Sonkás pizza receptünk töltelékét, ízesítését kedvünk szerint variálhatjuk. Mi egy kipróbált recept mellett tettük le a voksunkat, ezt ajánljuk figyelmébe. Fontos, hogy a duplán kelesztett pizzatészta finom legyen, sőt, ez a recept legfontosabb része! Ezt akár másik pizzákhoz (pl.: Hawai pizza) is felhasználhatjuk!
A hozzávalók esetében elöljáróban annyit jegyezzünk meg, hogy a lisztet felhasználás előtt szitáljuk át, a sonkás pizza feltéthez pedig házi ketchupot használjunk, mert azzal lesz igazán finom.
A pizza akkor néz ki jól, ha kör alakú, de ha csak egy tepsi áll rendelkezésre abban is kitűnő tészta készíthető!
Sonkás pizza recept
Hozzávalók
Tészta alap
- 50 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 2,5 dl langyos víz,
- 3 evőkanál olaj,
- só.
Sonkás pizza feltét
- 25 dkg gépsonka,
- 15 dkg füstölt tarja,
- 2 doboz morzsolt kukorica,
- fél póréhagyma,
- 25 dkg sajt,
- 1 csokor petrezselyem,
- 2 dl ketchup,
- őrölt bors,
- só
Sonkás pizza elkészítése
Tészta alap
- A lisztet egy mély tálba tesszük, sóval elkeverjük, közepébe lyukat képezünk.
- Az élesztőt belemorzsoljuk és langyos vízzel elkeverjük, kevés lisztet szórunk a tetejére.
- Lefedve, meleg helyen kb.: 1 órát kelesztjük.
- Az élesztős liszthez adjuk az olajat és annyi langyos vizet, hogy ruganyos legyen a tészta, ezután jól kidolgozzuk.
- Még egyszer kelesztjük, míg a tészta nagyjából meg nem duplázódik.
- Jól átdolgozzuk, (ha kell felezzük, negyedeljük) tetszőleges formára nyújtjuk és kész, jöhet rá a töltelék!
A tészta sütése
- A sonkát és a tarját csíkokra, a póréhagymát karikára vágjuk, a petrezselymet apróra aprítjuk, a kukoricát lecsepegtetjük.
- A pizzát megkenjük ketchuppal, elosztjuk rajt a hozzávalókat, fűszerezzük ízlés szerint, megszórjuk petrezselyemmel, sajttal.
- Előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.