Székelykáposzta recept

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

A székelykáposzta recept savanyú káposztából és sertéshúsból készül. Egy finom, hagyományos székelykáposzta készül, melyet úgy is emlegetnek, hogy székelygulyás leves. A hozzávalókhoz lehetőleg úgy válogassuk össze a húsrészeket, hogy sovány és zsíros darab egyforma arányban kerüljön az ételbe!

Székelykáposzta lábasban

A sűrű székelygulyás leves elkészítéséhez általában oldalast, lapockát, dagadót és csülök kicsontozott húsát vásárolunk hozzávalóként. A recept elkészítésének első lépéseként egy pörköltet csinálunk, aztán jöhet a többi lépés. A savanyú levesünk elkészítéséhez vöröshagymát is használunk hozzávalóként. Ha még nem olvastad volna, itt adunk tippeket ahhoz, hogyan bánj ügyesebben a hagymával a konyhában.

A recept alatt azt is elmondjuk, mi köze a székelyeknek a székelykáposztához és vajon melyik híres költőnk kedvence volt ez az egyszerű, ám annál finomabb étel. Előtte azonban lássuk a hozzávalókat és az elkészítés módját lépésről lépésre!

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéshús(lapocka, dagadó, oldalas, csülök),
  • 3-4 evőkanál olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 80 dkg savanyú káposzta,
  • 3 dl tejföl,
  • köménymag,
  • pirospaprika,
  • só.

Székelykáposzta recept elkészítése egyszerűen:

Székelykáposzta recept

A székelykáposzta hagyományos elkészítése húsozással kezdődik, melyhez lapockát, oldalast, dagadót, csülök kicsontozott húsát használjuk.

Lehetőleg úgy válogassuk össze a húsrészeket, hogy sovány és zsíros egyforma arányban kerüljön bele!

  1. Első lépésként alaposan mossuk meg a húst, majd szárítsuk meg.
  2. Olajban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk köménymaggal, majd pirospaprikával.
  3. Azonnal beletesszük a kockára vágott húst, megsózzuk, és fedővel letakarva – kezdetben víz hozzáadása nélkül – pároljuk.
  4. Szükség szerint időnként kevés vizet öntünk alá.
  5. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a megmosott káposztát, és letakarva készre pároljuk. Ügyelve arra, hogy ne főzzük túl puhára a káposztát.
  6. Friss, fehér kenyérrel és krémes tejföllel tálaljuk (ahogy a fenti fotón is látod).

A Székelykáposzta eredete – mi köze a székelyekhez?

Az elején szögezzük le, a székelygulyás és a székelyek között semmiféle összefüggés nincs. A wikipédia cikke szerint az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt.

1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székelykáposzta” néven hivatkozott az ételre.

Székelygulyás leves

Ha további érdekes ételnevekről akarsz olvasni, nézd meg a Most végre megtudod, honnan kapta a nevét egy-egy híres étel! című cikkünket a gasztroblogban!

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Egyszerű székelykáposzta recept
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Leves receptek, Receptek képekkel, Sertés receptek Címke: , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + hét =