Töltött krumpli

Töltött krumpli
Akár maradék ételekből is összeállítható a töltelék!

A töltött krumpli finom és mégis egyszerű a receptje, amit akár maradékok felhasználásával is elkészíthetsz. Csak egy kis kreativitás kell hozzá és máris kész az isteni kaja!

A töltött krumplit nagyon sokféle töltelékkel el lehet készíteni. Az itt részletezett változat a húsvéti receptek után megmaradt főtt tojásokra és füstölt sonkára alapoz, de a variációk száma végtelen. Az ilyen ételek egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül egyszerűen elkészíthetőek ahhoz képest, hogy mennyire finomak. Nincs szükség órákon át tartó szorgoskodásra ehhez a kiváló egytálételhez.

Nézd meg a receptet! A recept alatt további tippeket találsz, mivel dobhatod még fel az ételt, illetve melyik hozzávalót mivel helyettesítheted.

Töltött krumpli recept

Ebben a receptben semmiféle nehézség nincs, mégis igyekeztem az egyes folyamatokat végig fotózni, hogy a teljesen kezdő háziasszonyok is elboldoguljanak vele. Kezdjük a hozzávalókkal.

Hozzávalók

  • 2 db tojás,
  • 10 dkg füstölt sonka,
  • 5 db közepes krumpli,
  • 1 teáskanál mustár,
  • 2 dl tejföl,
  • bors,
  • só,
  • vaj az edény alját kivajazni.

Így készül a töltött krumpli sütőben sütve

  1. A krumplikat pucold meg, kb 2/3-ad részüknél vágd ketté. (Jól gondoltad, a krumplikat nem kell megfőzni felhasználás előtt, a sütőben fognak megpuhulni.)
  2. A nagyobb féldarabok közepét egy éles késsel vágd ki.

    A töltelékhez az alapanyagok már a mixerben
    A töltelékhez az alapanyagok már a mixerben
  3. A tojásokat főzd meg, a nagyobb darabokra vágott füstölt sonkával együtt rakd a mixerbe. Sóval, borssal és mustárral ízesítsd, majd vágd össze úgy, hogy homogén masszát kapj. Közben kóstolj és ízesíts, ha kell.
  4. Egy tűzálló tál belsejét vajazd ki, rakosgasd bele a kivájt krumplidarabokat, melyeket töltsd meg a sonkás-tojásos krémmel.
    Először rakd a kivájt krumplikat a tálba
    Először rakd a kivájt krumplikat a tálba

    Töltsd meg a krémmel a burgonyákat
    Töltsd meg a krémmel a burgonyákat
  5. Tedd mindegyik krumplitetőt a helyére, a kivágott krumplidarabokat tedd a töltött krumplik mellé. Finoman meg fognak azok is sülni.
  6. A sütésre kész étel alá önts 0,5 dl vizet, a tetejére kenj tejfölt, majd a tűzálló tál tetejét szorosan fedd be alufóliával.

    Kevés tejfölt a tetejére, vizet az aljára és mehet a sütőbe!
    Kevés tejfölt a tetejére, vizet az aljára és mehet a sütőbe!
  7. Kezd el sütni 200 fokon, légekeverésesre állítva a sütőt. Néha nézz rá, megpuhult-e a krumpli. (Én egy hústűt szurkáltam az aljába. Villával ne bökdösd, mert elrepedhet a burgonya)
  8. A töltött krumpli sütési ideje kb: 1,5 – 2 óra, ez attól is függ milyen és mekkora krumplikat sütsz. Az utolsó 10 percre vedd le a fóliát a tűzálló tálról, úgy fejezd be a sütést.
  9. Tálaláskor kínálj hozzá tejfölt. Más nem kell ehhez az ételhez.

Kész a töltött krumpli

Ahogy a bevezetőben írtam, a kész töltött krumpli töltelékének számtalan variációja létezik. Van amikor a fenti hozzávalókon túl egy kisebb hagymát is keverek a masszába, de amikor a fotókat készítettem az ételről, elhagytam a hagymát.

Töltött krumpli sütőben sütve
Egy korábbi sütésből származó kép: ez is oltári finom lett!
Ha spórolni akarsz az ételekkel (is), akkor ajánlom figyelmedbe a Konyhai maradék felhasználása  című írásomat a tippekneked.hu oldalon, melyet a linkre kattintva tudsz elolvasni.

A töltelékből a főtt tojást és a mustárt én soha nem hagyom ki, a füstölt sonka helyett azonban szinte bármilyen füstölt hentes árú megteszi (tarja, combsonka, stb.).

Ha nincs odahaza füstölt hentes árú, de van mondjuk megmaradt sült hús, azzal is érdemes kipróbálni ezt a receptet. Ilyenkor én nem vöröshagymát, hanem kinyomott, vagy apróra vágott fokhagymát keverek a töltelékbe.


Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Ez az a töltött krumpli, amit Te is el akarsz készíteni
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

Scroll to top