Túrós csusza receptünk hagyományos módon készült, a túrós, tejfölös, szalonnás változatot közöljük.
Túrós csusza hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
- 4 adagra való csuszatészta,
- 2 dkg zsír,
- 2 dl tejföl,
- 25 dkg túró,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- só.
Túrós csusza elkészítése
- A csuszatésztát forrásban lévő enyhén sós vízbe öntjük, kifőzzük.
- A vízbe egy kevés olajat/zsírt teszünk, hogy a tészta később ne ragadjon össze.
- Amikor a forrásban lévő vízben a tészta feljön a tetejére, akkor van kész: leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
- Közben a füstölt szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk.
- A szalonna kiolvadt zsírját belekeverjük a leöblített tésztába.
- Tálalás előtt forró sütőben felmelegítjük a tésztát, ráöntjük a túrót, szalonnával megszórjuk és meglocsoljuk tejföllel.
TIPP√: azért melegítjük külön a tésztát, hogy elkerüljük a melegített túró nyúlóssá, ragacsossá válását, ami elsősorban akkor következik be, ha tűzhelyen, serpenyőben kevergetve melegítjük fel a túróval meghintett csuszát.