A zabkása készítés az egyik legegyszerűbb feladat a konyhában. Készíthető ezerfélképpen, én a legegyszerűbb receptet mutatom be. A recept videóban azt is megmutatom, hogy én hogyan főztem meg a zabkásámat.
Hogyan lehet a zabkását elrontani? Túl sűrű lesz, túl híg, folyós lesz, ha nem figyelsz oda. Leég a tej a lábas aljára (ha tejjel készíted). Egyszerű, gyors recept, de elrontható.
Viszont ha jól csinálod, akkor egy finom, egészséges és a végtelenségig fejleszthető, díszíthető ételt kapsz, ami ráadásul egészséges is. Csökkenti az éhség érzetet, segíti az emésztést.
Zabkása
A vegánok elhagyhatják a tehéntejet, számtalan módon helyettesíthetik: mandulatej, zabtej, rizstej, stb. Manapság már nem nehéz a növényi tejeket beszerezni.
Hozzávalók
- 5 – 6 dl tej
- 10 dkg zabpehely
- édesítőszer
A hozzávalók – minimálisan – ennyi! Hogy hogyan lehet feldobni a zabkását, azt majd a recept alatt elmondom.
Zabkása készítése
- Egy lábast öblíts ki hidegvízzel, hogy ne égjen le benne a tej, öntsd bele a tejet és add hozzá a zabpelyhet.
Én nagyszeműt használtam a videóhoz, de a kisszemű zabpehely, vagy a zabkorpa ugyan olyan jó, sőt van aki utóbbiakból szereti a zabkását készíteni. - Édesítsd ízlés szerint. Én olyan édesítőszert tettem bele, ami nem keseredik meg, ha főzéshez használom. Persze cukrozhatod is, sőt, mézet is tehetsz bele. Kinek mi.
- Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve kezd el főzni az ételt. Ha túl hígnak találod, akkor önts még hozzá zabpelyhet. Ha ízetlen, édesítsd.
- Én addig szoktam főzni, míg egyet rottyan, azaz bugyborékolni kezd a teteje.
- Öntsd ki abba a tálkába, amiben majd tálalod, hagyd kihűlni és díszítsd kedved szerint. Én cukrozott kakaóporral hintettem meg a tetetjét.
A videó alatt még adok pár tippet a zabkása díszítéséhez, tuningolásához.
Zabkása recept videó
Zabkása díszítése, zabkása variációk
Szerintem a zabkása édesen, minden nélkül, önmagában is finom, de persze számtalan módon variálható.
Ahogy a videóban láttad én kakaóporral szórtam meg a tetejét. Azt viszont kihagytam a videóból, hogy párhozamosan készítettem egy olyan adagot is, amelyhez kakaós gabonapelyhet használtam fel. A tálka aljára tettem pár szemet és azt öntöttem nyakon a kész kásával. Ilyenkor célszerű hígabb kását főzni, mert a gabonapehely von el nedvességet egyébként is.
Gyümölcs: szinte bármilyen gyümölccsel ízesítheted, díszítheted. Banán, szőlő, alma – épp minek van szezonja.
Végezetül egy tipp: készíthetsz sós zabkását is, azaz édesítőszer nélkül, sóval ízesítve. Ezt azonban én még nem próbáltam, de sokan állítják, hogy sósan is finom.
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!