez. (Könnyebb mosogatni, mint a tepsit).
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, mosd meg a húst és kb 0,8 cm-es vastagságúra szeleteld fel, pucold meg és nagyjából szeleteld fel a lilahagymát.
- A tűzálló tál alját takard be az 5 szelet bacon szalonnával.
- A bacont előmelegített sütőben süsd üvegesre.
- A tűzálló tálat vedd ki, a tarja szeleteket rakd egyenletesen szétoszlatva a baconre.
- Fűszerezd, azaz sózd és borsozd meg.
- Rakd következő rétegként a felkarikázott kolbászt, a szeletelt lilahagymát és a babérlevelet, majd vastagon borítsd be a savanyú káposztával.
- Most jön a tepsis tarja savanyú káposztával recept pikáns része: önts az ételre 2,5 dl finom, száraz fehérbort.
- Borítsd be a tálat alufóliával tedd az ételt a meleg sütőbe, és 180 fokon, légkeveréses állásban 90 percig süsd a fólia alatt.
- Vedd ki a sütőből a tálat, vedd le a fóliát és tedd vissza a sütőbe. 15 perc alatt süsd készre!
A savanyú káposztás tepsis sült tarja tálalása
A tepsis tarja savanyú káposztával kiváló egytálétel: a hús és a többi finomság együtt sülnek az edényben, így készül az önmagában is felszolgálható, teljes értékű fogás.
Mint a legtöbb sült húsnak, a tepsi tarjának is jót tesz, ha a sütőből kivéve nagyjából negyed órán át pihenteted, csak utána tálalod. Ha kihűlt, a hűtőben néhány napig eláll, és újramelegítve is nagyon finom.
Az ételhez nem készítünk külön köretet, nem kell semmivel sem bajlódni, ami megbonyolítaná, vagy időben elnyújtaná a tepsis tarja elkészítését.
A tálaláshoz kizárólag tejfölre és friss, fehér kenyérre van szükség. Ízlés szerint – díszítésként – friss zöldség zölddel megszórhatod.
Tepsis tarja savanyú káposztával – recept videó
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Összefoglalás
Tepsis tarja recept savanyú káposztával
Aki szereti a savanyú káposztás, sertés húsos ételeket, annak ez a recept kihagyhatatlan! Próbáld ki és meglátod, milyen egyszerűen elkészíthető.
Típus: Főétel, egytálétel
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT20M
Főzési idő: PT1H45M
Összes idő: PT2H05M
Hozzávalók:
- savanyú káposzta
- fehérbor
- bacon szalonna
- sertéstarja
- lilahagyma
- só
- bors
- füstölt kolbász
- babérlevél
Recept útmutatások: Igazi ízbomba készül füstöltkolbászból, sertéstarjából és hagymából, ha elkészíted a savanyú káposztás, tepsis tarját. A végén ne felejtsd el a bort!
4.85
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is.