Krumplis, töpörtyűs pogácsa

A krumplis töpörtyűs pogácsa sós sütemény. Így kezdjük el: az élesztőt a tejbe morzsoljuk, a cukorral felfuttatjuk…

Krumplis, töpörtyűs pogácsa receptje

Hozzávalók

3,5 dkg élesztő,
kb. 1 dl langyos tej,
csipetnyi cukor,
20 dkg héjában főtt burgonya,
10 dkg töpörtyű,
1 tojássárgája,
2 dl tejföl,
60 dkg liszt,
1 kiskanál só
a nyújtáshoz liszt,
a tepsi kikenéséhez egy kis vaj,
a tészta lekenéséhez tojás.

Krumplis, töpörtyűs pogácsa elkészítése

Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, a cukorral felfuttatjuk.
Ezután az élesztőt a főtt, áttört burgonyával, az apróra vágott töpörtyűvel, a tojássárgájával, a tejföllel, meg a liszttel, megsózva összegyúrjuk.
Letakarva meleg helyen kb. 50 perc alatt megkelesztjük.
Utána enyhén lisztezett gyúrólapon fél centi vastagra lapítjuk, 5-6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk.
A tetejét felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb fél óráig sütjük.

Libri könyvajánló:

Hasonló receptek

  • Marcsi pogácsájaMarcsi pogácsája Marcsi pogácsájához felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd kiszaggatjuk, megsütjük. A sós sütemény […]
  • Omlós tepertős pogácsaOmlós tepertős pogácsa Disznótor idején kisütik a zsírszalonnát, kinyomják belőle a zsírt, a visszamaradó töpörtyűvel azonban – mivel nem szeretik - nem tudnak […]
  • Töltött pogácsaTöltött pogácsa A hagyományos pogácsáktól eltérően ezt megtöltjük, hogy ízesebb, érdekesebb legyen. A fűszerezést mindenki a saját ízlése szerint végezze! […]
  • Babos pogácsaBabos pogácsa Négyszer hajtogatott babos pogácsa recept. Mi az hogy hajtogatott? A tésztát kell hajtogatni, hogy miért és hogyan, az kiderül a […]
  • Tepertős pogácsaTepertős pogácsa Olyan még sosem volt, hogy a tepertős pogácsánk ne aratott volna sikert a vendégek körében. Nassolnivaló sós sütemény, kiváló borozáshoz, […]
Recept kategória: Sós sütemények, sós sütik és recept címke: , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhárom + 1 =