Quantcast

Zabkása

A zabkása készítés az egyik legegyszerűbb feladat a konyhában. Készíthető ezerfélképpen, én a legegyszerűbb receptet mutatom be. A recept videóban azt is megmutatom, hogy én hogyan főztem meg a zabkásámat.

Hogyan lehet a zabkását elrontani? Túl sűrű lesz, túl híg, folyós lesz, ha nem figyelsz oda. Leég a tej a lábas aljára (ha tejjel készíted). Egyszerű, gyors recept, de elrontható.

Viszont ha jól csinálod, akkor egy finom, egészséges és a végtelenségig fejleszthető, díszíthető ételt kapsz, ami ráadásul egészséges is. Csökkenti az éhség érzetet, segíti az emésztést.

Zabkása

A vegánok elhagyhatják a tehéntejet, számtalan módon helyettesíthetik: mandulatej, zabtej, rizstej, stb. Manapság már nem nehéz a növényi tejeket beszerezni.

Hozzávalók

  • 5 – 6 dl tej
  • 10 dkg zabpehely
  • édesítőszer

A hozzávalók – minimálisan – ennyi! Hogy hogyan lehet feldobni a zabkását, azt majd a recept alatt elmondom.

TopMark webáruház

Zabkása készítése

  1. Egy lábast öblíts ki hidegvízzel, hogy ne égjen le benne a tej, öntsd bele a tejet és add hozzá a zabpelyhet.
    Én nagyszeműt használtam a videóhoz, de a kisszemű zabpehely, vagy a zabkorpa ugyan olyan jó, sőt van aki utóbbiakból szereti a zabkását készíteni.
  2. Édesítsd ízlés szerint. Én olyan édesítőszert tettem bele, ami nem keseredik meg, ha főzéshez használom. Persze cukrozhatod is, sőt, mézet is tehetsz bele. Kinek mi.
  3. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve kezd el főzni az ételt. Ha túl hígnak találod, akkor önts még hozzá zabpelyhet. Ha ízetlen, édesítsd.
  4. Én addig szoktam főzni, míg egyet rottyan, azaz bugyborékolni kezd a teteje.
  5. Öntsd ki abba a tálkába, amiben majd tálalod, hagyd kihűlni és díszítsd kedved szerint. Én cukrozott kakaóporral hintettem meg a tetetjét.

A videó alatt még adok pár tippet a zabkása díszítéséhez, tuningolásához.

Zabkása recept videó

Zabkása díszítése, zabkása variációk

Szerintem a zabkása édesen, minden nélkül, önmagában is finom, de persze számtalan módon variálható.

Ahogy a videóban láttad én kakaóporral szórtam meg a tetejét. Azt viszont kihagytam a videóból, hogy párhozamosan készítettem egy olyan adagot is, amelyhez kakaós gabonapelyhet használtam fel. A tálka aljára tettem pár szemet és azt öntöttem nyakon a kész kásával. Ilyenkor célszerű hígabb kását főzni, mert a gabonapehely von el nedvességet egyébként is.

Zabkása gabonapehellyel
A gabonapehely egy része feljött a kása tetejére, pedig a tálka aljára tettem és ráöntöttem a zabkását.

Gyümölcs: szinte bármilyen gyümölccsel ízesítheted, díszítheted. Banán, szőlő, alma – épp minek van szezonja.

Végezetül egy tipp: készíthetsz sós zabkását is, azaz édesítőszer nélkül, sóval ízesítve. Ezt azonban én még nem próbáltam, de sokan állítják, hogy sósan is finom.


Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

13 − négy =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház