A rakott káposzta olyan, mint a többi tepsis rakott étel: egyszerűsége ellenére rettenetes finom! Csak megpároljuk az összetevőket, majd összerakjuk és a sütőben összesütjük. Mi annyira szeretjük, hogy nálunk az évszaktól függetlenül többször is az asztalra kerül.
Többféle változatot ismerünk, mi a hagyományos receptet készítjük el, amiben a rakott káposzta darált hússal, savanyú káposztával készül. Ha a húst magad darálod, választhatsz kicsit zsírosabb húst, mivel a rakott káposzta szaftosan finom. Természetesen a tetejére tejfölt kenünk és a tálaláskor sem felejtjük el az asztalra tenni.
Tudod hogyan gyorsíthatod fel az elkészítését? Ha a rizst és a káposztát előző este megfőzöd, akkor másnap délelőttre már csak a sütés marad és kész is az ebéd pillanatok alatt! A recept képekkel, részletes leírással segít, hogy te is könnyen elkészíthesd ezt a finom káposztás receptet!
Rakott káposzta recept
Hozzávalók
- 50 dkg savanyú káposzta,
- 50 dkg darált hús,
- 1,5 dl rizs (mi bögrével mérjük 🙂 )
- 2 fej hagyma,
- pirospaprika,
- tejföl
- margarin a hőálló tál kikenéséhez.
- só,
- bors.
Rakott káposzta elkészítése
- Fél vöröshagymát egy kis olajon üvegesre párolunk, egy kevés pirospaprikával megszórjuk, majd beletesszük a savanyú káposztát.
- Fedő alatt pároljuk kb. 30 percig, ha kell kis vizet öntünk alá. A maradék vöröshagymát apróra vágjuk, kis olajon üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a darált húst.
Megpároljuk a káposztát és a darált húst - Sózzuk, borsozzuk, többször megkeverjük, kb, fél óráig fedő alatt pároljuk.
- A rizst készre főzzük. Tudod hogyan kell mikrohullámú sütőben percek alatt elkészíteni a rizst? A Rakott kelbimbó recept részletesen leírja!
- Egy hőálló tálat margarinnal kikenünk.
- Beletesszük a savanyú káposzta felét, majd a készre főzött rizst és a darált húst, majd a maradék káposztával leterítjük.
A vajjal kikent edény aljára a káposzta fele kerül A második réteg a rizs Harmadiknak a párolt darált hús következik - Megkenjük gazdagon tejföllel, majd morzsolunk a tetejére margarint és betesszük a sütőbe.
Rakott káposzta: a fedő réteg a maradék káposzta, amit tejföllel kenünk meg - Előmelegített sütőben 180 fokon kb.: egy óra alatt szépre sütjük.
A recepthez adhatunk szalonnát, mellyel kiválthatjuk a darált hús párolásához használt olajat. A szalonnát felkockázzuk, megolvasztjuk, beledobjuk a hagymát és megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a darált húst. A rakott káposzta recept további része nem változik. A klasszikus recept nem tartalmazza a szalonnát.
Ha túl savanyúnak találod a káposztát, mosd át alaposan. Mi nem szoktuk, szerintünk akkor finom az étel, ha savanyú! A debreceni töltött káposzta mellett ez a kedvenc káposztás ételünk.
Rakott káposzta tálalása
Kínáljunk hozzá tejfölt és friss kenyeret! Arra figyeljünk oda, hogy a rakott káposztát mindig nagyon melegen kell tálalni, mivel a fogyasztáshoz hozzáadott tejföl lehűti az ételt!