A legjobb tippek bográcsos ételek készítéséhez

A grillezés mellett az egyik legkedvesebb szabadtéri időtöltésünk a bográcsozás. Ha az időjárás kegyes hozzánk, semmi akadálya nincs annak, hogy a szabadban élvezhessük a finom bográcsos ételek ízét. Feltéve, ha nem rontjuk el már a tűzrakással, az ételek előkészítésével, vagy az órákig tartó mosogatással a szabadban főzés hangulatát. Hogyan lehet a legkevesebb problémával a legfinomabb bográcsos ételeket elkészíteni? Van hozzá pár ötletünk!

Kerti bográcsozó házilag

Bográcsozás a szabadban: bográcsban főzés tippek
Bográcsozás a szabadban

Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Először is vegyük mindennek az alapját, a tűzrakást.  Egy kerti bográcsozó házilag is egyszerűen kialakítható, csak meg kell találni neki az ideális helyet a kerítés mellett, vagy ahol sem a háziakat, sem a szomszédokat nem zavarja.

Ha nincs felépített, kőből, vagy téglából álló bográcsozó helyünk, akkor járjunk el az alábbiak szerint:

A kerti tűzrakó helyet alakítsuk ki megfelelően! A nem megfelelően előkészített tűztér esetében az szokott a probléma lenni, hogy a szél széthordja a parazsat, vagy kifújja a lángot az edény alól, így nem lesz egyenletes a főzés hőfoka.

Ha egy ásónyomnyi (kb.: 10 – 15 cm) mély gödörbe rakjuk a tüzet, akkor ez a probléma megelőzhető, a láng teteje fog találkozni az edény aljával – természetesen ehhez a bográcsot is így kell felülről „belógatni” – és egyenletes lesz a főzés hőmérséklete. Arra is figyelni kell, hogy legyen elég hely a tüzet táplálni! Az edény és a talaj között ehhez megfelelő távolságot kell hagyni. Ha ügyesek vagyunk, akkor a tűz fölé – a bogrács mellett – egy grill tárcsa is elfér, melyen előbb lesz kész a sült, mint a bográcsban főtt étel.

Bográcsos ételek

Bográcsban főzés: A csirkepörkölt is finomabb, ha a szabadban főzzük meg
A csirkepörkölt is finomabb, ha a szabadban főzzük meg

Számtalan ételt készíthetünk bográcsban. Az egyik legkedveltebb receptünk a csirkepörkölt bográcsban. További népszerű bográcsban készült ételeink a halászlé, a gulyásleves és a Pásztortarhonya. Ezek mellett természetesen bármi mást is kipróbálhatunk a bográcsozás során, elsősorban a levesek, szaftos, magyaros ételek készítése célszerű a szabadban. Szakemberek szerint bármelyik egytálétel elkészíthető bográcsban!

Bográcsban főzés – tippek, hogy finomabb legyen az étel

Van pár tippünk arra, hogy sikeres legyen a bográcsban főzés, még azt is elmondjuk, hogy a szabadtéri tüzet is tudjuk majdnem úgy szabályozni, mint amikor lecsavarjuk a gáztűzhely lángját. Íme:

Ha eltévesztettük a tűzrakásnál a famennyiséget, akkor a tűz intenzitását szabályozhatjuk azzal, hogy széthúzzuk vagy középre toljuk a fát. Pár mozdulattal bonyolultabb, mint a gázlángból visszavenni, vagy a villanytűzhelyen állítani a hő intenzitáson, de a végeredmény ugyan az! A bogrács alját épphogy érjék a lángok, nem jó, ha a lángnyelvek körülölelik az edényt. Ha ezt tapasztaljuk, csökkentsük a tűz intenzitását!

Válasszuk a főzéshez a megfelelő formájú bográcsot! Az edény alakja nem az esztétikai élmény miatt kétféle: a halakhoz azt a típust használjuk, aminek széles és egyenes az alja, a szája összeszűkül (halászlé bogrács), a többi ételhez a keskeny, csúcsos aljú bográcsot (alföldi bogrács)!

További fontos bográcsozási kellékek a száraz tűzifa, a háromlábú bográcstartó, a tűz piszkáláshoz a piszkavas (vagy egy hosszabb fa), egy vödör víz, ha a tűz kezelhetetlenné válik, és a recepthez szükséges hozzávalók.

Könnyen elromolhat (odaéghet) az ételünk, ha nem készítjük oda a hozzávalókat a kezünk ügyébe. Különösen igaz ez a vízre! A bográcsban minden gyorsabban fő, ha össze-vissza szaladgálunk vízért, sóért, meg a fűszerekért, akkor könnyen odaéghet a legfinomabb recept alapján készült étel is. Talán a legkellemetlenebb az, amikor odaég a pirospaprika és megkeseríti az egész ételünket. (Meg az életünket is)

Előfordult már, hogy a fortyogó leves (halászlé, stb.) kifutott az edényből? A zsíros lé sisteregve csorgott le a bogrács oldalán, majd szinte levakarhatatlanul és roppant büdösen odaégett? Ez azért van, mert nem gondolkodtunk előre. Az edényt főzéskor maximum kétharmadig töltsük meg, így elkerülhető, hogy forráskor kifusson és csak nagy keservesen tisztítható le a bogrács faláról.

Bogrács tisztítás

Apropó bogrács tisztítása! A bográcsozás után minél előbb meg kell tisztítani az edényt, mert a rászáradt ételt, a ráégett kormot később már csak dupla munkával lehet eltávolítani. Ha nincs nálunk mosogatószer – például egy erdei kirándulás alkalmával – akkor a kihűlt fahamuval és vízzel fényesre suvickolhatjuk az edényünket. Olyan tiszta lesz, hogy a legközelebbi bográcsos étel elkészítése előtt már csak tiszta vízzel kell elöblíteni!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

9 − öt =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház