Csokoládé olvasztás

Ételekhez és főleg süteményekhez gyakran lehet szükségünk olvasztott csokoládéra. Tortadíszítéshez például kiváló alapanyag a folyékony csoki. Hogyan tudjuk a csokoládét megolvasztani? Tegyük fel egy edénybe a tűz fölé, úgyis megolvad? Ezt a megoldást csak akkor válasszuk, ha a csokoládé olvasztás végeredményeként kapott masszára nincs szükségünk! Két alapvető eljárást mutatunk be, mellyel finom olvasztott csokoládé készíthető: a gőz felett olvasztás, illetve a mikróban olvasztás technikáját.

Csokoládé olvasztás gőz fölött: Nagyobb lábasban víz, és egy kisebb lábas a csokival
Nagyobb lábasban víz, és egy kisebb lábas a csokival

Mielőtt azonban rátérnénk a csoki olvasztás mikéntjére, tisztázzuk a fehér-, a tej- és az étcsokoládé olvasztása között van-e különbség?

A fehér csokoládé olvasztásakor óvatosan kell eljárni. Természetesen ízesítés nélküli alapanyaggal dolgozunk, ám így is előfordulhat, hogy az olvasztott fehér csoki csomóssá válik. Ennek az az oka, hogy nem kell olyan magas hőmérsékleten dolgozni vele, mint az étcsokival, kíméletesebben kell felmelegíteni és akkor selymes, krémszerű, megkötés után pedig finom roppanós lesz.

A tej- és az étcsoki olvasztási technikája azonos: olvaszthatjuk mikrohullámú sütőben, vagy gőz felett az ízesítés nélküli csokoládét.

Csoki olvasztás gőz fölött

A csokis receptekben többször olvashatjuk, hogy olvasszuk fel víz felett, vagy vízfürdőben (Bain Marie). Lássuk mit jelent ez?

Tegyünk fel egy lábasban vizet. Ha jó minőségű alapanyagot használunk, akkor nem kell forralni, elég, ha 40 – 60 fokra felmelegítjük. Ha nincs eszközöd, amivel megmérd a víz hőmérsékletét, akkor arra figyelj, hogy a víz a tűz fölött épp csak gyöngyözzön, ne forrjon!

A csokoládé olvasztási hőmérséklete kb.: 45 °C.

A meleg vizes lábasba belehelyezünk egy kisebb edényt úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe, ezáltal a gőz fogja majd felmelegíteni a megfelelő hőmérsékletre. Ebbe az edénybe tesszük a darabokra tört csokoládét, vagy a csokoládépasztillát. Minél apróbbra törjük a táblás csokit, annál előbb felolvad!

Nagyon kell vigyázni, hogy az olvasztáskor víz ne kerüljön a csokoládéba! A víztől a csokikrém besűrűsödhet. Lefedni sem kell az edényt az olvasztás alatt, inkább száraz eszközzel kevergessük az olvadó csokit.

Csoki olvasztása mikróban


A mikrohullámú sütő jelentősen megkönnyítheti az életedet a konyhában, ahogy az a hivatkozott írásunkból is kiderül. A csokoládé olvasztás is egyszerű vele, pár lépésben elvégezhető.

Ha van olvasztás funkció a mikrón, akkor is inkább 350W-ra állítsuk be. Egy mikrohullámú sütőben is használható tálra terítsük szét a csokoládépasztillát vagy az összetört táblás csokit. Addig melegítsük, amíg a csokoládé darabkák kicsit több mint fele felolvad. Ekkor vegyük ki és kevergessük, az összes fel fog olvadni.

Bármelyik technikával is olvasztottuk fel a csokoládét, hamar használjuk fel. Ha eltotojázzuk az időt, a csoki megkeményedhet és ott vagyunk, ahol a part szakad…

Tippek a csokiolvasztáshoz

  1. Töltött csokoládéval ne kísérletezz, semmi értelme! Táblás, töltetlen, jó minőségű csokoládét használ, vagy csokoládépasztillát. A pasztilla kis korong alakú csokoládé.
  2. Végső esetben sütőben is felolvad a csokoládé. Melegítsd elő a sütőt 100 fokra, majd tedd be az összetört csokit. Addig hagyd benn, amíg félig megolvad, ekkor vedd ki és kevergesd. Rövid idő alatt megolvad az egész.
  3. Ha kapkodsz, a csoki odakozmál és kellemetlen lesz az íze és/vagy használhatatlan (csomós) az állaga. Ezt a folyamatot nem érdemes siettetni azzal, hogy emeled a hőmérsékletet.
  4. Mit tegyél a csokihoz olvasztáskor? Vajat, tejszínt, vagy valami mást? Alapesetben semmit, ha valamire szüksége van a receptnek, akkor azt meg fogod találni benne!
  5. Színes csokimázra van szükséged? Nem kell bíbelődnöd a csokoládé színezésével, szinte bármilyen színű alapanyagot be tudsz szerezni, amit felolvasztva ugyan úgy kell kezelned, mint a hagyományos színű csokoládékat.

Magasabb szint: a csokoládé temperálása

Miért kell a csokoládét temperálni? Mert az egyszerű műveletsor után sokkal fényesebb, roppanósabb és jobb ízű lesz a csokoládé, mint ha nem temperáltuk volna. Amire a temperáláshoz szükségünk van, az egy márvány lap, egy kenőkés,  egy spaklikés és egy hőmérő a csoki hőmérsékletének megállapításához.

A márványlapra öntött csokoládé masszát a két kés segítségével folyamatosan elterítjük, elkeverjük, miközben a késekről lehúzzuk a rájuk tapadt masszát. A csoki ezáltal hűl és krémesebb állagú lesz. Ezt addig folytatjuk, míg a  meleg csokoládé vissza nem hűl kb.: 30 fokra.

Olvasztott csokis sütik

Miért olvasztjuk fel az önmagában is nagyon finom édességet? Mert a süteményeink finomabbak lesznek tőle! Rengeteg édességhez illik az olvasztott csokoládé, akár írja a recept, akár nem. Sőt, ha csokis krémet (öntetet) készítesz az olvasztott csokiból, a legegyszerűbb sütidet is nyakon öntheted vele, biztosan fel fogja dobni!

Olvasztott csokis sütemények: Csokis tetejű zserbó
Csokis tetejű zserbó (A zserbó receptet itt találod!)

 

Igyekeztünk a csokoládé olvasztás két legnépszerűbb technológiájának (mikróban és gőz felett) bemutatása mellett további hasznos információkat is megosztani az olvasztott csoki készítéséről. Megemlítettük a temperálást is, amit háziasszonyok csak ritkán alkalmaznak, mert talán azt gondolják, hogy egy bonyolult művelet, holott látható, hogy egyáltalán nem az.

Felhívtuk a figyelmet arra, hogy víz egyáltalán ne kerüljön a csokoládéba, mert kezelhetetlenné válik a massza és több más – szerintünk – hasznos tippet is adtunk olvasóinknak a témában.

Ha valamit kihagytunk, vagy szerinted rosszul írtunk, ne tétovázz használni a billentyűzetet!

A kép forrása: Flickr

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − hét =

Scroll to top