Vegán muszaka (rakott padlizsán)

Vegán muszaka - rvegán rakott padlizsánEhhez a muszakához, azaz a rakott padlizsán vegán változatához csak növényi alapanyagot használunk fel. A rakott étel szaftosságát paradicsomszósz adja, a tartását pedig a krumpli és a padlizsán.

Az eredeti változat (muszaka) egy görög étel, darált hússal készül, és van benne tej, sajt és tojás is. A mi receptünkben ezeknek nincs keresnivalója.

A vegán muszakának az elkészítése során kicsit előfőzünk, kicsit elősütünk, majd az alapanyagokat egy tűzálló tálba összerakva készre sütjük. Mi benne a nehézség? Semmi.

Rakott padlizsán – vegán muszaka recept

Van a hozzávalók között sajt – de nem a hagyományos módon előállított, hanem a növényi eredetű vegán sajt.

Hozzávalók

  • 500 g krumpli
  • 1 db nagy padlizsán,
  • 1 fej hagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 70 g paradicsompüré,
  • 400 g konzerv hámozott paradicsom,
  • só,
  • bors,
  • 1 teáskanál kakukkfű,
  • 1 teáskanál rozmaring,
  • 300 g vegán sajt,
  • olívaolaj.

Muszaka recept lépésről lépésre

  1. Tisztítsd meg a krumplit, főzd meg , majd szeleteld fel kb.: 0,5 cm vastagra.
  2. A megtisztított padlizsánból is szintén fél centi vastag szeleteket vágj, majd kend meg őket vékonyan olívaolajjal, és jöhet az elősütés: 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd meg.
  3. A hagymát és a fokhagymát pucold meg, vágd fel apróra, majd pirítsd meg egy kevés olívaolajon. Add hozzá a paradicsompürét és a hámozott paradicsomot.Hagyma pirításParadicsomszósz készítés
  4. Fűszerezd, majd kb.: 10 perc alatt forrald össze alacsony lángon.
  5. Egy tűzálló tál alját kend meg olívaolajjal, első rétegnek rakd le a felkarikázott főtt krumpli. Ízlés szerint hintsd meg sóval, borssal.Első réteg a főtt krumpli, sózva, borsozva
  6. Öntsd le egy réteg paradicsomszósszal, amire vegán sajtot reszelsz és tedd rá a padlizsán felét.Padlizsán réteg
  7. Erre jöhet még a megmaradt paradicsomszósz fele, egy réteg vegán sajt és a maradék padlizsán.
  8. A tetejére öntsd a maradék szószt és reszelj rá sajtot.A teteje a vegán sajt
  9. Az előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsd készre.

Jó étvágyat!

A kép alatt még olvashatsz a muszaka változatokról!

Vegán muszaka

Muszaka recept változatai

A görög muszaka recept húsos változatáról már tettem említést a bevezetőben. De nem csak a húsos változatokat készítik el többféleképpen, a vegetáriánus recepteknek is számtalan variációja létezik.

A vega muszaka például besamelt és sajtot tartalmaz, ami eleve kizárja, hogy vegánok is fogyaszthassák.

Van viszont vegán változat, ami besamellel készül. Olyannal, amiben nincs tej.

 

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Vegán muszaka - rakott padlizsán recept
Szerző:
Megjelent:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =

Scroll to top