Tokány hús nélkül? Igen, ez a vegán zöldborsós tokány hús és szalonna nélkül készül. Hogy mégis tartalmas az étel, azt annak az alapanyagnak is köszönhetjük, amelyet a hússal készült zöldborsós tokány receptünk is tartalmaz.
Ahogy a fotókat nézegeted egyből látszik, hogy ez a hozzávaló nem más mint a gomba!
Nálunk együtt készült a vegán változat a hagyományossal, a köret is egyforma volt mindkét egytálétel esetében: párolt rizs.
Lássuk a receptet (2 személyre):
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg gomba
- 40 dkg zöldborsó,
- só,
- bors,
- liszt,
- pirospaprika.
Vegán zöldborsós tokány recept lépésről lépésre
- A megtisztított vöröshagymát vágd fel apróra és kevés olajon fonnyaszd meg.
- Amíg pirul a hagyma, mosd meg a gombát (Laska, champion, bármilyen) folyó víz alatt. (Ne áztasd ki a hasznos és finom anyagokat a gombából, mindig folyó víz alatt mosd meg!)
- Amikor már üvegesre pirult a hagyma, húzd le a tűzről és adj hozzá egy teáskanálnyi pirospaprikát, majd keverés után húzd vissza a tűzre.
- Ezután add hozzá egyszerre a megpucolt, felszeletelt gombát a pirított hagymához, sózd, borsozd és keverd össze.
- Fedő alatt kezd el párolni. Ha kevés a leve, adj hozzá egy deciliter vizet.
- Mikor a gomba már szinte kész, add hozzá a zöldborsót.
- Ezután egy fél evőkanál liszttel sűrítsd a szaftját. Addig főzd, amíg a borsó megpuhul.
- Készen is vagy!
Ha eltaláltad a fűszerezést abszolút nem fog hiányozni belőle a hús és a szalonna.
Tálalási javaslat: szerintem párolt rizzsel az igazi.
Ha nem tudod mi az a vegán étrend, életmód, a wikipédia Veganizmus cikke részletesen elmondja neked.