13 grillezési tipp a tökéletes grillezéshez

Grillezés tipp, grillezés szabályokBeköszöntött a jó idő, ilyenkor aki csak teheti, nem a konyhában, inkább kinn a szabadban süt-főz. Ennek az egyik legkedveltebb formája a grillezés, természetesen a bográcsozás mellett.

Grillezni egyszerű, mindenki tud, de a grillezés szabályainak betartása azért fontos, hogy a rácson készülő étel a lehető legfinomabbra sikerüljön. Reményeink szerint az alábbi grillezési tippek közül az is talál magának valót, aki az elektromos grillsütőt, vagy a gázgrillt használja és az is, aki a kerti grillezéshez hagyományos, faszenes grillsütőt használ.

A húsokat, zöldségeket és gyümölcsöt (!) feltehetjük a grillrácsra közvetlenül, agy készíthetünk formás nyársakat is. A vadászgrill például nyárson sült finomság.

Még mielőtt elkezdjük sorolni a grillezés szabályait, tisztázzuk az indirekt és a direkt grillezés közti különbséget. Amikor valaki a húst (vagy mást) úgy helyezi a grillrácsra, hogy a rács és az izzó faszén parázs között nincs semmi, az a direkt grillezés. Amikor csepegtető tálcát helyezünk a rács és a parázs közé, az az indirekt grillezés.

Mikor tanácsos csepegtető tálcát használni a grillezéshez? Amikor arra számítunk, hogy a húsból túl sok zsiradék fog kisülni és az a parázsra csepeg. Ilyenkor a felcsapódó lángok belemarhatnak a grillezett húsba és megégethetik azt.

Grillezési tippek

  1. Lehetőleg friss húst grillezzünk, ne fagyasztottat. Aranyigazság, sokszor leírtuk: finom étel csak finom, friss alapanyagból készíthető.
  2. Füstölt húsok grillezése nem ajánlott (értelme se sok van) mert a hő hatására egészségtelen anyagok keletkezhetnek bennük.
  3. Ha túl vastagok a hússzeletek, akkor nehezen sülnek át. Egy apró trükkel meggyorsíthatjuk a sütési folyamatot: vagdossuk be a vastag hússzeleteket. Még jobb, ha eleve vékony szeleteket vágunk a grillezéshez.
  4. A marha és a sertéshúst érdemes a sütés előtti napon bepácolni. Ha ez elmarad, akkor használjunk úgynevezett gyors pácokat és vagdossuk be a húst, hogy a rendelkezésre álló rövidebb idő alatt minél jobban átjárja a pác. A halhúsnak kevesebb idő is elegendő a pácolásra.
  5. Kerüljük a pácoláshoz a műanyag edények használatát, inkább fém, vagy üveg edényben pácoljunk!
  6. A hússzeleteket ne sózzuk meg előre, csak sütés után. A só kivonja a nedvességet a húsból és túl száraz lesz. Különösen igaz ez ha csirkemell készül nyárson, ahol eleve só nélkül ajánlott dolgozni, hiszen ez a fajta hús egykettőre kiszáradhat, ha nem megfelelően sütjük.
  7. Ha a marhahúst hűtőszekrényben tároltuk, akkor sütés előtt legalább fél órával vegyük ki, sütés után pedig szintén fél óráig pihentessük, mielőtt elfogyasztjuk. Így lesz a legfinomabb az íze!
  8. Akkor puhul meg igazán a grillezett hús, ha a pácban van valamilyen savas, húspuhító anyag: ecet, bor, joghurt, stb. Sütés közben sose szurkáld a húst, hogy puha-e. Az agyonszurkált húsból kifolyik az értékes szaft… Egyébként is húsfogót, vagy falapátot használj, ami nem sérti meg a húst, de könnyű vele bánni.
  9. Az inas húsok sütés közben összerándulnak, mikor megfordítjuk a rácson, szinte rá gömbölyödnek. Ezt elkerülendő vagdossuk be az inas húsokat grillezés előtt!
  10. A lángok feletti sütés nem grillezés! Csak akkor helyezzük a rácsra a húst, ha már csak izzik, parázslik a faszén.
  11. A száraz húsokat is tudjuk szaftosra grillezni egy apró trükkel: fóliába csomagolva tegyük először a rácsra, a fólia nem engedi kiszáradni a húst. Amikor már megpárolódott, vegyük le a fóliát és grillezzük szép pirosra a húsokat.
  12. Saslik készítésekor a fapálcika mindkét végét áztassuk be vízbe. Riasztó, amikor kigyullad a fapálcika a grillrácson.
  13. Nincs otthon hús, de grilleznél? A zöldségek bármelyike grillezhető, csak arra kell figyelni hogy hamarabb kész vannak mint a húsok.

A grillezési szabályok összefoglalója

Talán ezek voltak a legfontosabb grillezési szabályok, amelyeket ha betartunk, akkor nem kell attól tartani, hogy nem sikerül a szabadban sült étel. Arra nem tértünk ki, hogy a tüzet és egyáltalán a grillező helyet nem hagyjuk magára a tűz és balesetveszély miatt, de azt gondolom ez evidens. A grillezéshez jó, szélmentes időt válasszunk, nem csak a nyugalmunk érdekében, hanem azt is elkerülendő, hogy a szél a kész ételre hordja a hamut.

Fentieken túl mindenkinek megvan a maga trükkje, amivel az ő grillezett húsa sikerül a legjobban. Van aki a pác titkos receptjére, van aki a tárcsán grillezett húsra esküszik. Ha van egy olyan grillezési szabály, amit fontosnak tartasz, és nem írtuk be a fenti listába, küld el nekünk hozzászólásban!

Fotó: pixabay

Hasonló receptek

  • Sonkával, gombával rakott csirkemellSonkával, gombával rakott csirkemell Az ízletes sonkával, gombával rakott csirkemell recept képekkel kerül fel az oldalra, így a pontos mennyiségek és a részletes leírás […]
  • Csirkepörkölt bográcsbanCsirkepörkölt bográcsban Csirkepörkölt készítése bográcsban csirkemellből. A részletes leírás alapján te is eltudod készíteni! Ha végig olvasod a receptet, alatta […]
  • Csirkemell nyársonCsirkemell nyárson A csirkemell nyárson ebben a receptben csirkemájjal és több más finomsággal együtt készül. Nézd meg a receptet, melyben arra is kapsz […]
  • Vendégváró sajtos-tejfölös csirkeVendégváró sajtos-tejfölös csirke Bármilyen vendéget várunk otthonunkba - legyen az barát, rokon, vagy hivatali főnök - a vendégváró sajtos-tejfölös csirke megfelelő […]
  • Csirkepörkölt receptCsirkepörkölt recept Kezdjük a hétvégét egy roppant finom, szaftos és bő egy óra alatt elkészíthető csirkepörkölttel! Nokedlivel és csemegeuborkával az igazi! […]
Recept kategória: Magazin és recept címke: .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három − 2 =